Délmagyar logó

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -4°C | 3°C Még több cikk.

Komámasszony, süssünk rétest!

Üllés - Komámasszony, süssünk rétest! címmel az üllési alkotóházban réteskészítésre és -kóstolásra várták az érdeklődőket kedden.
A házban agyagozó foglalkozásokat tartó Ocskó Matild szerette volna elsajátítani a réteskészítés fortélyait, amiben a finom édességet már gyakorta készítő Hegedűs Ferencné Rozália és a többi üllési asszony volt a segítségére.

– És ha már Matildka annyira meg akarta tanulni a réteskészítést, hát kibővítettük az ő tanítását, és minden falubelit meginvitáltunk egy kis rétesfogyasztásra – mondta Hajdú Lászlóné Julianna. A réteskészítés igen időigényes foglalatosság. Az asszonyok délután fél 2-kor fogtak neki, a kisült rétes délután 6 órára készült el.

– Két órát kell pihentetni a tésztát, majd jön a nyújtás, a töltés és a sütés – magyarázta Hegedűs Ferencné. Talán éppen ezért nem véletlen, hogy az előkészületekben mindig kevesebben szeretnek részt venni, mint a rétes elfogyasztásában.

A próbasütés jól sikerült, az eredménnyel Hajdú Lászlóné Julianna is elégedett volt. Fotó: Kuklis István
A próbasütés jól sikerült, az eredménnyel Hajdú Lászlóné Julianna is elégedett volt. Fotó: Kuklis István

Túrós, meggyes, almás, diós és mákos rétes sült az alkotóház kemencéjében, ottjártunkkor a próbasütésen már túl voltak az asszonyok. – Ha nem csak magunknak készítünk valamit, kötelező a próbasütés, mert nem akarunk leégni az emberek előtt. Ilyenkor derül ki, hogyan sikerült ízesíteni a tölteléket, illetve milyen hőfokkal ég a kemence. Ha valami nem jó, azon ilyenkor még lehet javítani – mondta Julianna.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

890 milliónyi áfát csalt a bűnszervezet

Egy áfacsalásra szakosodott bűnszervezet 26 tagja ellen emeltek vádat költségvetési csalás miatt. Tovább olvasom