Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Kopik, reped, csúnyul a színház nézőtere

Szeged - Kivilágítva ma is gyönyörű a Szegedi Nemzeti Színház nézőtere – mert nem látszanak a közeli részletek. A rekonstrukció után 28 évvel ezelőtt adták át a teátrumot, amelyben mostanra sok helyen megkopott, feslik a bordó bársony, csúnya repedéseket látni a páholyokban. A felújítás százmilliókba kerülne, de előnyben vannak azok a színházak, ahol rosszabb a helyzet.
 Amit tudtak, már kicseréltek

Az 1986-os átadás óta több beruházást is megvalósítottak a nagyszínházban. 2006-ban az amortizálódott színpad teljes padlózatát és a forgó elhasználódott kerekeit is kicserélték. Az összesen 60 millió forintba kerülő rekonstrukció részeként kicserélték a ponthúzó pultokat, felújították a vasfüggöny vezérlését is. Felújították a színpadgépészetet, a hívó-utasító hangrendszert, kifestették az előcsarnokot. A páholyok előtti folyosókat bordó szőnyegekkel borították, mert a késve érkező nézők cipőjének kopogása zavarta az előadásokat. Méltatlan volt a kopott, lyukas, toldozott-foldozott bársonyfüggöny, azt is lecserélték egy lángmentesített, külföldről hozott speciális anyagból készült, aranyrojtokkal díszített mutatósabbra. 2012 nyarán nettó 330 millió forintból – nagyobbrészt uniós pénzből – a pincétől a padlásig megújult a színház energetikai rendszere. A korszerűtlen nyílászárókat lecserélték, több mint száznegyven egyedi gyártású, 3 rétegű üveggel készült új ajtót és ablakot építettek be, teljesen új, modern fűtési és légtechnikai rendszert kapott az 1883-ban átadott műemlék palota. Új tűzjelző rendszert is beszereltek, még a páholyokba is kerültek füstérzékelők.

Megdöbbent egy olvasónk, hogy mennyire „lerobbant" a Szegedi Nemzeti Színház nézőtere. Azt mondja, a földszinten szokott ülni, ott eddig fel sem tűnt neki, de amikor legutóbb páholyba kapott jegyet, meglepte, hogy mennyire kopott a bordó bársony, foszladozik a falat borító kárpit, csúnya repedések látszanak több helyen is. Nem kellene tenni valamit? – kérdezte olvasónk a színház régi, hűséges bérleteseként.

– Magyarországon több vidéki színház sokkal rosszabb állapotban van, mint a szegedi. A kormányzat akar pénzt szánni a felújításukra, de nem a normál színház-támogatási rendszer keretében, hanem színház-felújítási programot ígérnek. Ebben mi biztosan nem hamar kerülünk sorra, mert Pécs és Debrecen is – hogy csak a nemzeti kategóriába sorolt nagyobb színházakat említsem – rosszabb állapotban van. Mi annyit tudunk tenni, hogy alaposan átnézzük a nézőtér kopásait, sérüléseit, és az egyszerűbb javításokat a nyári szünetben elvégezzük. Ez a munka évek óta folyamatosan zajlik – hangsúlyozta Gyüdi Sándor. A színház főigazgatója azt is elmondta: nemrégiben Kolozsvárott járt, és azt tapasztalta, az ottani színház valóban katasztrofális állapotban van. Szerinte a szegedi nagyszínház nézőterét ahhoz és több más hazai teátruméhoz képest is szinte kifogástalannak lehet mondani, így nem is a felújítás most a legfontosabb teendőjük.

– Százmilliókba kerülne, ha ugyanolyan újszerű állapotba szeretnénk hozni a nézőteret, amilyen az évekig tartó rekonstrukció után, az 1986-os átadáskor volt. Az ipari részen, amit nem lát a közönség, egyetlen folyosó kifestetése is milliós tétel. A nézőtéri aranyozások, stukkók, bársonyok felújítása rettenetesen költséges lenne. A színpad deszkáit is időről időre cserélnünk kell, ez is aktuális. Bizonyos technikai berendezéseink és a járműparkunk is nagyon rossz állapotban van, ezért időnként többet kell a javításukra költenünk, mint amennyit érnek. Újak beszerzése még többe kerülne, arra végképp nincs pénzünk – sorolta a megoldásra váró gondokat a direktor, aki igazgatói irodájának szakadt bőrfoteljeivel, lestrapált berendezésével sem büszkélkedhet.

Foszlik a kárpit, reped a páholyok díszfaragványa – a százmilliókba kerülő felújításra most nincs pénz. Fotók: Frank Yvette
Foszlik a kárpit, reped a páholyok díszfaragványa – a százmilliókba kerülő felújításra most nincs pénz. Fotók: Frank Yvette

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az ország sztárjai a szabadtérin

A szegedi szabadtéri műsora idén is elkényezteti a nézőket, akik hazánk legnagyobb sztárjait akarják látni az előadásokban. Tovább olvasom