Délmagyar logó

2017. 04. 27. csütörtök - Zita 10°C | 24°C Még több cikk.

Könyv a múltról az utókornak: 70 éves lenne a Szegedi Konzervgyár

Szeged - Alapításának 70., bezárásának csaknem 10. évfordulójára írt könyvet a Szegedi Konzervgyárról Darázs Sándor, a Szekó volt telep- és üzemvezetője. Az 500 oldalas mű nemrégiben került ki a nyomdából: ebből az alkalomból pénteken a Tarján bisztróba könyvbemutatóra, baráti beszélgetésre és vacsorára hívták a valahai dolgozókat.
1900 volt dolgozó nevét gyűjtötte össze Darázs Sándor A Szegedi Konzervgyár története című könyvében. Ennél azonban sokkal többen álltak alkalmazásban 1940 és 2002 között Szeged legendás üzemében, ám sajnos nem hagytak maguk után írásos nyomot. Becslések szerint több tízezren kötődtek a szegediek által röviden csak Szekónak nevezett vállalathoz.

De a volt telep- és üzemvezető nemcsak a dolgozók nevét őrizte meg az utókor számára, a gyár alapításától kezdve minden termelési adatot és minden történést feljegyzett. A mű bővelkedik illusztrációkban: a fekete-fehér képeken megelevenedik a múlt, ott sorakoznak azok a termékek, amelyek a szocializmus mindennapjaihoz tartoztak, amelyeket egy fél ország vitt magával a kempingezéshez. Láthatjuk, ahogy fokozatosan beépül a Pulz utcai telek, amint a vállalat új gépeket vásárol, és a vezetés kitünteti a legjobb dolgozókat.

A konzervgyár egykori dolgozóit is meghívták a múlt heti könyvbemutatóra. Fotó: Schmidt Andrea
A konzervgyár egykori dolgozóit is meghívták a múlt heti könyvbemutatóra.
Fotó: Schmidt Andrea

A szerző a Tarján bisztróban rendhagyó könyvbemutatót tartott a mű megjelenése alkalmából: mindenkit meghívott, aki még él a hajdani dolgozók közül. Az étterem megtelt azokkal az emberekkel, akik ma is elsírják magukat, ha a régi gyárra gondolnak. Legtöbbjüknek első és egyetlen munkahelye volt a Szekó. A régi igazgatók közül Ódry Károly jött el. Láttuk Bagó János csoportvezetőt, aki az utolsók között távozott a konzervgyárból. A szalagmunkás Tápai Györgyné azt mondta: 6-szoros Kiváló Dolgozó, többszörös Élemiszeripar Kiváló Dolgozója volt – ezekért az elismerésekért azonban férfimunkát végzett.

A Szegedi Konzervgyár története a Bába Kiadónál jelent meg, a szerzőt Majzik István, a Bába és Társai Kft. ügyvezetője köszöntötte a könyvbemutatón. Darázs Sándor idézett a gyár krónikásaként számon tartott Bátyi Zoltán könyvéből – az első gyártörténet 1980-ig követte az eseményeket –, ezért fiának, Bátyi Zoltán újságírónak megköszönte az együttműködést. Forrásként használta fel a szerző lapunk munkatársa, Fekete Klára Cégvesztő című, 1999-ben megjelent, a privatizáció krimibe illő történetét feldolgozó riportkötetét, valamint a Délmagyarország cikkeit is.

Olvasóink írták

 • 7. Jozsoci 2011. május 26. 08:24
  „Az orosz piacok egyoldalú felrúgása vezetett a teljes mezőgazdaság és élelmiszeripar csődjéhez. Antall József nyugodjék békében.”
 • 6. zoltanszabo 2011. május 25. 09:37
  „Nagyon szomorú ezt olvasni.
  Miért kellett bezárni ? elkotya-vetyélni ? Hány száz--ezer családnak adna ma is munkát !!!
  Aki eladta-bezáratta vajon elszámoltatták-e? Aki tönkre vágta az éli nyugodt kis életét ????
  MIKOR LESZ TELJES ELSZÁMOLTATÁS ????”
 • 5. joy 2011. május 24. 17:30
  „Anno -baromira régen- én is dolgoztam egy nyáron a "LECSÓ"-ban.
  Szerencsém volt, minden melót megcsináltam, amit rám bíztak, így szinte az összes gyártósort megismerhettem.
  Azóta tudom, féli igazság a mondás:
  "Aki szereti a virslit, ne nézze meg, hogyan készítik."
  Láttam a s.májkrém készítését is.
  Sztem azóta nincs igazán finom májkrém-pástátom, mióta nem készíti a Lecsó!”
 • 4. joy 2011. május 24. 17:20
  „10 éve V.Orbán volt 6 almon!”
 • 3. Herli 2011. május 24. 15:26
  „Kelemen János vezér, írja meg a FÜSZÉRT történetét, ő ott volt igazgatósági elnök. Hitelesen be tudná mutatni a kereskedelem privatizációs anomáliáit, és a multis bejövetelek miatti változást.
  Érdekes lenne ismerni a múltat.”
 • 2. daveedbrown 2011. május 24. 15:26
  „na már vártam az ilyen hszeket”
 • 1. Apátfalvi** 2011. május 24. 15:08
  „Szomorú cikk, de egyben gondolatébresztő is. Be kell végre látnunk, hogy a mostani politikusgarnitúra igen nagy részét, főleg a balos rohadékokat, ki kell végezni, és teljes vagyonelkobzásukkal újraéleszteni ezeket az ipari központokat, hogy a dolgozó magyar nemzet újra felvirágozhasson!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

80 kilométert tekernek naponta a szegedi biciklis futárok

Szeged egy futár szempontjából kedvező adottságú város: sík területen fekszik, nincsenek emelkedők, a forgalom sem vészes. Tovább olvasom