Délmagyar logó

2016. 12. 04. vasárnap - Borbála, Barbara -5°C | 4°C

Kolumbiában jó szegedinek lenni

Szeged - A civil társadalom erősítésén dolgozik Kolumbiában a szegedi Lenti Attila. Ha keresed a bajt, meg is találod – mondta az országról, amelyet változatossága miatt talál igazán vonzónak. Miért éppen Kolumbia? – ezt az ottaniak is rendszeresen megkérdezik tőle.
Kutató szakértőként dolgozik Kolumbiában a szegedi Lenti Attila. Olyan szakpolitikák kidolgozásában vesz részt, amelyek erősíthetik a civil társadalmat annak érdekében, hogy az állam hatékony demokratikus kontrolljaként működjön. Az ellenzék a dél-amerikai országban gyenge, ezért a civileknek fontos szerep jut. A programot a brit nagykövetség finanszírozza.

– Naponta megkérdezik az ottaniak is – válaszolta a kérdésre: miért pont Kolumbia. Attila a Budapesti Corvinus Egyetem nemzetközi tanulmányok szakán végzett. Egyetemistaként 2004-ben Kubában töltött egy hónapot, aztán Kolumbiában hármat. Diploma után két évig itthon volt, de nem találta a helyét, kereste a lehetőséget, hogy visszamenjen. Talált egy ösztöndíjat, amit megpályázott. Annyira bízott benne, hogy megkapja, és annyira vágyott Kolumbiába, hogy már Bogotában volt, amikor értesítették: sikerült. Az Universidad de los Andres 2 éves politikatudományi mesterképzésén vett részt, és – mint mondta – ezalatt felépített egy életet. Dolgozni kezdett, és egyelőre nem is tervezi, hogy hazaköltözik.

Lenti Attila a civilekért dolgozik Dél-Amerikában. Fotó: delmagyar.hu (galéria)

Négy kontinens népessége

Attila szerint Kolumbiában a változatosság a legvonzóbb. Az erős regionális kultúráknak, a földrajznak és az éghajlatnak köszönhetően néhány óra utazással szinte egy másik országban találja magát az ember. Több mint 100-féle indián kultúra és nyelv, behurcolt afrikai rabszolgák leszármazottainak, európaiak, ázsiaiak kultúrája keveredik az országban.

– Rossz a híre az országnak, a fegyveres konfliktusok és a kábítószer-kereskedelem sokat rontott a renoméján. Kevés olyan pillanat volt az utóbbi 200 évben, amikor béke volt – ismerte el, de hangsúlyozta: az erőszak nem árnyékolja be a mindennapi életet.

– Ha keresed a bajt, meg is találod. De ha az alapvető biztonsági intézkedéseket beépíted a mindennapokba, akkor nem kerülsz bajba. A városi Brazília egyébként veszélyesebb, mint a városi Kolumbia. A barátaim közül Brazíliában alig úszta meg valaki, hogy kirabolják. Kolumbiában az a kivétel, aki így járt – mesélte.

Ha az utcán nincs is veszély, aki forró témához nyúl, nincs biztonságban. Volt már példa rá, hogy egy teljes ellenzéki pártot kiirtottak. Viszont – magyarázta Attila – az ő projektje politikailag semleges, ezért nem veszélyeztetett.

Kolumbia a kontrasztok országa a szegedi fiú szerint. Az életvidámság legalább annyira jellemző, mint a nyomor és a gyakori konfliktusok. Főleg a szegénynegyedekben van ez egyszerre jelen: mindenki mindenkinek rokona, barátja. Ha megjön a fizetés, megtelnek a bárok – aki Kolumbiában akar élni, annak meg kell tanulnia táncolni is. A helyiek szenvedélyesek, keresik a humort a hétköznapi szituációkban is, és könnyen nyitnak egymás felé.

Attila 2004-ben járt először Kolumbiában, aztán kereste a lehetőséget a visszatérésre. Fotó: DM/DV
Attila 2004-ben járt először Kolumbiában, aztán kereste a lehetőséget a visszatérésre.
Fotó: DM/DV

– Szeretem az intenzív latin életmódot, de néha hiányzik az itthoni nyugalom – válaszolta arra a kérdésre: mi miatt támad honvágya. Hiányoznak a családtagok, barátok, a magyar ételek, és a tiszai kajakozás is, valamint az ügyintézés – minden relatív – egyszerűsége.

Olvasóink írták

 • 11. lentiatish 2010. június 30. 15:07
  „Köszi GT, az osztálytalálkozó sajnos nem fog beleférni, most vagyok csak itthon másfél hónapig, de feltétlenül küldök majd egy közös üdvözlő levelet. Októberben sok munkám lesz kint. Egyébként múltkor benéztem a Radnótiba és összefutottam pár tanárral.
  A többi hozzászólónak: bármit meg lehet csinálni, elsősorban ötlet kell hozzá meg rengeteg kitartás. Ha latin-amerikai utazáshoz kellenek tanácsok, megtaláltok iwiw-en és facebook-on is, írjatok, szívesen segítek bármiben. Üdv mindenkinek”
 • 10. geza 2010. június 30. 09:34
  „#5 Talált egy ösztöndíjat, amit megpályázott.
  Neked is lehet keresni és megpályázni ösztöndíjakat melyek a szakmádba illenek”
 • 9. dublini 2010. június 30. 07:28
  „Erröl pl. szivesen olvasnék sorozatot:
  A múltkor volt Márti Új Zélandon, most Atti Kolumbiában.....

  Szegediek máshol :)

  Valóban tetszik :D”
 • 8. dublini 2010. június 30. 07:24
  „Ez király :)”
 • 7. jozko 2010. június 29. 21:43
  „Na most van itt az ideje-hogy befogjam a pofámat / lásd El Caminó/....”
 • 6. Teo 2010. június 29. 21:16
  „Drog futárkén kezdeni, majd Columbiába drogbáró ként élni, ez ám a nem semmi karrier.”
 • 5. core2 2010. június 29. 20:49
  „Elvont egy alak:-)Mi ből él?”
 • 4. gtnet 2010. június 29. 19:26
  „Üdv Attila :) ezek szerint az osztálytalálkozóra nem nagyon jössz haza? :)
  minden jót ott neked kinn!”
 • 3. kakoszeged 2010. június 29. 17:50
  „...én kimennék, ha segítenél...mérnök vagyok...lány...”
 • 2. MD2009 2010. június 29. 17:11
  „Meg Valderrama-nak is!”
 • 1. gróf 2010. június 29. 15:22
  „ÜDV Higuitának!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tanárképzésen áll vagy bukik az ország jövője

Erkölcsi megújulást, az 1993-ban született felsőoktatási törvény értékeit megőrző, de a szükséges változásokat támogató új jogszabály megalkotását látja szükségesnek Dux László. Tovább olvasom