Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Könyvtárban múzeum – múzeum a könyvtárban

Somogyi Károly kanonok Szeged árvízi pusztulásának hírére 125 évvel ezelőtt magánkönyvtárát adományozta a városnak. A róla elnevezett könyvtár a Dóm téri épület megépítéséig a mai Móra-múzeumban működött – most a két közgyűjtemény együtt rendezett emlékkiállítást.
Kiállítás a múzeumban, az egykori könyvtár olvasótermében Fotó: Frank Yvette
A mostani Móra Ferenc Múzeum épületében talált otthonra a Somogyi-könyvtár 125 esztendővel ezelőtt. Somogyi Károly pozsonyi és esztergomi kanonok több mint 47 ezer kötetes magánkönyvtárát adományozta Szegednek, amikor a város az 1879-es nagy árvízben elpusztult. Hogyan fért el a kanonok lakásában ekkora könyvtár? Az aszkéta tudós könyvekből rakott sikátorokban élt. A könyvtáralapítást rögzítő oklevelet 1881. február 15-én írták alá, a tudományosan rendszerezett ismeretterjesztő műveket két évvel később Ferenc József császár adta át a szegedi olvasóközönségnek.

Könyvtárról a múzeumban

Somogyi Károly születésének 195. évfordulója és az alapítólevél aláírásának 125. évfordulója alkalmából A közművelődésnek címmel együtt rendez kiállítást a szegedi Somogyi-könyvtár és a Móra Ferenc Múzeum a múzeum épületében. A tárlatot tegnap délután Skaliczki Judit, a kultusztárca könyvtári főosztályának vezetője, a könyvtár egykori munkatársa nyitotta meg. A kiállítás június 11-éig tekinthető meg. 
A könyvtár Szeged legelső kulturális közintézménye lett a víz után.

– Az emléktárlat a második emeleti kupolacsarnokban kezdődik. A legértékesebb kötetek kerültek a tárlókba, amelyek a könyvtár mostani épületében rejtve maradnak az olvasók előtt – vezetett körbe Szőkefalvi-Nagy Erzsébet könyvtárigazgató, a kiállítás rendezője. A legrégebbi kódex az 1492-ben másolt Prágai Missale, egy kézzel színezett világkrónika és egy hatalmas méretű négyszáz éves rajzos leírás a magyar várakról. Látható a Somogyi-könyvtár alapító okirata, és most először Szegeden vendégeskedik Barabás Miklós Somogyiról készített eredeti litográfiája, valamint az alapító Esztergomból kölcsönkapott levelei, végrendeletének vázlata.

Hetven évig csak olvasni lehetett az itteni műveket, 1952-től lehetett kölcsönözni is. Az egykori könyvtár 1984-ben költözött át a Dóm térre, de a régi berendezések közül ma is használ néhányat a 900 ezres példányszámú közgyűjtemény. A harmadik emeleti terem olvasóasztalai az eredetiek, a galériás polcok részletei az emlékkönyvtárban és a Kálvária sugárúti könyvtárban állnak.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Munkácsy jön, az árvízkép marad

A hárommegyés Munkácsy-vándortárlat májusban érkezik Szegedre. Helyét a Móra-múzeum munkatársai… Tovább olvasom