Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 22°C Még több cikk.

Konzervügy: patthelyzet

Noha eddig csak a Tescóból és a Corából vonták ki a Szegedi Paprika Zrt. darált sertéshús konzervjeit a Greenpeace múlt heti akciója miatt, a céget jelentős kár érte. A szegedi cég pert indít, amennyiben a környezetvédők nem közölnek helyreigazítást. A zöld szervezet azt kifogásolja: a gyártó nem jelölte, hogy génmódosított összetevőt tartalmazott a konzerv.
A Szegedi Paprika Zrt. a múlt héten helyreigazítást kért a Greenpeace-től amiatt, hogy a szervezet egy darab, 2004-ben gyártott darált sertéshús konzervet megvizsgáltatva azt állította, abban 3,5 százalékos a génmódosított összetevők aránya. S mivel ezt a terméken nem tüntette fel a gyártó, a többi – később, 2005-ben és 2006-ban előállított – konzervet is felcímkézték az aktivisták egy nyilvános akció során, az egyik fővárosi Tescóban.

Bartos András, a Szegedi Paprika Zrt. vezérigazgatója álláspontja változatlan: azért nem tüntették fel, hogy a konzerv GMO-t tartalmazna, mivel nem is volt benne. A kifogásolt szójafehérjéről beszállítójuk adott laborvizsgálatokkal alátámasztott nyilatkozatot arról, hogy az alapanyagban a génmódosított összetevők aránya nem haladja meg a 0,1 százalékot. A környezetvédők akciója miatt a céget több millió forintos anyagi és nem vagyoni kár érheti, hiszen a verseny óriási a konzervgyártó cégek között.

A Greenpeace a helyreigazítást kérő felszólításra csak tegnap válaszolt. A lapunkhoz is eljuttatott levélben a korábbi állításokat ismételte meg az aláíró, Nemes Noémi. A kampányszervezőt mi is megkérdeztük, miért címkézték föl az összes többi, később gyártott konzervet is. Nemes Noémi azt válaszolta: nem zárható ki, hogy azokban is van génmódosított összetevő, márpedig erről a törvény értelmében tájékoztatni kell a fogyasztót, ha az arány a 0,9 százalékot meghaladja. Közölte: akkreditált laboratóriumban vizsgáltatták meg a terméket.

A Szegedi Paprika Zrt. vezérigazgatója, kézhez kapva a levelet, a következő megjegyzéseket tette: a Greenpeace immáron módosította a kifogásolt termék tételszámát, amely ezek szerint rosszul szerepelt a labor által kiadott vizsgálati jegyzőkönyvben, valamint a minta fogalmát is. Már nem a konzerv teljes tartalmát értik a „mintán", hanem az abban található szójafehérjét. Eredetileg mást állított a szervezet. Továbbra is várja a Greenpeace helyreigazítását, erre a jövő hét elejéig adott határidőt. Ha a zöldek ezt nem teszik meg, a cég pert indít. Azzal kapcsolatban, nem kellene-e a gyártás során újra megvizsgálni a beszállító által küldött alapanyagot, kételkedve a kapott nyilatkozatokban, a vezető azt válaszolta: maguk is folyamatosan ellenőriznek, de az újabb biztonsági fékek az 50 millió darab konzerv előállítását igen megdrágítanák. A gazdaság a bizalmi elv alapján is működik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Táblától tábláig csupán egy óra és tizenöt perc Budapest

Mennyi idő alatt lehet Szegedről Budapestre eljutni és onnan visszajönni hétköznap az autósztrádán?… Tovább olvasom