Délmagyar logó

2018. 11. 21. szerda - Olivér 3°C | 7°C Még több cikk.

Komámasszony, hol a stukker?

Harmadéves színitanodásokkal mutatja be Toronykőy Attila Görgey Gábor egyik legtöbbet játszott, legnépszerűbb darabját. A Komámasszony, hol a stukker? című komédia péntektől látható a szegedi Pinceszínházban.
A szegedi színitanoda harmadéves tehetséges növendékei számára vette elő Toronykőy Attila Görgey Gábor komédiáját, ami a választási kampányhoz közeledve különösen aktuális lehet.

„Komámasszony, hol a stukker? című darabomat dühömben írtam. Úgyis mondhatnám: egyfajta történelmi dühből. Nekem gyerekkoromból még vannak emlékeim a harmincas évek Magyarországáról, a világháborúról, 1944 szörnyűségeiről. Utána? 1945-ben egy kis vérszegény demokrácia-próbálkozás, majd a terror, az elnyomás kora, az enyhülések és szigorítások különböző változatai. Hol meggyötörtek, hol megaláztak bennünket, játékszernek tekintettek. Egyre inkább elegem lett a mi kis történelmünkből!" – írta a két évtizede Szegeden is bemutatott darabjáról a szerző.

Öt ember, társadalmunk (és történelmünk) öt prototípusa, fogoly egy zárt helyiségben – ideális helyszín ehhez a szegedi Pinceszínház. Mindenkinek az a célja, hogy kijusson, kivéve azt, aki éppen a hatalmat (a stukkert) birtokolja és használja. Van kulcs a kivezető kapuhoz, fel van akasztva, de akinél a revolver, az mindig megakadályozza, hogy a többiek leakasszák. A stukker körbejár, mindenki másképp gazember és másképp kiszolgáltatott a hatalombitorlás komédiájában. A szerző azért röhögtet, nehogy a világ folyása láttán sírva fakadjunk. Az 1966-ban született darab mondanivalója semmit nem vesztett aktualitásából a rendszerváltással – nem véletlen, hogy 1990-től sűrűsödtek a bemutatói nemcsak itthon és az egykori keleti blokk országaiban, hanem a nagyvilágban is, Londontól Amerikáig.

Toronykőy Attila már a tavasszal megrendezte a produkciót a színitanodásai, Szívós László, Bánvölgyi Tamás, Illyés Lénárd, Tóth Lambert és Harkai István szereplésével, de eddig csak zárt körben, szegedi és kecskeméti középiskolákban játszották. Kancsár József felfigyelt rá, és meghívta a Pinceszínházba, ahol pénteken este fél 8-kor tartják a bemutatót. A rendező szerint a színinövendékek között több olyan tehetség is akad, aki biztosan megállja majd a helyét a pályán.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötven év után jöttek össze

Az elmúlt ötven évben először rendezett osztálytalálkozót a szegedi Rókusi Általános Iskola 1955-ben… Tovább olvasom