Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 27°C Még több cikk.

Könnyen juthat kilátástalan helyzetbe az ember

Szeged - Autisztikus vonásokkal bírt - ahogy megírtuk - a 37 éves B. Géza, aki a rendőrség nyomozása szerint öngyilkos akart lenni.
 Segítség telefonon

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123-as ingyenes lelkielsősegély-számot!
 

Autisztikus vonásokkal bírt - ahogy megírtuk - a 37 éves B. Géza, aki a rendőrség nyomozása szerint azért akart öngyilkos lenni, mert február 9-én fővárosi munkahelyén, a Semmelweis Egyetem Igazságügyi és Biztosítás-orvostani Intézetében ellopták tőle új, nagy értékű okostelefonját, és megbolygatták személyes életterét.

A férfi előbb a Dunába vetette magát, majd a kiskundorozsmai focipálya mögött próbálkozott öngyilkossággal. Végül elaludt vagy elájult, halálát kihűlés okozta a szakértők szerint. Holttestét egy héttel később egy focista találta meg.

– Egy teljesen egészséges ember is eljuthat ugyanebben a szituációban az öngyilkosságig. Van valakinek például egy nagy értékű mobilja, amit az apja vásárolt neki, aki azonban kijelentette: ha bármi történik az eszközzel, szíjat hasít gyereke hátából. A lopás után az ember elkezd ezen agyalni, bekerül egy negatív spirálba, ahonnan nem tud menekülni, és még a halált is jobbnak tartja az apai fenyítésnél – mondta Benák-Tömöri Judit.

A szegedi klinikai szakpszichológus szerint egy autistát vagy egy autisztikus vonásokkal bíró embert egy hasonló szituáció sokkal jobban meg tud billenteni: érzékenyebbek, és nehezebben tűrik a változást.

Mivel B. Géza 2006 óta dolgozott az egyetemen kézbesítőként, valószínűleg nem autista, hanem csak autisztikus vonásokkal bíró ember volt – az autistáknak általában nincs munkahelyük. A szakember szerint mások valószínűleg nem látták rajta, hogy mire készül. Aki nem valódi, hanem teátrális öngyilkosságot akar elkövetni, az tesz erre célzásokat azoknál, akikkel találkozik.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sasvári Krisztina: Elhatároztam, hogy senki nem fog meghalni a közelemben

Már 11 évesen elvarázsolta a Vöröskeresztben folyó munka Sasvári Krisztinát. Tovább olvasom