Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 19°C Még több cikk.

Könyv a tápai gyékényről

Szeged, Tápé- Gyékényből szőtt álmok címmel mutatta be első könyvét Török Gizella gyékényszobrász pénteken a tápai Heller Ödön Művelődési Házban.
Mint mondta, nem egy szokványos könyvbemutatót szeretett volna, hanem olyat, ami tápai. Legyen benne zene, tánc, képzőművészet és vers. A könyvhöz Ilia Mihály irodalomtörténész írt előszót, de egy kis gyékénytörténelmet és fotókat is láthatunk, olvashatunk Török Gizella tollából.
 
Gyékényből szőtt álmait gyűjtötte kötetbe Török Gizella. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

A bemutatón  László Anna grafikus tett fel kérdéseket a gyékényszobrásznak, a hallgatóság előtt így rajzolódott ki a tápai gyékénytörténelem és a Gyékényből szőtt álmok keletkezésének históriája is. A könyv legfontosabb részében Török Gizella gyékényszobrai láthatók. Mindegyikhez egy-egy Juhász Gyula-versrészletet választott.

– Soha nem volt még szebb feladatom, mint az, hogy végigolvassam az összes Juhász Gyula-verset. A költő nagyapám baráti körébe tartozott, így nem volt kérdés, hogy az ő munkáit választom. A versek és a szobrok kölcsönösen illusztrálják egymást – mesélte mosolyogva a hallgatóságnak Török Gizella.

A bemutatón Gömöri Krisztián színművész olvasott fel egy-egy Juhász Gyula-verset, valamint a tápai hagyományőrzőktől két táncospár népviseletbe öltözve énekelt és táncolt. A könyvbemutató végén a zsúfolásig megtelt teremben ülők együtt énekelték el A tápai rózsás kertek alatt kezdetű népdalt, utána pedig Török Gizella dedikálta könyvét.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feloldották a Szeviép-vezetők vagyonának zárlatát - az alvállalkozók tiltakoznak

Feloldották a Szeviép-vezetők vagyonának zárlatát - az alvállalkozók tiltakoznak
Báló Tamástól, az SZKT jelenlegi repülési üzletágvezetőjétől 430 millió forintot követelnek a Szeviép volt alvállalkozói. Tovább olvasom