Délmagyar logó

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | 1°C

Korai ünnepi rajt Szegeden

Már október végén elkezdődött a karácsonyi vásár a legtöbb szupermarketben, a Széchenyi téren pedig a tavalyinál egy héttel korábban kezdték el építeni a vásárlóutca fabódéit. A vevők többsége szerint megéri korán elkezdeni a karácsonyi bevásárlást.
Náluk már karácsony van. A szupermarketekben is megkezdődött a vásár Fotó: Frank Yvette
A Széchenyi téren már október 28-án megjelentek a karácsonyi vásárt előkészítő munkások: a tavalyihoz képest most egy héttel korábban kezdték összeszerelni az árusok fabódéit. – Ki akartuk használni a jó időt, ezért döntöttünk a vásárutca mielőbbi felépítése mellett – indokolta a sietséget Szélpál Gábor, a vásárt rendező Városkép Kft. ügyvezető igazgatója. Mivel a Karácsonyi ünnepi hetek csak december 2-án nyitja meg kapuit, a bódék építésére egy hónapja lesz a kft-nek. Nem növeli a költségeket a korai építkezés – kérdeztük az ügyvezetőt, aki elmondta: csak éjszaka őrzik az építményeket, hiszen áruval közvetlenül a decemberi nyitás előtt töltik fel a standokat, ezért a költségek sem nőnek jelentősen. Azt kizártnak tartja Szélpál Gábor, hogy a bérlők közül bárki is a hivatalos megnyitó előtt kezdjen árulni.

Solymos László szerint nincs abban semmi különleges, hogy a vásár ideiglenes építményeit ilyen korán kezdik el építeni. A városüzemeltetési alpolgármester arra emlékeztetett, hogy a borfesztivál előtt is három héttel kezdik ugyanezeket a fabódékat felállítani.

A bérleti árak az inflációt követő arányban nőttek, így az idén egy 4 négyzetméteres elárusító hely bérleti díja 37 ezer 900 forint négyzetméterenként, egy 24 négyzetméteres építménynél pedig 32 ezer 215 forint.

Az idén is lesz népművészeti vásár a Dugonics téren az Ördögszekér Bt. szervezésében. A standokat itt csak néhány nappal a december 2-i nyitás előtt kezdik építeni. A Klauzál téren a város óriás karácsonyfáját állítják fel november 27-én.

A szupermarketekben is megkezdődött a karácsonyi vásár. A Tescóban például már október végén kínálták a különféle karácsonyfadíszeket, de a Metróban is napok óta tartanak az ünnepi akciók. A vásárlók többsége nem csodálkozik a szokatlanul korai vásárkezdeten. Svasznekné Nagy Rozália például azt mondja, hogy ő mindent szeret megvenni idejében, így most nyugodtabb, hogy már beszerezte a karácsonyfa díszeket. Birgés Mária is örül a korai vásárnak, mert így fokozatosan költheti el a pénzét, nem egyszerre, valamelyik utolsó hét végén kell sokat kiadnia.

A Tesco Global áruházak budaörsi központjában tudatos marketingfogásnak nevezték a korai karácsonyi akciókat, melyet az idén próbálnak ki először. Bogár Éva, a cég marketingmunkatársa elmondta, hogy rövidesen összegzik a korai vásár tanulságait, és ennek tükrében választanak stratégiát jövőre.

Szincsok György
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fellélegezhetnek a rózsások

Az országgyűlés által támogatott javaslatok közé került az adótörvény azon módosítása, amely majd a… Tovább olvasom