Délmagyar logó

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 0°C | 8°C Még több cikk.

Kopogtatócédulákért kopogtatnak

Péntekig kézbesítik az ajánlószelvényeket az önkormányzati választásra. Az alkotmány által előírt legkorábbi időpontban, október első vasárnapján voksolhatunk önkormányzati képviselőkre és a polgármesterre.
Az október 1-jei önkormányzati választásra július 31. és augusztus 4. között kapják meg a választópolgárok a névjegyzékbe való felvételről szóló értesítést (általában egy fehér lapot, illetve egy zöld színűt, ha részt vesznek a kisebbségi önkormányzati választásban). Az értesítés mellett a jelöléshez szükséges színes (sárga, rózsaszín és fehér) ajánlószelvénytömböt is kapunk – tudtuk meg dr. Siket Judittól, a területi választási iroda vezetőjétől.

Az idei voksolás újdonsága, hogy egy időpontban tartják, ám külön választásnak minősül az önkormányzati és a települési kisebbségi önkormányzati képviselőkről való döntés. Ezért két szavazókört is fel kell keresniük azoknak, akik korábban jelezték: mindkét voksoláson részt kívánnak venni. Erről szól – a mindenki által kézhez kapott fehér mellett – a csak a magukat kisebbséginek valló választók számára postázott zöld színű értesítés.

A nem megyei jogú városban élők három ajánlócédulát kapnak. A települési képviselőségre pályázót a sárga színűn, a polgármesternek jelentkezőt a rózsaszínű lapon támogathatjuk, míg a megyei közgyűlés tagjainak megválasztását a fehér kopogtatócédula szolgálja. A megyei jogú városban élők csak két ajánlószelvényt kapnak – az egyik: az egyéni választókerületi képviselőségre pályázók, a másik: a polgármesterségre vágyók számára tölthető ki.

Egy forduló

Az önkormányzati választás 1994 óta egyfordulós, nincs sem érvényességi, sem eredményességi küszöb: a mandátum azé a jelölté, aki a legtöbb szavazatot kapja.

A települési jegyző a lakosságszám arányában határozza meg, hány ajánlószelvényt kell összegyűjteniük a jelölteknek. A területi önkormányzat megválasztásához Csongrád megyében a tízezer lélekszámú vagy kisebb településeken 338, míg a tízezer lakosságszámúnál nagyobb városokban 181 ajánlószelvényt kell összegyűjtenie a listát állító jelölőszervezetnek. Az ajánlószelvények gyűjtésének végső határideje szeptember 8-a, addig lehet jelöltet állítani.

Az országgyűlési választásokon most megismerttől eltérően a helyhatósági választásokon voksolni csak magyarországi lakóhelyen lehet. Ha a választópolgárnak a választás kitűzésének napján, tehát július 11-én már volt bejelentett tartózkodási helye, akkor igazolást kérhet, hogy ott adhassa le a szavazatát.

Az önkormányzati választásra vonatkozó névjegyzéket augusztus 2-ától augusztus 9-éig közszemlére teszik. A névjegyzékből való kihagyás, illetőleg törlés vagy a névjegyzékbe való felvétel miatt ugyanezen időszak alatt, augusztus 9-én 16 óráig lehet kifogást benyújtani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bérházfelújítás a kiskörúton

A kiskörúti bérházak felújítása a napokban a Lófara felőli oldalon folytatódik. Tovább olvasom