Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Könyvbe került a kastélykincs

Nyolc hónapos adatgyűjtés után jelent meg a Magyar kastélylexikon Csongrád megyei kötete. A szerző szerint kevés ugyan a megye kastély- és kúriakincse, de a meglévők jó állapotban vannak, látogatásra érdemesek. Más megyékkel szemben Csongrádban nincs arisztokrata birtokosa egyetlen kastélynak sem.
Nyolc hónapig gyűjtötte Csongrád megye kastélyairól és kúriáiról az adatokat, képeket Virág Zsolt, a Magyar kastélylexikon szerzője. A könyvsorozat olyan hiánypótló mű, amely a jelenlegi magyar megyék egykori arisztokrata épületkincseit veszi számba, sok fotóval, rendkívül alapos elemzésekkel, történeti adalékokkal. Mint a kutató rámutatott, a könyv egyharmada eddig még sohasem publikált adatokat, képeket tartalmaz, amelyeket csak hosszas levéltári munka, családfakutatás és magángyűjtemények megkeresése, helyi adatok ellenőrzése révén lehetett fellelni.

A mű szerzője tízévesen kezdte gyűjteni a kastélyok fotóival díszített képeslapokat, akkortól datálódik vonzódása a reprezentatív épületek iránt. Később művészettörténészi és jogi diplomát szerzett a Kecskeméten született fiatalember, ma pedig az Országgyűlés Idegenforgalmi Bizottsága Kastélyok, Kúriák, Várak albizottságának tanácsadója.

A szakember elmondta, a sorozat eddigi szokásaitól eltérően azért került egy kötetbe a Csongrád megyével foglalkozó rész a jász-nagykun-szolnokival, mert itt történelmi okok miatt kevés kastély épült. A meglévők mindamellett jól vannak hasznosítva, ami azt jelenti: gondjukat viselik, karbantartják őket, szemben az ország más részein lévőkkel. Bár jelentős részük szociális intézményként működik, meglátása szerint ésszerűbb lenne például – a számos helyen előforduló termálvízre alapozva – hotellé alakítani néhányat az egykori arisztokraták lakhelyei közül. Ez persze temérdek pénzbe kerülne, de idővel – és hatékony reklámmal – megtérülhetne egy-egy három-négymilliárdos beruházás.

Kiemelt szépségűnek, látogatásra érdemesnek minősítette mind a nagymágocsi, mind a szegvári Károlyi-kastélyt, de a makói püspöki kastélyról is elismerően szólt. Csongrád megye külön érdekességének tartja, hogy itt egyetlen arisztokrata leszármazottai sem laknak a família régi rezidenciájában, ugyanis ezek tulajdonjogát csak visszavásárlással lehetett volna megszerezni a kárpótlások idején.

Virág Zsolt és munkatársai távlati tervei között szerepel, hogy a történelmi Magyarország összes megyéjében feltérképezzék a fellelhető kastély- és kúriakincset – de előbb mai határainkon belüli vizsgálódásukat szeretnék befejezni.

T. R.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tej fehér és fekete

Friss tej kapható a szegedi lakótelepeken – fehéren és feketén. Szabályosan viszont csak… Tovább olvasom