Délmagyar logó

2016. 10. 28. péntek - Simon, Szimonetta 3°C | 11°C

Korai lenne a garantált bérminimum?

Kormányrendelet írja elő a vállalkozóknak , hogy a minimálbér mellett a garantált bérminimum intézményét is alkalmazniuk kell – július 1-jétől. A szakszervezet azonban hajlandó meghallgatni néhány olyan szakma érveit, amelyek nehéz helyzetbe kerülnének, ha többet fizetnének, mint amekkora a minimálbér.
Július 1-jétől a vállalkozó köteles a minimálbér, a 62 ezer 500 forint helyett 68 ezer 800 forintot fizetni azon dolgozójának, aki szakképesítéssel és legalább kétéves gyakorlattal rendelkezik. A garantált bérminimumról szóló kormányrendelet 2007. január 1-jétől a kétéves gyakorlattal bírók számára már 75 ezer 400, egy évvel később 86 ezer 300 forint kifizetését írja elő.

Az érdekképviselet, a Kisosz azonban aggódik, hogy akadnak olyan vállalkozók – a kereskedők közül a kisboltosok és elsősorban az élelmiszert árusítók tartoznak közéjük –, akik örülnek, ha a minimálbért ki tudják gazdálkodni. Martonosi István, a Kisosz megyei titkára azt mondta, attól tartanak, hogy a több alkalmazottnak munkabért fizető vállalkozások kénytelenek lesznek egy-két dolgozójukat elküldeni.

Mivel a kormányrendelet bizonyos ágazatokban több kárt okozna, mint hasznot, a Kisosz tárgyalást kezdeményezett a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetével (KASZ). A szakszervezet nyitott arra, hogy a garantált bérminimum egy kisebb összeg legyen. A kormányrendelet is lehetőséget ad arra, hogy az érdekképviselet és a szakszervezet megállapodása esetén nem szükséges ragaszkodni a megállapított bérminimumhoz. Mielőtt azonban a Kisosz elkezdené a tárgyalásokat a KASZ-szal, a vállalkozóknak elküldött kérdőívekkel méri fel, hányan, milyen szakmákban képesek kitermelni a garantált bérminimum többletterheit.

Beszéltünk egy olyan élelmiszer-kereskedő egyéni vállalkozóval, aki három lakótelepi üzletben összesen 15 embert alkalmaz, igaz, néhányat csak részmunkaidőben. Czeglédi Sándor – aki többek között a Panel ABC-t is viszi a Kereszttöltés utcában – elmondta, idén durván 15 százalékkal nőnének a költségek a garantált bérminimum bevezetésével, miközben a forgalma éppen csak az inflációval egyenes arányban, 3-4 százalékkal emelkedik, ami a szakmában kifejezetten magasnak számít.

A bérköltségek az összes kiadásnak így is az egyharmadát teszik ki. Az élelmiszer-kiskereskedő szerint csak akkor lehetne jelenlegi formájában bevezetni a garantált bérminimumot, ha csökkennének a járulékok.
Martonosi István elmondta: nem tart attól, hogy hamis képet kap a kérdőívek alapján. Nem fog mindenki panaszkodni, hiszen egy autókereskedő már most sem a minimálbérhez közeli béreket fizeti alkalmazottainak. Itt egy olyan réteg esetében kell bölcs döntést hozni, amely az eddiginél is nehezebb helyzetbe kerülne a garantált bérminimummal.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Anikó lett a Bárka új tulajdonosa

Egy budapesti cég vásárolta meg a több mint négy éve üresen álló Bárkát. Szeged egykor volt… Tovább olvasom