Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Korán kezdődött a fűtési szezon

Szeged - Szokatlanul korán elkezdődött a távfűtési szezon Szegeden. Felsővároson hétfő óta jó idő van, de Újszegeden fáznak a lakók. Jövő héten visszatér a langyos ősz.
– Hétfő este már jól befűtöttek nálunk. A 14 hónapos Lea Fannival vagyunk itthon napközben, ő legtöbbet a szőnyegen játszik. Még melegebb is van, mint szokott lenni, mert anyukámtól hallottam, hogy az első pár napban érdemes 5-ösre állítani a radiátort, hogy rendesen működni kezdjen – mutatta Hálóné Biliczki Erika a felsővárosi Bihari utca egyik ötemeletes paneljében. Nem úgy Újszegeden. Betelefonáló olvasóink mindössze 17 fokot mértek tegnap a Székely soron, náluk hidegek a csövek és a radiátorok. A Korondi utcában lakó Kovács Károly azt mondta, flanelinggel és kardigánnal „fűt", sőt a konyhai gáztűzhely lángjával is rásegít.

Csak a játék jegesmedve emlékeztet a hidegre – Hálóné Biliczki Erika a 14 hónapos Lea Fannival örül, hogy elindult a fűtés. Fotó: Schmidt Andrea
Csak a játék jegesmedve emlékeztet a hidegre – Hálóné Biliczki Erika a 14 hónapos Lea Fannival örül, hogy elindult a fűtés.
Fotó: Schmidt Andrea

Beindult a távfűtés Szeged 27 ezer 500 panellakásában. Básthy Gábortól, a Szegedi Hőszolgáltató Kft. ügyvezető igazgatójától megtudtuk, hétfő reggel kezdte el a társaság a fűtési szezont. Többnapos folyamat, mert a rendszereket légteleníteni, ellenőrizni kell, és a fogyasztóknál induláskor jelentkező hibákat is javítják. Az önkormányzat rendelete szerint akkor köteles a Szehő elindítani a fűtést, ha a napi átlaghőmérséklet 10 fok alá csökken, vagy 2 egymást követő napon át 12 fok alatt marad, vagy ha szeles időben 1 napon át 12 foknál hűvösebb van. Vasárnap és hétfőn a második feltétel teljesült, vagyis 12 fok alá csökkent a napi átlaghőmérséklet. Ha a szolgáltatást beindították, már nem szüneteltetik, a szabályozást automaták végzik. Ugyancsak a városi rendelet szerint a cég szeptember 15. és május 15. között köteles biztosítani a fűtést, de a közös képviselő kérheti a leállítását.

Visszatér a langyos ősz

Október első napjai elég hidegnek számítanak, az átlagnál 5-6 fokkal hűvösebb van, mint az előző években – tájékoztatott Aszalos István, az Országos Meteorológiai Szolgálat Dél-magyarországi Regionális Központjának munkatársa. A héten esőre nem, viszont hidegebb száraz időre kell számítani. Péntekre és szombatra virradó éjjel akár talajmenti fagyok is előfordulhatnak. A barátságtalan hétvége után lassan melegszik az idő, a jövő hétre kellemes langyos őszi idő ígérkezik átlag feletti hőmérséklettel, akár 18-20 fokkal.

Jelenleg a Szehő 484 millió forint számlatartozást tart nyilván; a rezsicsökkentés hatására sem javult a fizetési hajlandóság. Az újabb 11,1 százalékos rezsicsökkentésről még nem jelent meg jogszabály, amely a bevezetés időpontját tartalmazza, ezért az ügyvezető nem tudta megmondani, mikortól érezhetik a családok a változást a számlájukon.

Az újszegediek panaszával kapcsolatban Básthy Gábor hozzátette: minden kazánházuk és távvezetékük üzemel. Ha valamelyik lakásban hidegek a csövek és a radiátorok, az a lakóközösség tulajdonában lévő belső fűtési rendszer problémájára utal. Azt jelezni kell a közös képviselőnek és a Szehő diszpécserszolgálatának.

Makón is beindították a távfűtést tegnap: sok lakó és intézmények, óvodák, iskolák jelezték, hogy fáznak, ezért döntött így a szolgáltató. Szentesen, ahol termálvízzel melegítenek, már múlt pénteken elindították a fűtést – kaptuk a tájékoztatást Döbrőssy Ivántól, a Szentes Városi Szolgáltató Kft. igazgatójától. Csongrádon is október 15. a hivatalos időpont, de ha a lakók kérésére a közös képviselők jeleznek a szolgáltatónak, azonnal indítják a rendszert. Vannak olyan társasházak, ahol már fűtenek. A jogszabályok szerint szeptember 15-étől Hódmezővásárhelyen is készenlétben áll a távfűtést biztosító HVSZ Zrt. – a fűtést bármikor megkezdhetnék –, a szezon október közepétől indul. A szolgáltatónál eddig egy ember érdeklődött, mikor startol a fűtés – de ő sem hiányolta –, valamint a lakószövetkezetek és az intézmények sem kérték még. Az előző évek tapasztalata, hogy többen sérelmezik, ha hamarabb indul a fűtés, mint ahogy igény lenne rá, ezért minden évben megvárják a lakossági jelzést – mondta el Göbl Vilmos önkormányzati sajtóreferens.

Kovács Károly kardigánt vesz, és meggyújtja a gáztűzhelyet, hogy ne fázzon a Korondi utcai lakásában. Fotó: Schmidt Andrea
Kovács Károly kardigánt vesz, és meggyújtja a gáztűzhelyet, hogy ne fázzon a Korondi utcai lakásában.
Fotó: Schmidt Andrea

Korán jött a fűtési szezon

Az utóbbi öt évet összehasonlítva most kezdődött legkorábban a távfűtési szezon. A Szegedi Hőszolgáltató Kft. adatai szerint 2009-ben csak október 12-én, 2010-ben október 1-jén, 2011-ben október 10-én, 2012-ben október 12-én kellett bekapcsolni a rendszert. Az utóbbi tíz évben szeptemberi kezdést regisztráltak 2002-ben szeptember 26-án, 2004-ben szeptember 27-én és 2008-ban szeptember 15-én.

Olvasóink írták

 • 14. Agáta 2013. október 02. 21:40
  „3-nak: Proli, aki mondja. A mi panel társasházunkban egyetemi tanárok, másfajta diplomások is élnek, és főleg ilyenek. Akik másfajta végzettségűek, ők sem prolik, mindenki rendes ember. Ha nem tudnád, egy társasházban a közgyűlés dönti el, hogy kérik-e a fűtés elindítását okt. 15-e előtt, amennyiben a hőmérséklet indokolja azt. Nálunk ezt megszavaztuk, ezért nem is lehetne mondani, hogy nem kértük. Megjegyzem, hogy a kicserélt ablakok és a plusz szigetelés miatt az elmúlt hűvös napokon, amikor még nem fűtöttek, 22 fok volt a lakásban.”
 • 13. Krampampuli 2013. október 02. 21:38
  „Szerintem alapvetően mindenki tisztában van a gáztűzhely használatával és jellemzőivel. Tehát ha választani kell a megfázás vagy aközött, hogy begyújtja a gáztűzhelyt és odafigyel a gyors szellőztetésekre levegőcserére anélkül hogy kihűtené a konyhát, igen működik.”
 • 12. info 2013. október 02. 20:16
  „"és meggyújtja a gáztűzhelyet"-és az a jó gáztűzhely az asztalon lévő lomot, (és ontja az égésterméket) ... és kész a lakás tűz is.”
 • 11. queenmargareth1 2013. október 02. 19:17
  „vélemény:csak megnéztem a belinkelésed, de ez volt az utolsó!Én nem megyek <moderálva>, azért ne sértegessél már ilyenekkel.Nem megyek semmilyen politikus portáljára sem!”
 • 10. queenmargareth1 2013. október 02. 19:13
  „8. vélemény 2013.10.02. 15:02
  nem, fogalmam sincs mit mondott Gyurcsány.Mi ezt a tanyán a 70-es 80-as, 90-es, 2000-es években is megtettük, mert reggelre lehűlt!”
 • 9. dondongó 2013. október 02. 18:26
  „Szerintem ezt ki lehet bírni lazán. Még nem fűtök. Ahol kisbaba, pici gyermek, beteg ember van otthon, az más tészta.

  Aztán megy a para a gázszámla miatt. Már csak ezért is csalóka a rezsicsökkentés, hiába fizet valaki némileg keveset, ha hetekkel hamarabb kezd el fűteni a szokásosnál, csak többet fog fizetni.

  Egyébként pedig biztos forrásból tudom, hogy a november elejét idéző időjárás a Bajnai - banda aknamunkája... :-)”
 • 8. vélemény 2013. október 02. 15:02
  „5. queenmargareth1
  Én is begyújtottam a sütőt egy órára egy nap.
  - Azért, mert Gyurcsány ezt javasolta a szenvedélyes beszédében?
  Bajnai is megfogadt a hétvégén a tanácsát. :)
  Kész az új sláger is.
  http://www.delmagyar.hu/forum-kepek/231/B2304645.jpg”
 • 7. vélemény 2013. október 02. 14:36
  „1. geza
  Tipikus Gyurcsány hívő.
  Aki hideg ...
  az üljön föl ...”
 • 6. axon 2013. október 02. 14:27
  „3: Tégla lakásban lakunk a belvárosban (Széchenyi tér), mégis SZETÁV-os fűtésünk van. Van külön kazánháza az épületnek, valamiért még sem lehet önálló fűtésre áttérni. (Házkezelő-SZETÁV, mutyi.) Télen-nyáron havi 25 ezer körül van a fűtésszámla (van egyedi fűtésmérő minden radiátoron, ami szerintem csak átverés) + a sárga, langyos meleg víz, amihez nem is kell hideg vizet engedni. Az elszámoló számlám tavaly 140 ezer felett volt. Nem is fűtöttek rendesen, olajradiátorral segítettem be, ha hideg volt. Májusban leolvassák/lecserélik az ampullákat, egész nyáron párolog, de ez állítólag normális. Na, ez a pofátlanság.
  Egyébként meg nem kellene "leprolizni" mindenkit, aki panellakásban él.”
 • 5. queenmargareth1 2013. október 02. 14:20
  „nekem jó, hogy tegnap már volt 20 fok a lakásban két napig 17 fok volt.Én is begyújtottam a sütőt egy órára egy nap.”
 • 4. IVY 2013. október 02. 13:54
  „T. SZETÁV!
  Csak a miheztartás végett kérdeném, - az augusztus 5-én leolvasott és cserélt hőmennyiség mérő ampullák utána elszámolással mi lesz??!!? Október 2-a van tisztelettel!”
 • 3. szegedivagyok 2013. október 02. 13:40
  „A panellakónak ez is baj lesz. Mondván, hogy ő nem kérte, neki ezért ne számoljanak fel fűtési költséget blablabla... A prolikkal nincs mit tenni.”
 • 2. vélemény 2013. október 02. 12:55
  „Ismerőseimnél az Ipoly sori tízemeletesben vannak olyan lakások, ahol nem áramlik a meleg víz, mert nem légtelenítették a rendszert rendesen a "szakemberek"”
 • 1. geza 2013. október 02. 12:53
  „Tényleg nem normálisak az emberek...
  ,,fűt", sőt a konyhai gáztűzhely lángjával is rásegít----
  Mi kell az égéshez?
  Az oxigént a szoba levegőjéből veszi, az égéstermék is oda távozik....
  Gratulálok Kovács úrnak...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Európa és a foglalkoztatás

A 2014–2020 közötti uniós költségvetésről, azon belül is a foglalkoztatásról, valamint a helyi gazdaság fejlesztésének lehetőségeiről tartottak szakmai napot kedd délután Szegeden. Tovább olvasom