Délmagyar logó

2017. 05. 01. hétfő - Fülöp, Jakab 5°C | 20°C Még több cikk.

Komor emlékezés, esőben

Szeged - Komoly rendzavarás nem volt, de sípolás, fütyülés, bekiabálások igen. Az állami ünnepségek mellett a Fidesz nagygyűlésén is részt vettünk – kétbusznyi szegedi szimpatizánssal együtt.
Alig jár Budapesten autó, mégsem lehet közlekedni kedden reggel. A belvárosban lezárás lezárást ér, a 10 órakor kezdődő zászlófelvonást a Kossuth téren, a koszorúzást a Nagy Imre-szobornál csak a meghívottak és a sajtó láthatja – bekötött fejjel, de dolgozik a Reuters fotósa is, akit hétfőn üveggel találtak el.

Gárdisták és sétálgatók

A tüntetők messze vannak, de hallatják a hangjukat. Amíg Szili Katalin, Sólyom László, Gyurcsány Ferenc némán koszorúz, a kordonon túlról, mintegy 70 méterről szól a „hazaárulók". Mi is azok vagyunk, mert belül lehetünk a kordonon.

Az ünnepség rövid, Sólyom László végig komor, Gyurcsány Ferenc és Göncz Kinga megenged magának néhány mosolyt. A vendégek beszélgetnek, a tüntetők sípolnak.

A Sándor-palotába mennénk, de a lezárások miatt mégsem haladunk. Amelyik hidat nem protokollesemény, azt futóverseny miatt zárták le. A Szabadság téren árpádsávos zászlókat látunk, megállunk. Szobrokat leplez le a Székely és a Magyar Gárda, összefutunk Tóth Péterrel, a Jobbik szegedi elnökével. A hétfő estét is Budapesten töltötte, azt mondja, „sétálgatott". Kérdezi, hány sérültről tudunk. Toroczkai Lászlóról faggatjuk, de nem leszünk okosabbak. Bemutat viszont Usztics Mátyás lányaként egy Anna nevűt, és kicsit társalgunk a hétfő éjjel felgyújtott vízágyúról is. Tudni szeretnénk, számít-e összecsapásra a tüntetők és a rendőrök között, de Tóth nem ad határozott választ. A kedd éjszakai programja egyébként még nem fix, majd ahogy alakul – fogalmaz.

A Hazatérés templomában vége az istentiszteletnek, aki bent volt, kijönne, ha tudna. Emberek! Jelképesen előre, de most hátra! – kér helyet a kívül ácsorgóktól a konferanszié. Tóth szerint a Corvin közben a Jobbik rendezvényét nem kellene kihagynunk. Mi mégis az egy órával később kezdődő Fidesz-gyűlést választjuk – a Sándor-palotába már nem érdemes menni.

„Összetartó csapat"

Az Astoria körül 2-kor már gyülekeznek a szimpatizánsok, a szegedi ünnepség helyett a pestire szavazott Farkasné Pocsai Blanka fideszes önkormányzati képviselő is. Két busszal érkeztek Szegedről, 11-kor indultak, velük vannak a szőregi Csodaszarvas Polgári Kör tagjai is. Úgy tervezik, meghallgatják a szónokokat, elvonulnak a Fidesz-menettel a Terror Házához, aztán visszabuszoznak Szegedre. – A nemzeti oldalon álló emberek, nem a passzív véleményalkotók. Összetartó csapat, amely ezt a napot ezen a módon szeretné megünnepelni – mutatja be az egyébként nagyon vidám társaságát az önkormányzati képviselő.

Az eső éppen nem esik, a hangszórókból Ákos szól, a Rákóczi úton zászló és jelvényárusok, két óriás kivetítő. Az egyiken talán videoklipet vetítenek, vagy elromlott. Később kiderül: az utóbbi. Egy néző aggódik, a szervezők megnyugtatják, hogy már javítják. A mellékutcákat egyébként lezárták.

Agresszívek kiemelve

Egy lány hamis hangon elénekli a Himnuszt – ezzel kezdődik a Fidesz-rendezvény délután 3 órakor. A szervezők szerint negyedmillióan vagyunk. Felkérik a résztvevőket, hogy aki agresszív magatartást tanúsító, nem békés szándékú embert lát, szóljon nekik, ők pedig kiemelik azt a tömegből. Előbb Wittner Mária országgyűlési képviselő beszél, szerinte az 56-os forradalom 50. évfordulóját gyalázatos módon vérbe fojtották. 2008-at a megtorlás évének nyilvánítja. A miniszterelnök nevét nem mondja ki, csak monogramot használ. A pfujozáshoz ez is elég. Tarlós István, a népszavazás kampányfőnöke személyes emlékekről beszél, az eső pedig elered. A tömeg nem mozdul, mindenkinél van ernyő. Tőkés Lászlót tapsvihar fogadja, de az igazi ováció Orbán Viktor színrelépésekor tör ki. Az eső zuhog, az Astroria Hotelről az MTV reklámján Gundel Takács Gábor nézi mosolyogva az esernyők alatt szorongókat.

Egy telefonáló kollégát a mellette állók lepisszegnek: ne beszéljen, mert nem hallják Orbánt. A szakadó eső ellenére a beszéd végén a nézők nem mennek haza – rendben átvonulnak a Fidesz-vezetőkkel a Terror Házához.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elbontják a szegedi Olajbányász tér gettóbüféjét

Szeged - Döntött a város, megszabadul az Olajbányász téren csúfoskodó barakképülettől. A tarjáni… Tovább olvasom