Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Könyvet írt az édesapa 50 évesen elhunyt fiáról: ifjú László Ferenc kettétört élete

Szeged - A 2011 nyarán 50 évesen, autóbalesetben elhunyt ifjú László Ferenc professzor emlékét szeretné megőrizni egyetemi tanár édesapja a Kettétört élet című könyvével.
Ifjú László Ferenc professzor feleségével, Varga Erika tanárral tavaly augusztus 8-án reggel éppen Siófokról tartott Szegedre, amikor az M5-ös autópályán, Dabas közelében balesetet szenvedett. A feleség a helyszínen meghalt, az 50 éves szegedi professzort még két napig életben tartották a kórházban. A CT-vizsgálat szerint valószínűleg eszméletét veszthette vezetés közben, vagy hirtelen fellépő vakság miatt sodródhatott le autójával a sztrádáról. A tragikus eseményről egy évvel ezelőtt lapunk is beszámolt, az édesapa, László Ferenc professzor hihetetlen keménységet és lélekjelenlétet tanúsítva mondta el olvasóinknak, mi történt fiával és menyével.

László Ferenc: Amíg élnek a fiam tanítványai, munkatársai, betegei, barátai, addig ő is az emlékezetükben él. Fotó: Frank Yvette
László Ferenc: Amíg élnek a fiam tanítványai, munkatársai, betegei, barátai, addig ő is az emlékezetükben él. Fotó: Frank Yvette

Az is hasonló keménységre vall, hogy a 80. életévéhez közeledő László Ferencnek volt ereje már 2 hónappal a temetés után hozzáfogni a fia életét, munkásságát, tudományos és oktatói karrierjét bemutató könyv megírásához. A Bába Kiadónál megjelent, családi fotókat is tartalmazó keményfedeles kötetet hétfő délután az újszegedi biológiai épületben mutatták be.

Életrajz

Ifjabb László Ferenc 1961-ben született, orvosi diplomáját summa cum laude minősítéssel 1985-ben szerezte meg Szegeden. Már diákkutatóként eltöltött 3 hónapot a Harvardon, ahova 1992-ben meghívott előadóként tért vissza. Ugyanebben az évben az orvostudomány kandidátusa lett. 1998-tól a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a szegedi I-es belgyógyászati klinika, majd a fővárosi Szent Imre Kórház egyetemi adjunktusa. Bolyai, majd Széchenyi Professzori Ösztöndíjat kapott. PhD téma- és kurzusvezető, a szegedi gasztroenterológiai szakambulancia főorvosa. 2005-ben habilitált, 2006-tól az SZTE JGYPK Testnevelési és Sporttudományi Intézetének egyetemi tanára, a kiskunhalasi kórház főorvosa.

– Amíg élnek a fiam tanítványai, munkatársai, betegei, barátai, addig ő is az emlékezetükben él. De tudjuk, az emlékezet megkopik, a könyv azonban megmarad – indokolta a könyv megírását az édesapa. – Akit szeretnek az istenek, fiatalon hal meg – idézett egy klasszikus mondást az idős professzor, akinek 1986-ban szakmai karrierjét törte össze az úgynevezett – általa könyvben is megírt – hipofízisügy. Majd hozzátette: a mondás csak félig igaz, hiszen a fiúnak kellene eltemetni az apát.

Azzal kapcsolatban, túltették-e magukat a történteken, László Ferenc azt mondta: felesége összetört. Ő azzal biztatja, hogy vannak „kapaszkodóik": a három unoka. A legidősebb, Adrienn – fiának egyetlen gyermeke – esküvőjét tavaly augusztus 10-én tartották volna, pont azon a napon, amikor édesapja meghalt. A családi eseményt elhalasztották, csak nemrégiben, július elején rendezték meg.

A könyvbemutatón Varga Csaba, a természettudományi kar gazdasági dékánhelyettese úgy emlékezett vissza volt kollégájára, mint aki egy gazdag, de sokszor újrakezdett életpályát járhatott be. Balogh László, az egyetem pedagógusképző kara testnevelési és sporttudományi intézetének vezetője szerint „a könyv vigasztal a bajban", de sajnálatos, hogy ilyen körülmények között született meg.

Olvasóink írták

 • 5. smalltown 2012. július 19. 20:01
  „3,
  Herli,
  Az, hogy valaki egy tragediaban elvesziti a gyereket, az nem nezopont kerdese. Ha csak egy pici empatia lenne benned nem itt vadolnad a gyaszolo apat a sajat velt vagy jogos serelmeiddel ugy, hogy vedekezni sem tud az inszinualasodra.

  Laszlo Professzor fajdalmaban osztozom, ismertem a fiat es sokat koszonhetek neki!”
 • 4. olvastam 2012. július 19. 18:03
  „Herli, az enyémet meg még néhány kollégámét az én főnököm, párttitkárság nélkül, tizenévvel ezelőtt. Ez is egy nézőpont. (Bár megjegyzem, később ő is repült - legszebb öröm.....)”
 • 3. Herli 2012. július 19. 17:41
  „Hát, napok óta nézegetem, van-e vélemény, de csak nem bírom ki, hogy a kedves Prof. egykori SZOTE párttitkári tevékenységével kapcsolatos munkáját fel ne hozzam, mikor Ő meg a nejem karrierjét törte ketté. Nézőpont kérdése a sorsok alakulása.”
 • 2. olvastam 2012. július 18. 19:14
  „Őszinte együttérzésem, és tiszteletem Professzor Úrnak, és családjának. Nyújtson vigaszt a sebeikre, hogy megírta ezt a könyvet, örök emléket állítva fiának, a méltán közismert, kiváló orvosnak.”
 • 1. Mike3 2012. július 18. 17:08
  „együttérzésem”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Családi nap és verseny Mórahalmon: készülnek a Dél-Alföldi Vágtára

Csongrád megye legnagyobb lovas rendezvényét, a Dél-Alföldi Vágtát, a Nemzeti Vágta előfutamát szombaton rendezik meg Mórahalmon. Tovább olvasom