Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Koponyákat találtak a Közép fasoron

Szeged - Két emberi koponyát is találtak a közelmúltban az újszegedi Közép fasoron, az egykori egyetemi bisztró, későbbi hidegkonyha környékén. Néhány fiatalember is megkereste lapunkat: csontokat, emberi maradványokat találtak az épületben. Az egyetem embertani tanszéke tárolja itt ásatások leletanyagát. Hajléktalanok, gördeszkások költöztek mellé.
– Este nagyon para az a hely. Mentünk bulizni, és fáztunk: az egyik üveg hiányzott az épület oldalán, bemásztunk. Az ajtókon lakat volt. Az épület szinte olyan, mint egy labirintus, rengeteg helyisége van, egyre beljebb merészkedtünk – egészen addig, amíg a falon egy koponyát láttunk meg. Valaki a poroltónak szánt, kereszt alakú tartóvázra erősítette.

Néhány fiatalembertől hallottuk a fenti mondatokat. Azzal keresték meg szerkesztőségünket: csontokat, emberi maradványokat találtak az újszegedi Közép fasoron, az egykori egyetemi bisztró, későbbi hidegkonyha épületében. Úgy tudjuk, a környéken a járókelők két koponyát is találtak.

Belül a fiatalok több száz dobozt láttak – némelyiket valakik már kinyitották –, combcsontok, koponyák lógtak ki belőlük. Az ablakban, papírzacskóban egy gerincdarabot találtak. A földön összegyűrt fornettis zacskó, szétdobált tűk.

Koponyákat találtak az újszegedi Közép fasoron. Fotó: Schmidt Andrea
Koponyákat találtak az újszegedi Közép fasoron.
Fotó: Schmidt Andrea

A dobozokon „Felgyő, 2001, embercsont", „Bácsalmás-Homokbánya" feliratok olvashatók, nyilvánvaló volt számukra, hogy ásatások leletanyagát találták itt – fekália- és vizeletszagban, feldúlva. Egy másik helyiségben ágyat is láttak, az egykori menza tálalójában pedig gördeszkásoknak kialakított rámpa volt.

Azért keresték meg lapunkat, mert kegyeletsértőnek találták, ami az épületben történik. Kiderítettük: az egyetem embertani tanszéke őrzi itt leleteit. Megkerestük a tanszékvezetőt, Pálfi Györgyöt. Néhány nap türelmet kért, amíg biztonságba helyezi a csontokat – ezután nyilatkozott lapunknak.

SZTE TTIK Biológus Tanszékcsoport Embertani Tanszék hallgatója az egyik koponyával. Fotó: Schmidt Andrea
SZTE TTIK Biológus Tanszékcsoport Embertani Tanszék hallgatója az egyik koponyával.
Fotó: Schmidt Andrea

– Megdöbbenve láttuk néhány napja, hogy milyen állapotok uralkodnak itt. Feltörték és feldúlták az épületet – szerencsére a mi anyagainkat nem érte kár, a dobozaikból kiszedett csontokat sikerült azonosítanunk. Hallgatóinkat is mozgósítva másnap evakuáltuk a veszélybe került leleteinket, nehogy újabb behatolók áldozataivá váljanak. Ősz óta tőlünk senki sem járt odabenn, hiszen nincs sem fűtés, sem világítás az épületben. Az őrszolgálat kívülről ellenőrizte, a lakatokat rendben találta. A menza üvegablakait törték be, és ott hatolhattak be az épületbe több hullámban különböző csoportok. A deviancia minden formája megjelent itt. Ellopták a színesfémeket, kitépték a falakból a vezetékeket, leszerelték a radiátorokat. Múlt pénteki szemlénken két borozgató férfit találtunk az épületben. Folyamatban van a rendőrségi nyomozás a betörések, rongálások miatt – közölte az SZTE TTIK Biológus Tanszékcsoport Embertani Tanszékének tanszékvezető egyetemi docense.

400 éves koponya

A bácsalmási leletanyag egy török hódoltság korából származó temetőből került elő – rendkívüli épségben. Az újszegedi épület környékén talált koponyáról például a rendőrségi vizsgálat is hamar megállapította: több mint száz éves – hallottuk Pálfi Györgytől, aki 400 évesre becsüli korát. A csontok kiválóan szolgálnak kutatási célokat: az olaszországi Bolzano egyik laboratóriumában TBC-baktériumok DNS-ét találták bennük – két szegedi biológus hallgató segítségével.

2008-ban, majd 2009-ben nyújtott be pályázatot az egyetem múzeumfejlesztésre – ebből hozta volna rendbe az újszegedi épületet, kiállító- és raktártermeket, kutatóhelyeket kialakítva. A projekt végül nem kapott támogatást – de a leleteket közben helyhiány miatt ideszállították a bölcsészkar Ady téri épületének pincéiből. Mintegy 1500 csontvázat tárolt itt a tanszék – ebből 600-at szállítottak vissza az épület feltört részéből, a többit biztonságosan elzárták.

– Ha emberanyag került elő egy ásatáson, azt a délkelet-magyarországi múzeumok általában tanszékünknek továbbították. Helyhiány miatt azonban évek óta nem tudunk fogadni anyagot – érzékelteti Pálfi György Európa ötödik legnagyobb, 30 ezer embertani maradványból álló gyűjteményének méltatlan helyzetét. Az elmúlt években több megoldási javaslat körvonalazódott: Zombori István, a Móra Ferenc Múzeum igazgatója például azt vetette fel 2009-ben: az anyag költözzön a kiszombori kastélyba. Ez a projekt azonban többéves előkészítést és felújítást igényel. A legvalószínűbb forgatókönyv most az, hogy az embertani tanszék a biológusok régi újszegedi otthonának ötödik emeletén kap helyet – alapos felújítás után –, a menzaépületet pedig raktárnak használhatná.

– Biztonságossá kell tenni az épületet. Az egyetem megrendelte a legsürgősebbeket: csak a külső munkák (üvegezés, rácsok felszerelése) 4–5 millió forintba kerülnek – becsül Pálfi György. Szerinte a behatolók elől kimenekített leletek júniusig maradnak a bölcsészkar pincéjében, utána visszaköltözhetnek Újszegedre.

Olvasóink írták

26 hozzászólás
12
 • 26. rozator 2011. március 29. 23:08
  „Este nagyon para az a hely. Mentünk bulizni, és fáztunk: az egyik üveg hiányzott az épület oldalán, bemásztunk. Az ajtókon lakat volt. Az épület szinte olyan, mint egy labirintus, rengeteg helyisége van, egyre beljebb merészkedtünk - egészen addig, amíg a falon egy koponyát láttunk meg. !!!!!????? Mi van, fiúk? Nem volt a környéken kolesz? Bejártok a törött ablakon? Másutt nem lehet elszívni a a xart? Tényleg kellene egy őr, sörétes puskával!”
 • 25. novaklaszlo56 2011. március 29. 20:45
  „Ne aggódj Booo, nem sérül ezeknek az embereknek a méltósága! Kegyeleti jog..., az egy kicsit más, de az sem sérül, egyebek mellett azért, mert nekik már nincsenek olyan, közeli hozzátartozóik, ismerőseik, akik felhorkannának a leletek faggatása miatt. Egyébként is nagyon tapintatosan fogják kérdezgetni őket a nációjukról, az életmódjukról, a korabeli közösségükről, az abban betöltött szerepükről, a betegségeikről, sérüléseikről, a haláluk körülményeiről, és ehhez hasonló, olyan dolgokról, amelyek fontosak az adott terület emberi kultúrája és kapcsolatrendszere megértése szempontjából. Roppant értékes tanúi ők a koruknak, és ennek megfelelő bánásmódban is részesülnek, hidd el!
  Nekem sincs semmi kifogásom az ellen, hogy évszázadok múltán egy, a képen láthatóhoz hasonló korú, ifjú ember faggasson az életemről, a kezében a koponyámmal. Ha tudnék, még mosolyognék is rá. Mindig nagyon szerettem a fiatalokat, és a tanítgatásuk minden perce is óriási, örömteli élmény a számomra. Miért is lenne ez másképp néhány száz év múlva? :)”
 • 24. LukSzusz 2011. március 29. 20:21
  „A Maszopos-kommcsik fej-vesztve menekülnek az anyaországba,CCCP.”
 • 23. booo 2011. március 29. 19:49
  „Felháborító hogy az emberi maradványokat ilyen körülmények között tárolják! Nem lehetnek abbahagyni a gyűjtögetést és minden csontvázat visszahantolni oda ahonnan kiásták? Tök mindegy mikor éltek ezek az emberek, azért Nekik is érdemes lenne a kegyeleti jogukat tiszteletben tartani! Vagy a tudósok szerint ezek már csak csontdarabok amikkel azt csinálnak amit akarnak?”
 • 22. Mathiasking 2011. március 29. 19:05
  „Hamlet, a dán királyfi hagyta ott! :-)))”
 • 21. Logaritmus 2011. március 29. 18:29
  „"Ha nem képesek megőrizni azt amit kiástak akkor inkább ne végezzenek ásatásokat! Felháborító, hogy évezredekeig megmaradtak a leletek a föld alatt, majd az ismeretszerzés céljával kiássék és az ismeret pár évtized alatt eltűnik.."

  Mennyire igaz sajnos! Tipikus emberi magatartás. Minden kell, mindent meg akarunk nézni, ki akarunk ásni, be akarunk gyűjteni mint valami veszett termesz.”
 • 20. IVY 2011. március 29. 16:52
  „Pár hónapja utaztam a 84-es buszon néhány fiatalkorúval.l (16-17 évesek)
  A Temesvári krt.-on szálltak fel, jó néhány dugig megpakolt, vastag szemetes zsákkal.
  A vak is látta, hogy színesfém tolvajok a drágák. A radiátor recés fedele sűrűn kikandikált a zsákokból.
  Röhej volt, amikor az új hídon odalépett az ellenőr hozzájuk, -persze egynél sem volt flekó, vagy bérlet.
  Le is ugrottak a Szilléri-n és uzsgyi..... Ja! Nem romákok voltak.”
 • 19. IVY 2011. március 29. 16:49
  „phhhháá, zura”
 • 18. antikos 2011. március 29. 15:00
  „Szegeden csontvázak hullanak ki a szekrényből:)”
 • 17. Léni 2011. március 29. 14:04
  „Szólni kell Orbánnak, Vargának és a többi okosnak, hogy elkezdtek kihullani a várva-várt
  csontvázak! Nem ezeket keresték oly bőszen hosszú ideig?”
 • 16. niagara 2011. március 29. 13:53
  „Miért, Szegeden nem azt csinálják? A Gyevi temetőt meg tudod nekem mutatni?”
 • 15. kutyuskavilaga 2011. március 29. 13:44
  „14. niagara
  Igazad van! Inkább menjen rá egy munkagép, aztán túrja szét a telepeket, meg a temetőket, de legyen pláza, benzinkút, autópálya. <moderálva> Állatok vagyunk elvégre....”
 • 14. niagara 2011. március 29. 13:32
  „Ha nem képesek megőrizni azt amit kiástak akkor inkább ne végezzenek ásatásokat! Felháborító, hogy évezredekeig megmaradtak a leletek a föld alatt, majd az ismeretszerzés céljával kiássék és az ismeret pár évtized alatt eltűnik..”
 • 13. Church 2011. március 29. 13:05
  „12. magyarock1 2011.03.29. 13:04

  Maximálisan így van, ahogy mondod!”
 • 12. magyarock1 2011. március 29. 13:04
  „Szégyen ahoz kinéz az épület és a környék.Gyermekkorom játszóhelye volt a park és a sportpályák, nem szabadna így hagyni.”
 • 11. Church 2011. március 29. 12:23
  „2. ja 2011.03.29. 10:42

  Igen. Lenyúlják. A hullákat sátánista szertartások során többször meggyalázzák. Ezeken a szertartásokon még állatokat is áldoznak, meg minden régész hátsójából ostornyél lóg ki.

  Látom az értelmező olvasás nem az erősséged!”
 • 10. nelek 2011. március 29. 12:21
  „Már tudom akkor, hogy miért volt ott a kaja olyan, amilyen...”
 • 9. kutyuskavilaga 2011. március 29. 12:12
  „2.Ja
  Gyermekem! Neked aztán annyi eszed sincs, mint egy marék lepkének. Az ásatásokat nem azért végzik, hogy a csontoknak ez legyen a sorsuk. Ezek a maradványok vizsgálatra várna, mert pénz nuku. A talált "kincseket" meg nem lenyúlják, hanem restaurálják, beleltározzák, hogy a nálad értelmesebb emberek majd egyszer gyönyörködhessenek bennük.”
 • 8. Hmmm... 2011. március 29. 11:48
  „Talan nem kellene most nehany millio Ft -ot kolteni pl az uvegezesi munkakra, ha a karbantartas folyamatos lett volna. Sajnos olyan idoket elunk, amikor kevesbe szem elott levo ablakokra feltetlenul racsot kell helyezni, hiszen a biztonsagi or sem lehet mindenhol minden pillanatban.”
 • 7. Logaritmus 2011. március 29. 11:45
  „6. jq: további ötletem, hogy ne ŐRSZOLGÁLATOT bízzanak meg amelyik naponta 3x elsétál arra és ennyi, hanem ahogy írtam BIZTONSÁGI ŐRT aki ott olvasgat újságot napi 24 órában és fix hogy senki nem megy be. Tanulj meg olvasni.”
26 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Koltay váltja Bátyait?

Püspöki sóhaj Koltayért címmel információ jelent meg a HVG-ben arról, hogy Kiss-Rigó László Koltay Gábor rendezőt szeretné a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója, Bátyai Edina helyén látni. Tovább olvasom