Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 17°C Még több cikk.

Kopasz Márta és Nyilasy Sándor művei a REÖK-ben

Szeged - Két, Szegedhez erősen kötődő művész emlékkiállítása nyílik pénteken 17 órakor a REÖK-ben.
A 2011-ben elhunyt Kopasz Márta festő- és grafikusművésznek óriási kultusza van ma is – mondta el Ibos Éva művészettörténész. Munkásságának a legjellemzőbb vonása, hogy kicsiben alkotott. Jó volt a kisgrafika műfajában, amely nemcsak mérete, hanem bensőségessége miatt is ezt a nevet kapta. A kisgrafikái valójában nem a nagy nyilvánosságnak készültek, hanem például egy könyvtulajdonosnak, aki beragaszthatta a képet. Több mint 50 grafikát állítanak ki Kopasz Márta munkásságából.

Mindkét kiállítás anyagának egy része a Móra Ferenc Múzeum tulajdona. – Nyolcvan évvel ezelőtt halt meg Nyilasy Sándor, szerencsés véletlen, hogy az évfordulóhoz tudjuk kötni a kiállítást – tudtuk meg Nátyi Róbert művészettörténésztől, a tárlat kurátorától. Nyilasy életműve szerinte a szegedi festészetben talán az egyetlen, amely a mai napig országos érdeklődésre tart számot. Nagy hiányosság viszont, hogy egyelőre sem album, sem monográfia nem mutatja be munkásságát.

Kopasz Márta több mint 50 grafikáját állítják ki. Fotó: Schmidt Andrea
Kopasz Márta több mint 50 grafikáját állítják ki. Fotó: Schmidt Andrea

Nyilasy a nagybányai művésztelepen tanult, 1899-ben jött vissza Szegedre, ez bizonyos értelemben megváltoztatta a stílusát. Trianonig Horgoson, utána Tápén dolgozott, a helyi nép életét festette meg. Portrékat, ceruzavázlatokat, akvarelleket, lavírozott tusrajzokat is készített. Vacsoraképei az 1920-as évekből maradtak fenn, ezeket vitte ajándékba, amikor valahová meghívták. Rippl-Rónai József portréját is megtekinthetik az érdeklődők Nyilasy Sándorról január 31-étől március 9-éig.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Patkányméreggel ölték meg a német juhászkutyát

Tulajdonosa szerint patkányméreggel ölték meg a család német juhászkutyáját a szőregi Magyar utcában. Az eb szörnyű kínok között pusztult el. Tovább olvasom