Délmagyar logó

2017. 03. 25. szombat - Irén, Irisz 7°C | 14°C Még több cikk.

Kontrasztok vonzásában - Vérrel festett képek a REÖK-ben

Szeged - 25 képző- és fotóművész 130 alkotását láthatja majd a közönség a REÖK-ben, ahol szombaton nyílik a budai Várfok Galéria alkotóinak Kontrasztok vonzásában című kiállítása. A sokféle stílust, technikát, alkotói filozófiát ötvöző tárlat az utóbbi évek egyik legizgalmasabb kortárs válogatása Szegeden.
Az egyik első, tisztán kortárs profilú magángalériaként hozta létre 1990-ben Szalóky Károly népművelő, műgyűjtő a budai Várfok Galériát, amelynek állandó művészköréhez és az azt kiegészítő, feltörekvő tehetségeket összefogó Spiritusz Szekcióhoz tartozik az a 25 képző- és fotóművész, akinek 130 alkotását láthatja majd a közönség a REÖK új tárlatán. A Kontrasztok vonzásában című kiállítás szombaton 16 órakor nyílik – várják a Reök-palotába a művészek egy részét is. Nátyi Róbert, a REÖK művészeti vezetője a tegnapi sajtóbejárás előtt úgy fogalmazott: nagyon jelentős kortárs alkotók tartoznak a Várfok Galériához, ezért örömmel vették Szalóky Károly ajánlatát, hogy bemutassanak egy válogatást a gyűjteményből. A művészettörténész szerint szükségük van az intézményeknek a magánszférára, amely sokkal gyorsabban és rugalmasabban tud reagálni a történésekre, folyamatokra, mint a kiállítóhelyek, múzeumok.

Vérrel festett képek a REÖK-ben. Fotó: Frank Yvette

Szalóky Károly elmondta: minden vidéki múzeumot megkerestek levélben, mert szerették volna az ország minden részébe eljuttatni azoknak a kortárs művészeknek az alkotásait, akikkel szoros kapcsolatban állnak, de csak Szombathelyről és Szegedről kaptak választ. A REÖK-kel elindult közös munka első állomása ez a tárlat, ahol olyan világhírű művészek munkáit is láthatják az érdeklődők, mint Picasso élettársa, a 91 évesen ma is alkotó Francoise Gilot vagy a Párizsban befutott szürrealista mester, Rozsda Endre, akinek jövőre, születésének 100. évfordulóján nagy gyűjteményes kiállítást is rendeznek. Sok tájékoztató, magyarázó felirattal kellemes felfedező kalandra hívják a művészetszerető közönséget.


Vérrel festett képek a REÖK-ben. Fotó: Frank Yvette
A műveket bemutató Kovács Krisztina művészettörténész arról beszélt: látogatóbarát tárlatot szeretnének létrehozni, amelynek segítségével érthetőbbé válik a kortárs művészet általában kaotikusnak ítélt világa. A négy egységre tagolt kiállításon látható majd többek között Nádler István 90-es években született több festménye, Győrffy László saját vérével festett sorozata, Herman Levente különleges Ádám és Éva sorozata, a Párizsban élő aatoth franyo paprikapiros-alapú sorozata, az osztrák Sebastian Weissenbacher és Martin C. Herbst barokk-manierista portrékat vagy a fogyasztói társadalom leghétköznapibb tárgyait újraértelmező több alkotása, illetve a legújabb sikeres irányzat, az alumíniumra készült „meggyűrődött portrék" néhány darabja. A további alkotók között is olyan ismert nevekkel találkozhatunk mint például Bak Imre, feLugossy László, El Kazovszkij, Mulasics László, Ráczmolnár Sándor, Szotyory László.

A Zöld Szalonban kortárs képzőművészeti installációt állítanak fel: az utolsó vacsora asztala – emberi ürülékkel megterítve. Egyik értelmezési lehetősége: memento mori.

Olvasóink írták

  • 1. Don_Calo 2012. november 22. 19:52
    „"A Zöld Szalonban kortárs képzőművészeti installációt állítanak fel: az utolsó vacsora asztala - emberi ürülékkel megterítve. Egyik értelmezési lehetősége: memento mori."

    Az imént ment le a HírTv Híradóban ez a botrányos hír!
    Egye meg aki kiállította, ezzel a címmel! Ne műanyag állapotban persze.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagy Péter is bedobott egy felest

Dobd be felesed árát, és segíts te is! Ezzel a címmel tartottak tegnap jótékonysági akciót a TIK előterében. Tovább olvasom