Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 24°C Még több cikk.

Komposztként végzi a szegedi falevél

Az ősszel együtt eljön a lombhullás, és az avar begyűjtésének ideje is. A sziszifuszi munkával kétszáz városi munkás küszködik, de falevélből valószínűleg marad tavaszra is. Az összegyűjtött lombot a hulladéklerakó új üzemében komposztálják, a száz tonnára becsült anyag felét eladják.
Játék a levéllepedőben. Fotó: Schmidt Andrea
Az őszi fagyok beköszöntével megkezdődik a lombhullás is, az elsárgult levelek begyűjtése pedig óriási munkát ró a közterületek karbantartóira. Szegeden ilyenkor kétmillió négyzetméterről gyűjtik az avart – ami folyamatosan újratermelődik.

Szabó Ferenc, a Szegedi Környezetgazdálkodási Kht. igazgatója elmondta: a sziszifuszi munkán nyújtott műszakban mintegy kétszáz munkatársuk dolgozik, a szél és az eső azonban jelentősen lassíthatja a begyűjtést. Kovács János igazgatóhelyettes hozzátette, a kétszáz dolgozó majd fele közhasznú munkás, megpróbálnak azonban minél több fázist gépesíteni, mert az élő munka nagyon drága. A kerti lombseprűvel dolgozó kétkezi munkások mellett lombfelszívóval ellátott négy seprőgépet és lombfelszedővel felszerelt hat kistraktort vetnek be a cél érdekében. Először a Tisza Lajos körút és a Tisza közti szakaszt, később a belvárostól távolabb eső részeket takarítják ki. Száraz, fagyos időre lenne szükségük ehhez, esőben ugyanis letapadnak a levelek – amelyek síkosságuk miatt balesetveszélyessé is válnak –, ha pedig a hó is belepi, a munkát fel kell függeszteni. Eddigi tapasztalataik azt mutatják, elkerülhetetlen, hogy tavaszra is maradjon az avargyűjtésből.

– A falomb nem hulladék, csak megfelelően kell összegyűjteni és feldolgozni – szögezte le Szabó. Hozzátette: eddig sajnos csak a vegyes hulladékkal együtt tudták tárolni, idén viszont már a Sándorfalvi úton lévő új komposztálóüzemükbe szállíthatják a tetemes városi avarmennyiséget. Pontos számai egyelőre nincsenek, mert a komposztáló még próbaüzemben működik, de úgy véli, több tízezer köbméter, legfeljebb száz tonna súlyú komposzt készülhet az avarból.


Piacvezetők akarnak lenni

A beszállítás után először pótolják az összeszedett levelekből elillant vízmennyiségét, majd – cellulóz- és rosttartalomtól függően – tíz-tizenöt napig tartó gyorskomposztálásnak vetik alá. Ezután következik egy nyolchetes utóérlelés, hogy a begyűjtéstől számított két és fél-három hónappal virágföldadalék vagy talajtakaró váljon belőle. A komposzt nagyjából fele igen jó minőségű lesz – ezt értékesíteni szeretnék –, a többivel pedig a hulladéklerakó háztartási szemétdombjait takarják le. Az eladásra szánt mennyiség kisebb részét bezsákolják, a fennmaradó komposzthegyeket viszont nagy tételben adnák el. Az igazgató azt mondta: az európai léptékben is az egyik legnagyobbnak számító komposztálóüzem termelésével a régió piacvezető pozícióját célozták meg. A komposzt értékesítéséről folyamatosan biztató híreket kapnak, tárgyalásaik jól haladnak. Szabó Ferenc elmondta, azt tervezik: a kistermelőknek, mezőgazdasági üzemeknek is felajánlják a „zöldhulladékok" elszállítását és feldolgozását – a szállítási költség fejében. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A vidék legnagyobb adótartozója szegedi

Egy szegedi székhelyű cég közel négymilliárd forinttal tartozik az adóhatóságnak. Tegnap kerestük az… Tovább olvasom