Délmagyar logó

2017. 04. 25. kedd - Márk 6°C | 20°C Még több cikk.

Konténerek váltják a katonákat

Csongrád megye - Az ivóvízosztó katonákat hazai szabadalom alapján készült víztisztító berendezések váltják le. Ezek vonják ki az arzént a csapvízből addig, amíg a végleges tisztítók el nem készülnek. A konténereket jó néhány településen már elhelyezték, most már csak az engedélyre várnak.
Kék konténereket telepítettek a közelmúltban egy sor Csongrád megyei településen. Ambrózfalván a szép víztorony szomszédságában, Csanádalbertin pedig az evangélikus templom közelében állították fel a nagy kék fémdobozt – ott, ahol a katonák nap mint nap osztják az uniós szabványnak megfelelő ivóvizet január óta.

Vízosztás Csanádalbertin. A háttérben már ott áll a kék konténer. Fotó: Karnok Csaba
Vízosztás Csanádalbertin. A háttérben már ott áll a kék konténer.
Fotó: Karnok Csaba

Az Alföldvíz megkapta

Megkapta a működési engedélyt a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivataltól az Alföldvíz Zrt., amely Szeged, Algyő, Nagytőke és Fábiánsebestyén kivételével a Csongrád megyei településeken is átvette vagy átveszi az ivóvíz-szolgáltatást, a dolgozókkal együtt. A zrt. száz százalékban magyar cég, részben az államé, részben helyi önkormányzatok a tulajdonosai. Hódmezővásárhelyen, Székkutason és Mindszenten már a zrt. a szolgáltató. Idén még csatlakozik ehhez a körhöz Csanytelek, Csengele, Csongrád, Deszk, Felgyő, Kistelek, Kübekháza, Röszke, Sándorfalva, Tiszasziget, Újszentiván, Zsombó. Jövőre többek között Makó, Mórahalom és Szentes, valamint a térségükhöz tartozó települések. A víztisztító berendezések építése az átadás-átvételtől függetlenül zajlik, mert mindenütt az önkormányzat a beruházó.

A honvédség közreműködésére addig lesz szükség, amíg el nem készül minden településen a végleges tisztító, amely az előírt határérték alá csökkenti a vízben a nem kívánt anyagok, például az arzén arányát. Ezt az összesen 130 milliárdos beruházást vállalta Magyarország, csak nem készült el vele időben. Ha a katonák nem furikáznának a vízzel, az Unió már büntetné az államot a késlekedés miatt.

A kék konténerekhez is van köze a katonaságnak. Egy éve adtunk hírt arról, hogy egy hazai szabadalom alapján víztisztító berendezést fejlesztettek, és a Honvédelmi Minisztérium két leányvállalata, miután Békés megyében tesztelte a készüléket, 200 ilyen készüléket kezdett gyártani, 5,7 milliárdból.

Az ASR 10/40M névre keresztelt készülék a tesztüzem alatt a Békés megyei érmelléki bázison a literenkénti 120 mikrogrammot tartalmazó vizet 2 mikrogrammosra tisztította, óránként 60-80 köbméteres teljesítménnyel. Ezek válthatják le a vízszállító katonákat, és mindaddig működnek, amíg a végleges tisztítók el nem készülnek. Csongrád megyében Eperjesen a legnagyobb az arzénkoncentráció, az uniós határérték – 10 mikrogramm per liter – tízszerese. Kiss Csaba polgármestertől tudjuk, hogy hamarosan Eperjes is kap konténert.

Egyelőre ezek közül egyik sem üzemel, a szakhatóságok – köztük a környezetvédelmi felügyelőség és a tisztiorvosi szolgálat – engedélyére várnak. Medgyesi Pál, a Makó-térségi Víziközmű Kft. ügyvezető igazgatója azt mondta, a 17 Makó térségi településből 14 már kapott ilyen készüléket.

Olvasóink írták

 • 2. majzik 2013. október 18. 08:38
  „Ezer évig fel sem tűnt az arzénos víz !

  Egy mérnők kamarai előadást ismerve, vannak előítéleteim ezzel a mizériával szemben.”
 • 1. Hétszűnyűkapanyányimonyók 2013. október 17. 16:32
  „"Ezek vonják ki az arzént a csapvízből "
  Pont ma volt reggel a discovery-n hogy a csőhálózatba lévő rozsda milyen faxául megköti az arzént.
  Jó volna odafigyelni, hogy mikor mit hazudunk, azt a pár milliárdot, meg amúgy is zsebre lehet vágni bi*>ka országba mindent lenyelünk úgy is...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új ügyfélszolgálatokat nyit a GDF SUEZ

Októberben országszerte 22 új ügyfélszolgálati fiókirodát és 26 ügyfélkapcsolati pontot nyit a GDF SUEZ. Tovább olvasom