Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Könyvvel könnyebb divatosnak lenni

A fodrászok, sminkesek, stylistok világába mindenki szeret egy kicsit bekukucskálni. Szomjazunk azokra a titkokra, amelyekkel megszépítik az arcbőrt, tágra nyílt szemeket és hatalmas pillákat sminkelnek, lágyan omló frizurákat kreálnak.
Szeretnénk mi is tudni, melyik textilt és fazont mivel célszerű összepárosítani, s hogy miképp variáljunk okosan a színekkel. Ez utóbbi nem csupán öltözködésünk, de otthonunk kicsinosítása terén is hasznos információ lehet.

Alice Buckley: Harmonikus színek – Semleges tónusok, drámai hangsúlyok, ötletes szobabelsők
című kötete éppen ezzel a témával foglalkozik. Napjaink semleges színei nem korlátozódnak többé a drappra és a fehérre; tompa rózsaszínek és sárgák, szerves szürkék, zöldek, barnák, sőt feketék végtelen soraként bukkannak elénk. Buckley könyve 200, jegyzetekkel kísért színpalettát és kombinációt mutat be. Tanácsokat ad, hogy az egyes színek hol mutatnak legjobban; például a lábazaton vagy a bútoron. Ezen kívül hangulattáblák, színminták és gyönyörű felvételek adnak további ihletet. Az író felfedi a semleges színek történetét is. Rámutat, miért népszerűek a semlegesek, és hogyan érvényesülnek élénk színekkel. Hogyan tágíthatjuk a teret semleges színekkel, miként válasszunk színképletet, hogyan hat a fény a színekre, hogyan társítsuk a semlegeseket. Akár kezdő lakberendezőként, akit elbátortalanítanak a barkácsboltok színmintái, akár tapasztalt tervezőként keresünk új ötleteket, e könyv nélkülözhetetlen társunk lesz.

Kreatív ötletekre az öltözködés terén is nagy szükségünk van.
Lakatos Márk: Stílusterápia – Kreatív divattréning nőknek
című kötete az Alexandra Kiadó gondozásában jelent meg, a szebbik nem hatalmas örömére. Lakatos Márkot a legtöbben a Megasztár első szériájából ismerik. Ő álmodta meg a műsorban fellépő tehetségek arculatát, és újító szellemiségével, illetve kissé különc személyiségével új színt hozott a televíziózás világába. Sok idő eltelt azóta, ám Márk mit sem változott. Igazi egyéniség, kísérletező kedvű művész, aki számára a divat csak ürügy arra, hogy mindazzal foglalkozzon, ami érdekli, legyen szó filmművészetről, jelmeztervezésről, címlapfotózásról, műsorvezetésről vagy bármi másról. Ha valaki, hát Lakatos Márk tényleg színes egyéniség. Egyszer óriási költségvetésű produkciók professzionális stylistja, máskor Fluorita Luxként csinál magából bolondot a világhálón. Néha halk szavú és komoly, néha pedig kissé lobbanékony és szeszélyes. Ebben a könyvben pedig leginkább olyan, mint egy régi, jó barát, akivel őszintén megoszthatjuk a kinézetünkkel, az öltözködésünkkel kapcsolatos aggodalmainkat.

Persze a hölgyek is képviseltetik magukat az írás terén. Zsédenyi Adrienn, vagy ahogy mindenki ismeri, Zséda 2012-ben adta ki a Zsédával a városban – Nem mindennapi útmutató a mindennapokhoz című könyvét. Zséda szerint „vannak Nők, igen, szigorúan nagy N-nel Nők, akik ha belépnek a szobába, megáll körülöttük a levegő. Mindegy, mit viselnek, mindegy, hogy azt hol vásárolták, egy egyszerű sál is királynői palásttá változik rajtuk. Titkuk van, olyan belső ragyogásuk, kisugárzásuk, ami különlegessé, ellenállhatatlanná teszi őket. Ilyen Nő volt Greta Garbo, Marilyn Monroe és Audrey Hepburn. Ilyen Nő az én anyukám is, aki nem lett világsztár, de akin még a saját maga által készített ruhák is olyan megkérdőjelezhetetlenül tökéletesen állnak, ahogyan az a Nagykönyvben meg van írva. De milyen Nagykönyvben is? Hol van, melyik boltban kapható az a könyv, amelyben le vannak írva ezek a titkok, amelyet élete során minden nő keres? Bár ezt a Nagykönyvet még én sem találtam meg, ebben a kiadványban szeretném átadni Nektek mindazt, amit a nagyvilágból, saját környezetemből és anyukámtól lestem el és tanultam meg. Mindazt, amit én gondolok erről a titokról. Az Elivel való találkozás mérföldkő volt az életemben. Ő mutatta meg, hogy hogyan is kell az öltözködést profi szinten művelni és kezelni, tőle rengeteget tanultam. Fittyet hányni az aktuális trendekre, a divatra lehet, de kizárólag biztos és szilárd alapokon álló ízléssel, valamint stílusérzékkel. Nem csupán, sőt főként nem divatról fogtok olvasni ebben a kalendáriumban. Ennél sokkal többet szeretnék megosztani Veletek: megmutatom kedvenc helyeimet, végigviszlek benneteket az én városomon, Budapesten, és vidéken is, ahol a turnébusz megáll... Remélem, ti is találtok majd benne olyan részeket, amelyben felismeritek annak a bizonyos Nagykönyvnek egy-egy bekezdését, az örök stílus apró titkait" – mondja az énekesnő. S egy bizonyos: az ő könyve megvásárolható az Alexandra Könyváruházban.

És ha már stílusról esik szó, ajánljuk figyelmükbe A stílus királynői – 10 nő, aki forradalmasította a divatot című meseszép kiadványt is. „Divat és stílus között finom választóvonal húzódik, még akkor is, ha a két fogalmat gyakran összekeverik. Eltérő jelentést hordoznak, de az egyiket nem érthetjük meg a másik nélkül. Az amerikai Vogue 1976. szeptemberi száma ezt írta: „A stílus nem függ a divattól. Olyan emberek, akiknek van stílusuk, elfogadhatják, vagy figyelmen kívül hagyhatják a divatot. Számukra a divat nem követendő, hanem alakítandó, olyasvalami, amit magukévá tehetnek, vagy el is utasíthatnak. A stílus spontán dolog, isteni adomány, amellyel csak kevesek vannak megáldva." Ezt a könyvet az adomány birtokában lévő nőknek szentelték az írók. A XX. század tíz vezető alakjának, akik rendkívüli életük folyamán sohasem engedelmeskedtek a divatnak, hanem „diktálták" azt, és korántsem csak az öltözködésükkel. A stílus nagyon tág kategória, több köze van az ember személyiségéhez, mint a megjelenéséhez. A szó latin eredetije, a stilus azt az eszközt jelölte, amellyel betűket véstek viasztáblákra. A kötetben szereplő nők megannyi nyomot hagytak maguk után, és ezek közül sok túlélte az idő múlását. További lényeges különbség stílus és divat között, hogy míg az utóbbi állandó mozgásban van, szüntelenül törekszik az új felé, addig az előbbinek nincs szavatossági ideje. Ezt fejezi ki Coco Chanel híres mondása: „A divat változik, a stílus örök". S ebben Chanelnek teljesen igaza is van.

Ám a testsúlyról sajnos nem mondható el ugyanez. Mindazoknak, akik túl vannak már a sokadik eredménytelen fogyókúrájukon, tiszta szívvel ajánljuk dr. Detlef Pape, dr. Beate Quadbeck, Anna Cavelius: Hormonképlet – A valóban eredményes női fogyókúra titka című olvasmányt. Az írók szerint: „Fogyjunk a hormonok segítségével! Elég a felesleges kilók elleni küzdelemből!" Érdemes megismerni álláspontjukat, miszerint a hormonok jelentik a jó alak kulcsát. Döntő e szempontból a nők hormonális bioritmusa és hormontípusa. Könnyebb fogyni, ha együttműködünk a testünkkel, mintha ellene dolgoznánk. A könyvből megtudhatjuk, mik azok a láthatatlan karmesterek, hogyan befolyásolják az anyagcsere, a stressz és a nemi hormonok a nők életét, és miért tükröződik az alakon a jelátvivő anyagok, például az ösztrogének szintjének ingadozása. Megismerkedhetünk az inzulinképlettel: valamennyi női hormontípusnak ugyanis más az anyagcseresúlypontja.

Az inzulindiéta és a „karcsúsító álom" elve szerint készült receptek a megfelelő időben látják el a szervezetet a megfelelő tápanyagokkal. A mozgásképletből megtudhatjuk, mit tehet a jóga a hormonok egyensúlya érdekében, a kitartást igénylő és erősítő edzés az alakformálásért és a jó közérzetért – természetes összhangban a női hormontípusokkal. Egy-egy nassolás helyett pedig inkább üljünk le gyermekünkkel, helyezzük a szőnyegre az Alexandra Öltöztess fel! – Divatos öltöztetőfüzetkéjét, és játsszunk vele egy jót. Kitűnő nosztalgia is lehet egyben! Három felöltöztethető papírbaba, 56 öntapadós divatkellék, 16 sablon, 16 mintás papír, 27 kiszínezhető kellék, divatmappa és öltözőszoba segíti az ifjú divatdiktátorok kibontakozását. Mert a stílus megteremtését valóban nem lehet elég korán elkezdeni!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új munkatárs az ÁRKÁD menedzsmentjében

Március közepétől új kolléganő erősíti az ÁRKÁD Szeged centermenedzsmentjét. Tovább olvasom