Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

Konferencia-központ is lehet az I-es kórházból

Szeged - Konferenciaközpont és turistaszálló is lehet az I-es kórház egykori épületében. A közgyűlés pénteken dönt a funkcióváltásról, és a park egy részét is védetté nyilváníthatja.
A főépítészi iroda városi kezdeményezésre területmódosítási javaslatot terjeszt be a pénteki közgyűlésre az egykori I-es kórház ingatlanával kapcsolatban. Fehér Éva főépítész elmondta: a szabályozási tervben a „különleges intézményi" besorolás, vagyis hogy csak kórházként működhet, eléggé behatárolta a használat lehetőségeit. Ezért tágabb mozgásteret ad a város az ingatlan iránt érdeklődőknek.

Egyfajta előszobájaként is működhet a park az épületnek. Fotó: Schmidt Andrea
Egyfajta előszobájaként is működhet a park az épületnek. Fotó: Schmidt Andrea


„Településközpont vegyes" rendeltetésbe sorolják át, a környező területekhez hasonlóan. Lehet a Kossuth Lajos sugárút 42.-ben intézmény, kaphat turisztikai funkciót, vagy szállás, de akár konferenciaközpont is lehet. A tömbbelső további bővítésekre vagy átépítésre alkalmas. A homlokzatmagasság határa nem változik, maximum 9-12 méter lehet, a beépítési sűrűség is marad 60 százalék.  

Az épületet 2008-ban helyi védelem alá helyezte a közgyűlés, mert építészeti megjelenése városi viszonylatban is különleges. A funkcióváltással párhuzamosan a zöldfelületeket is megvizsgáltatta a főépítészi iroda, hogy a hajdani kórház parkjának egy részét is megőrizhessék. A vizsgálat megállapította: a fák egyenként nem védendő értékek, de a csörgőfákból, platánokból álló növénycsoportosulás olyan jelentősebb állományt, egybefüggő lombfelületet képez a környezetében, hogy az városképi jelentőségű. Ráadásul egyfajta előszobájaként is működhet a park az épületnek. Ezért a pénteki közgyűlés elé olyan előterjesztést nyújt be a főépítészi iroda, hogy a Kossuth Lajos sugárút mentén, az épület meghosszabbításában nagyjából 400 négyzetméteres területet védenek. Ettől a környezetet még lehet hasznosítani, mint ahogy a helyi védett épületet is átalakíthatja, bővítheti az új gazdája, de csak ellenőrzött módon.

Februárban írtuk: nyilvános pályáztatás útján, licitálással akarja értékesíteni az önkormányzat az I-es kórházat. Négy éve a pályázati alapára 910 millió forint volt, de nem sikerült eladni. Idén, amíg az egyetemi épületeket felújították, az ottani tanszékek egy része költözött bele. A felújítások lezárultak, az épület ismét eladósorba kerülhet.

Olvasóink írták

 • 6. r104 2012. szeptember 26. 13:19
  „A döntéshozóknak annak a lehetőségét kellene megteremteni, hogy az épület a továbbiakban is kórházként üzemeljen. Anno a Fertőző Kórház épületét már eladták, az Ifjúsági Rendelő mint olyan már szintén megszünt. 2012. július 01-től a kormány bevezette az egészségügyben a "TEK"-et, azaz a területi ellátási kötelezettséget, mely során további betegutak is Szegedre mutatnak. Ezzel szemben Szegeden egyetlen klinikai ággyal sem lett több. Erről miért nem írnak?”
 • 5. keka 2012. szeptember 26. 11:19
  „Az I-es Kórházat 1800. december 12-én Pozsonyi Ignác alapította ispotályként, majd végrendeletében további jelentős összeget hagyott a szegények itteni ,,tápláltatásának" előmozdítására. Az eladás szándéka a politikai felelőtlenségen túl a városvezetés múlttal szembeni tiszteletlensége, mely egyben Pozsonyi Ignác végakaratának semmibevételét is jelenti.”
 • 4. szunyi 2012. szeptember 25. 20:57
  „3. tol

  Egyetértek!”
 • 3. tol 2012. szeptember 25. 20:17
  „nekem ott vette ki a mandulámat a Vadász főorvos úr, tehát szívemhez közel álló maga az épület. Ám betegellátásra már teljesen korszerűtlen; helyes döntés.”
 • 2. zehn 2012. szeptember 25. 14:21
  „Javaslom, Félázsiai csillag néven kínai raktáráruházat kialakítani benne. Mert aztat mi nagyon szeressük!”
 • 1. klj-54 2012. szeptember 25. 12:00
  „A döntéshozók esetleg ápoltak voltak a sárga részlegben?
  Volt egy kórház ami annak épült, funkcionálisan használható állapotban.
  Kinek a zsebe lett tele ezen ostoba döntéssel?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogták a kisteleki rendőrök a kábítószerrel visszaélőket

A Kisteleki Rendőrkapitányság hat személyt fogott el és állított elő néhány napja kábítószerrel visszaélés megalapozott gyanúja miatt. Tovább olvasom