Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 21°C | 29°C Még több cikk.

Koponyalékelés: rituális céllal is végezték

Szeged - A szegedi Móra Ferenc Múzeum Kincsek - Titkok - Aranyak című kiállításán most több olyan meglékelt koponyát láthatnak az érdeklődők a nagyszentmiklósi aranykincs másolatai mellett július 3-áig, amelyeken honfoglaló magyarok végeztek koponyalékelést, úgynevezett trepanációt.
A beavatkozást kétféle okból használták: leginkább harci sérülések gyógyításakor, valamint rituális céllal, a mentális betegségek megszüntetésére. Ekkor teljesen átvágták a koponyafalat, hogy csökkentsék a fejfájást vagy a folyadék felhalmozódását, és megmentsék a sebesült harcos életét. A fejbőr a beavatkozás után begyógyult, de a nyílások megmaradtak: ezek mérete rendkívül különböző, akár több centiméter átmérőjű is lehet.
 
Rituális céllal is végezték a lékelést. Fotó: Móra Ferenc Múzeum
Rituális céllal is végezték a lékelést. Fotó: Móra Ferenc Múzeum

A jelképes koponyalékelést a mentális betegségek kezelésére is használták a sámánok. Úgy gondolták ugyanis, hogy az őrültnek ítélt betegbe ezeken a vágatokon keresztül juthat vissza a „bolygólélek", amely korábban elhagyta.

A koponyalékelést mind a mai napig használja modern formában az orvostudomány, emellett a módszer nyelvünkbe is beépült: az „agyafúrt" kifejezés ugyanis valószínűleg ebből a beavatkozási módszerből ered.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tisztán indul a tavasz a Fokán

Tisztán indul a tavasz a Fokán
Olvasói panasz nyomán tavaly megírtuk, hogy elborítja a szemét a Foka-strandot. Tovább olvasom