Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Könyv, vonalzó, giliszta az iskolatáskában?

Könyv, vonalzó, giliszta az iskolatáskában?
Legyen tananyag a horgászat az általános iskolában, és vizsgázzanak is belőle a gyerekek, ezt szeretné elérni az országos horgászszövetség. Nemes ötlet vagy eszement terv?
Három éven belül szeretné elérni a Magyar Országos Horgász Szövetség, hogy a horgászatot oktassák az általános iskolákban. Erről a szervezet elnökhelyettese, Dérer István nyilatkozott a múlt hét végén, holland példát említve. A szövetség célja, hogy még többen megszeressék ezt a sportot, tovább erősödjön a hobbit ellátó háttéripar, ami új munkahelyeket is eredményez. A terv annyira friss, hogy megyénkbeli horgászvezetők még nem is hallottak róla. A Facebookon viszont sokan elmondták a véleményüket. Beszéltünk olyan pedagógussal, aki nyári horgásztáborokat vezetett gyerekeknek, de ő sem hallott még erről, így nem is nyilatkozik a részletek ismerete nélkül. A horgászatot szakkörként tudja elképzelni. A megkérdezett általános iskolás gyerekek azt mondták, jó ötlet a pecázás órán, de felelni hadd ne kelljen belőle.

 A 9 éves, 3. osztályos szegedi Kiss Violetta úgy nyilatkozott, nincs kifogása az ellen, hogy ezt is tanulni kell, és ő azt se bánja, ha ebből vizsgáztatják. Édesanyja, Kissné Pardi Gréta hozzátette, Violetta jó tanuló, másrészt testvérével együtt a nagyszülőknél nyáron szoktak pecázni. Húsvétra legutóbb mindketten gyermekhorgászjegyet kaptak.
Hobbinak jó a horgászat, akár szakkörben is lehet oktatni. És tanórán? Archív fotó/Illusztrációk: Karnok Csaba
Hobbinak jó a horgászat, akár szakkörben is lehet oktatni. És tanórán?
Archív fotó/Illusztrációk: Karnok Csaba

– Annak azért nem örülnék, ha a piros gilisztát és a csontkukacot is nekem kellene megvennem órára, ahogy a körzőt, vonalzót. Mert az fontos kérdés, ki gondoskodik a felszerelésről, csaliról. És vajon az megy át a vizsgán, aki halat fog? – kérdezte Gréta.

– A részleteket nyilván még nem tisztázták, de nemes célnak tartom. Ha ezen múlik, én is, szerintem a többi horgászboltos is szívesen felajánl erre a célra zsinórt, horgot az iskoláknak – lelkesedik Czeroczki Zoltán vállalkozó, horgászbolt-tulajdonos. – Megfelelő vizek is kellenének. Javasolnám, hogy például a Vásárhely melletti Kopáncsi-csatorna egy szakaszát alakítsák át, legyen csak a gyerekeké! A vásárhelyi Kossuth-iskola helyére – ez lakossági fórumon eldőlt – tavat szeretnének a helyiek. Ott is mondtam: ha ez a gyerekeké lehetne, hozzájárulok a halasításához.
Kommentek

Rémiás Róbert: – Szerintem először írni és olvasni kellene megtanítani a gyerekeket. Mert ha így haladunk, focizni és horgászni mindenki tud majd, de kommunikációra legfeljebb a barlangrajzokat használják.
Szőcs Henriette: – Szerintem jó lenne, mint bármilyen, a szabadban folytatott fizikai tevékenység. (...) Fiamnak az új iskolában az egyik legnagyobb élménye az volt, hogy kertművelésórán (mert van saját kertjük!) nagy ágvágóval metszhette a bokrokat.
Balog József: – ...Az ötlet annyi, hogy a közoktatás még szabadon kizsarolható, hazavihető pénzeit egy újabb gittegylet vihesse haza. (....) A hobbik, szabadidő – vadászat, horgászat – átpolitizálása és szabad-rabló területekké nyilvánítása (műemlékvédelem, nemzeti parkok, régészet megszüntetése!) egy perverz állam idétlen rángatózása, ami mögött a közérdeknek hazudott tiszta magánérdek húzódik meg. (...) A közbűnök közül – mondanám – az ifjúság megrontása a legsúlyosabb. Javában zajlik. Hogy éppen ki horgászik a zavarosban? Bárki, aki megkapja ehhez az államtól a jogosítványokat. Kapás van, kispajtások!
Sákovicsné Takács Mária: – Ha ez az óraszám növelésével jár, akkor nem tartom szerencsésnek. Az első osztályos unokámnak már így is van olyan nap, amikor 5-6 órája van.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mórahalom otthont ad a CSOK program 10+10 milliós támogatása mellé

Mórahalom otthont ad a CSOK program 10+10 milliós támogatása mellé
Nógrádi Zoltán, Mórahalom város polgármestere szerdán délelőtt sajtótájékoztatón mutatta be a kormány CSOK-programjához szorosan kapcsolódó önkormányzati kedvezményrendszert. Tovább olvasom