Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

Könyvkiállítás nyílt Szegeden

Szeged - Betűvetés - Könyvaratás címmel nyílt kiállítás szerdán Szegeden a 2011-es Ünnepi Könyvhét előestéjén; a Bába és Társa Kiadó gondozásában eddig megjelent kiadványokból mintegy félezer tekinthető meg a Bálint Sándor Művelődési Házban június 11-ig.
Majzik István, a kiadó ügyvezetője elmondta: a teljes kiadványrepertoár mintegy 50-60 százaléka lapozható fel a tárlat keretében. Tematikája szerint láthatók gyermekkönyvek, Szeged-ismeretet feldolgozó munkák, helyi művészekről szóló kiadványok, de megjelennek a szegedi próza- és esszéírók is.

A 82. Szegedi Könyvhét több mint száz programmal várja az érdeklődőket csütörtöktől. Mint Andóczi Balogh Éva, a főszervező Somogyi-könyvtár sajtószóvivője az elmondta: idén a könyvek mellett a folyóiratok is megjelennek a belváros szívében levő fesztiválon.

A központi helyszín a korábbi évekhez hasonlóan a Dugonics tér lesz, de kávéházak, művelődési intézmények, a múzeum és egyetemi épületek is otthont adnak a rendezvényeknek. Sok kiadó lesz jelen június 8-ig elsősorban Szegedről, de rajtuk kívül néhány országos is megjelenik, mint például az Év kiadója, a Magvető, vagy a Móra, a Scolar, illetve a Garbó Könyvkiadó.

A programokkal a X. Gyermekkönyvhetet is ünnepelni akarták a szervezők, így számtalan, kicsiknek szánt esemény is lesz. Új kezdeményezésként a téren olvasó- és játszóligetet alakítanak ki. Könyvszerzők, illusztrátorok, nyugdíjas iskolaigazgatók beszélgetnek majd a könyvekről a fiatalokkal, s lesz papírszínház és játszóház is.

Az ünnepi könyvhéten számos neves alkotó jelenik meg. A százkilenc alkotó között már az első napon Grecsó Krisztián lesz a vendég, és szintén csütörtökön mondja el gondolatait Böjte Csaba is. Mellettük a hét beszélgetőpartnere lesz mások mellett Ungvári Tamás, Tóth Krisztina, Podmanicky Szilárd vagy Tarnai László.

A Somogyi-könyvtár évek óta külön részt biztosít honlapján a könyvhétnek. Idén is így van ez, ami azt jelenti, hogy a programok iránt érdeklődők nap, programtípus, szerző, könyvcím vagy akár helyszín alapján is tudnak keresni a rendezvények közt.

A könyves programok mellett sok kísérőrendezvény is lesz a Dugonics téren, így például koncertek, színházi előadások, néptánc- és salsaest, de még vadászsólyom-bemutató is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felújítás a vasúti átjáróban

Szeged - Felújították az elmúlt napokban Szegeden a klebelsbergetelepi vasúti átjárót. Tovább olvasom