Délmagyar logó

2017. 11. 21. kedd - Olivér 1°C | 8°C Még több cikk.

Komposzt lesz a savanyúságból

Szántóföldi művelésben hasznosítható talajjavító lesz abból a savanyított paprikából, amelyet a napokban foglaltak le egy öttömösi telephelyen. A vásárhelyi Atevszolg Zrt. komposztálóüzemében tegnap kezdték el a beszállított több mint tíz tonna élelmiszer feldolgozását.
A fogadómedencébe öntik a savanyított paprikát Fotó: Tésik Attila
Ahogy arról korábban már írtunk, mivel a tulajdonos nem tudta igazolni az öttömösi telephelyén felhalmozott ecetes paprika eredetét, így azt a Csongrád Megyei Állat-egészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Állomás munkatársai elkobozták tőle. A négy tonnányi zöldséget – savanyítólével együtt több mint 11 tonnát nyomott – csütörtök este szállították a vásárhelyi Atevszolg Innovációs és Szolgáltató Zrt. komposztálóüzemébe.

Két piros konténerben érkezett meg Vásárhelyre a paprika. Az óriási zárt fémdobozokat kinyitva kellemes ecetes illat töltötte be a telepet. A lefoglalt savanyúság nem volt romlott, csak hiányoztak a papírjai. Ezért nem kerülhetett egy éttermi asztalra a marhapörkölt mellé, hanem komposzt lesz belőle.

– Hozzánk összesen 11,34 tonnányi mennyiséget hozott a pótkocsis szerelvény, az élelmiszer feldolgozását tegnap délelőtt kezdtük el – nyilatkozta Mikes-Tóth István telepvezető.

A konténerek tartalmát az úgynevezett fogadómedencék egyikébe öntötték. A kilencven köbméteres „kádba" szalmát is tesznek, hogy lazítsák a komposztálandó anyagot.

– Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megyéből kerülnek hozzánk az állati eredetű anyagok, valamint mindenféle élelmiszer-ipari hulladék, így például a lejárt szavatosságú élelmiszerek is – folytatta a telepvezető.

Ha a fogadómedence megtelik, markolóval kiszedik a tartalmát és kupacokba rakják. Minden egyes mozgatásnál újabb és újabb szalmamennyiséget kevernek hozzá. Így érhető el, hogy szilárd komposzt legyen a folyós anyagból is.

Egy speciális trágyaszóró gép a következő művelet eszköze. Négy hónapon keresztül folyamatosan forgatják a kupacokat. Ezt követően az úgynevezett érlelőprizmába jut az anyag, ahol öt esztendeig pihen. Ez után válik belőle a szántóföldi művelésben kiválóan hasznosítható talajjavító.

– Az uniós szabályozás már nem teszi lehetővé, hogy szeméttelepre kerüljön például a konzervipari melléktermék vagy a lejárt szavatosságú élelmiszer. Ezeket hozzánk szállítják, s mi újrahasznosítjuk – mondta végül Mikes-Tóth István.

Az ellenőrök az öttömösi telepen további 89 tonna élelmiszert is találtak – eredetének igazolására január 3-áig kapott haladékot a tulajdonos.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bagolyraj a Kemes utcában

Több mint száz erdei fülesbagoly költözött a szegedi Kemes utcába. Szokatlanul nagy számukat a… Tovább olvasom