Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 3°C Még több cikk.

Könnyen megszokták a Mars tér új arculatát

Szeged - A belváros-rehabilitációs projektben született Szeged új korzója, a Kölcsey utca, valódi tér lett a Reök-palota előtti szegletből, a város első vegyes használatú utcájává alakult a Gutenberg utca, megújult a Mars téri piac. Milyennek látja a változást az utca embere?
A történelmi belváros rehabilitációjára Szeged 3,3 milliárd forintot költött tavaly; az összeg 85 százaléka uniós támogatás. A megszépült közterekről kérdeztük a város lakóit.

Wenner István rendszeresen a Mars téri csarnokban szerzi be a húsféléket. Fotó: Schmidt Andrea
Wenner István rendszeresen a Mars téri csarnokban szerzi be a húsféléket. Fotó: Schmidt Andrea

– Össze sem lehet hasonlítani a Mars teret azzal, ami itt előtte volt – összegzett Wenner István felszolgáló. – Nap mint nap erre megyek haza Kübekházára, itt, a csarnokban szerzem be a friss húsféléket. Hiányzott Szegednek egy áttekinthető piac. Örülök, hogy eltűnt a lepusztult alumíniumhangár. Az új nagycsarnok szépen illeszkedik az Anna és az Irén csarnok mellé. Az asztalok és az üzletek is rendezettek. Nyilván ezért járnak ide egyre többen. Én is gyorsan megtaláltam a régi, bevált kereskedőket, akiknél vásároltam. Igényes környezetben a megszokott szép árut kapom tőlük.

Tóth Szilvia hetente jár a piacra. Tetszik neki az új környezet, amit kialakítottak a városban. Fotó: Schmidt Andrea
Tóth Szilvia hetente jár a piacra. Tetszik neki az új környezet, amit kialakítottak a városban.
Fotó: Schmidt Andrea

– Mindent a Mars térről viszek haza: húst, zöldséget, gyümölcsöt, virágot. Hetente jövök – árulta el Tóth Szilvia ügyintéző. A fiatalasszony azt mondta: nemcsak az átépített Mars téren, a felújított Gutenberg és Kölcsey utcán is sétál, ha ideje engedi. A jót könnyű megszokni, már alig emlékszik a részletekre, milyen is volt a belváros az átépítés előtt. Azt szereti az újjászületett közterekben: látszik rajtuk, gondoltak a tervezők a gyalogosan és kerékpárral érkezőkre, az autósokra is. Figyeltek a parkosításnál és a padok, szobrok elhelyezésénél, hogy minden korosztály jól érezze magát.

Orova Melinda a parkokat, tereket értékeli leginkább a felújított városrészben. Fotó: Schmidt Andrea
Orova Melinda a parkokat, tereket értékeli leginkább a felújított városrészben.
Fotó: Schmidt Andrea

Orova Melinda az egyetem földrajz szakos hallgatója, 160 kilométerre jár haza Szegedről. A diáklány a parkokat, tereket értékeli leginkább a felújított városrészben. Azt figyelte meg: az átrendezéssel szinte megnőttek, kitágultak az utcák, terek, több lett a hely sétálni, pihenni, másokkal találkozni. És mintha ez a modern környezet hatna az emberekre is. Úgy látja, a szegediek kedvesebbek, mosolygósabbak, vagyis közvetlenebbek ilyen élhető városban.

Papp Istvánné szerint a nyugalom szigete lett a Mars téri parkoló. Fotó: Schmidt Andrea
Papp Istvánné szerint a nyugalom szigete lett a Mars téri parkoló.
Fotó: Schmidt Andrea

– A nyugalom szigete lett a Mars téri parkoló, a nagykörútra néző park és a mérnöki kar előtti dísztér is – nézett körbe Papp Istvánné újszentiváni ügyintéző. – Az összevisszaság helyén korszerű épület áll, az ötletes térelválasztókkal és rengeteg zölddel díszburkolatos pihenőhelyek születtek. Szívesebben sétálok naponta végig a buszmegálló felé így, hogy eltűnt a szedett-vedett műanyagsátor-rengeteg, a bokatörő burkolat. Elidőzöm a parkolót átszelő sétányon. Üldögélek a mérnöki kar előtti dísztéren, és elgondolkodom a rozsdásodó vasdobozon. Lehet, hogy azt akarja szimbolizálni vele a szobrász, hogy mindnyájunk feje felett múlik az idő.

Olvasóink írták

28 hozzászólás
12
 • 28. DobóI 2011. május 31. 14:04
  „Persze, hogy megszokták, mert a környezete ugyanolyan lepusztult, szánalmas, mint Marx tér korában...”
 • 27. CsImre 2011. május 30. 22:47
  „Sóvirágok nőnek a padlón, annyira megkönnyeztem az örömtől ezt a cikket. Oké, hogy megírjuk azt is, ami szép, de azért itt kilóg az egész ló.”
 • 26. Nórikám 2011. május 30. 21:40
  „a busz pálya udvarral valóban kellene vmit kezdeni, én emlékszem amikor épült, / a cégnél dolgoztam/ már akkor is kicsinek bizonyult! Mi csak csőszkunyhónak hívtuk, de hát akkor sem tudtak előre látóan gondolkozni.”
 • 25. Nórikám 2011. május 30. 21:36
  „23:u78: köszi a felvilágosítást!”
 • 24. buhamama 2011. május 30. 19:35
  „Jó lenne ha az illetékesek észre vennék a bérlet váltó előt nagy eső tárózó van a földön a bejáratnál.Vagy tegyenek több kavicsot.”
 • 23. traktordj26@gmail.com 2011. május 30. 16:29
  „Buszpálya-Árkád -hoz csak annyit, hogy ha valaki 1 picit gondolkozott volna odafenn, a szolnoki buszpálya mintájára simán lehetett volna csinálni 1 buszpálya-pláza duót. Kényelmes lett volna szerintem mindenkinek. (Szegedieknek mert szép, vidékieknek mert jó helyen van a belvároshoz képest.)”
 • 22. u78 2011. május 30. 15:53
  „LOGARITMUS!nem csak a szökőkút selejt,hanem az egész Mars tér úgy ahogy van.ja és az összes kutat is elzárták,mert az is orrba-szájba folyt.a sorok közt az út lejt,elég egy kisebb eső(nem kell felhőszakadás)és már áll is az asztalok alatt víz,a parasztok meg benne.a piacot szeptemberben átadta Botka Úr,állítólag készen,de az eresz csatornát nem rég pótolták.a beléptető kapu,mindössze fél napig működött a pénzt beszedték´(10000Ft) amit még a mai napig nem adtak vissza,azzal az indokkal,javítják,de meddig még?ennyit erről,egy nagy rakás kaki az egész mars tér,Botkával az élen.”
 • 21. gorgó 2011. május 30. 15:08
  „N.P. 1) A Bakay-Rigó u. közötti táv nem 80 m.ter. 2) Nem én, hanem minden peremkerületi, agglomerációs és Szeged közeli községből való "fikázta" a "Világ Utcája" helyén elképzelt busz pu. helyet. Adnának egy pofont a sz..nak. Itt (szerintük) minden elérhető. Nos, az Árkád helyéről ugyanolyan egyszerű maradna, mint a Mars térről. 3) Ha állami cég, hoonan van neki ekkora pénze, hogy akár önerőből építene magának új helyet? De nem is érdekel, lényeg: nem Szegednek került volna pénzébe, hanem nekik.4) mi volna a véleményed a város széli buszpályaudvarról, ha te is vidéki lennél? Ez költői kérdés, engem igazából nem érdekel. 5) nem vitázni, mással kötözködni kommenteltem, hanem csak. Mert ez az én véleményem. A tiéd meg a tiéd. Ennyi.”
 • 20. N.P. 2011. május 30. 14:39
  „gorgó 2011.05.30. 13:35
  1, A buszokat nem 80 méterrel kell odébb vinni, hanem ki a város szélére - ahogy a világ boldogabbik felén csinálják!
  2, A volán nem az önkormányzaté, hanem állami cég, tehát ne a város építsen már nekik új pályaudvart!
  3, Mi volt a "jogos" a fikahadjáratban?”
 • 19. gorgó 2011. május 30. 13:35
  „Oszama: nem igazán tiszta nekem, hogy a Volán az önkormányzaté? Ő is el akar már onnan menni a francba, csak nem tud hova. A vasöntöde előtti elképzelésére óriási fikahadjárat indult be, de jogosan. Most itt volt a lehetőség. Miért csak egy multi tud itt bármit megtenni-megvenni? Na meg hát hogy ez talán a hatvanhatodik áruház lesz? Kinek? Minek? Megint kell egy, ahol a plázacicák tudjanak enyelegni?”
 • 18. TrombiFrédi 2011. május 30. 12:39
  „Az álkérdések magasiskolája hosszú nyelvcsapásokkal a városvezetés felé- mint ahogy szokott lenni-?!”
 • 17. oszama 2011. május 30. 12:26
  „gorgó 2011.05.30. 08:37
  "Nagyszerű alkalom lett volna, ha az Árkád helyett oda költöztetik"
  Ha jól vágom az a terület nem volt az Önkormányzat kezében soha, legalább is a rendszerváltozás óta. Tehát meg kellett volna vásárolnia azt.
  Egy ekkora méretű belváros széli ingatlan szted mennyibe kerül? Lett volna pénze az eladósodott Önkormányzatnak?
  Ha meg megvették volna akkor azon menne a hiszti h "már megint elmutyiztak x száz millió forintot".”
 • 16. szunyi 2011. május 30. 12:22
  „26. Bendegúz007 2011.05.30. 11:52

  És mit tehetne a város? A saját tulajdonoddat nem adhatod el, nem modósíthatsz rajta?
  A védelem alatt áló házakba egy felújítás is jóval többe kerül (egyedi ablakok stb...).
  Szerintem egyet lehetne tenni, hogy az újonnan épített házak homlokzatánál kikötnék, hogy bele kell passzoljon a kialakut stilusba.”
 • 15. Bendegúz007 2011. május 30. 11:52
  „Nagyon örülök ezen projekteknek hogy megvalósultak,de a régi eklektikus polgári házakért amit lebontanak annak már kevésbé.
  pl...mostanában a Boldogasszony sgt.-on 2 gyönyörű a nagy árvíz utáni házat bontottak le,ami mondhatni építészeti remekművek,így foghiányos részek lesznek a belvárosban,és ami utána épül helyükre biztos, hogy a közelébe se ér.
  Per pill,is bontják a Boldogasszony sgt,és a Bokor u sarkán található házat is.
  1 város arculatát mindig az épületek adják meg ami Szegednek 1800 évek végén,és 1900 évek elején megadatott.
  Nem kellene hagynunk ezen kincsek eltünjenek városunkból,nagyon sajnálom hogy a város vezetése semmit se tesz ennek érdekében,pedig a döntés a kezükben van,de fittyet hánynak rá.”
 • 14. Dema 2011. május 30. 11:43
  „24. macs
  Ésszerűtlen, a nagy buszokkal oda bemenni! Nem kérdés! Csak a sok maradi nehezen fogja fel a jobb lehetőségekkel járó előnyöket. Nem tudnak az emberek mérlegelni! Pedig ez elkerülhetetlen. A fejlődés mindig jár bizonyos megalkuvásokkal! Ki az itt, aki visszasírja a bódévárost, deszka, lemez bódékat a térre?”
 • 13. macs 2011. május 30. 11:20
  „22. Dema,
  tényleg ki kéne tenni. Én arra emlékszem, hogy ez korábban is felmerült, de nagy tiltakozást váltott ki. A tiltakozók arra hívatkoztak, hogy akkor helyi bérletet kell venni, megnő utazási idő, és még sok egyéb kényelmetlenség származna a döntésből.
  Akkor most melyik ujjam harapjam? :-)”
 • 12. u78 2011. május 30. 11:18
  „17hsz.Nórikám!A szökőkút kb.3 hete meg lett nyitva,működött is jó egy órán át,aztán elzárták,mert az egész teret szinte elöntötte a víz.Ennyit erről.”
 • 11. Dema 2011. május 30. 11:07
  „Lehet, hogy a busz pályaudvart kellene máshova rakni? Vagy szétosztani a városban több felé.”
 • 10. jozko 2011. május 30. 11:01
  „Ezek a projektek - amik kétség kívül mutatósak, ezt aváros lakói és a vendégek is látják-
  uniós támogatással épültek, amibe valószínű, hogy nem lehetett "belealkudni" a környezet rendbetételét is.

  Reméljük, Szeged anyagi helyzete / az önerőkre és a késő támogatások fedezésére felvett hitelek visszafizetése
  után, jó esetben azzal együtt/ lehetővé teszi majd a kapcsolódó környezet felújítását is!
  Arra már városi forrást kell előteremteni!”
 • 9. macs 2011. május 30. 10:38
  „Miért kell megint bele keverni a témába a politikát?
  Azt gondolom már sokan észrevették, hogy amíg minden egyformán, a már megszokott módon lepusztult, az úgy ahogy "elmegy", de ha elindul a felújítás, akkor iszonyú nagy lesz a kontraszt a régi és az új között. Szerintem ez azt igazolja, hogy szükség van a felújításokra, a város rehabilitációra.
  Rozsdásnak igaza van, amikor felháborodíik a szemét miatt, de mi lenne, ha mi, városlakók, szegedi polgárok, megbecsülnénk annyira a városunkat, hogy nem dobáljuk el úton-útfélen a szemetet? Tudom, most jön az érv, hogy kevés a szemetes, de a csikket bele lehet tenni egy dobozkába és azt zsebre lehet vágni, a papirzsepit egy nylonzacsiba, és azt is zsebre lehet vágni, aztán kidobni. Nem folytatom, csak akarni kell!!
  Egyébként, nekem nagyon tetszik a megújuló Város. :-)”
28 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lopják a bevásárlókocsit is

Szeged - Gyakori látvány a hipermarketek környékén magára hagyott bevásárlókocsik, de több… Tovább olvasom