Délmagyar logó

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos 1°C | 4°C Még több cikk.

Korányi fasor: park lesz és fizetőparkoló

Szeged - Eldőlt: a Korányi fasoron, a patológiai intézet előtt megszünteti a város a szabálytalan parkolást. Az Állomás utcát fizetős parkolóhelynek jelölték ki.
Minden egyes nap legalább 20 autós parkol egyszerre szabálytalanul a Korányi fasor parkjában. Emiatt az egykor ápolt zöldterületből most sok mély autónyom és sártenger látszik az árvízi emlékmű és az Állomás utca közötti részen. Megírtuk: az áldatlan állapotot a város megszüntetné.

Legalább nem lesz sár... Fotó: Frank Yvette
Legalább nem lesz sár... Fotó: Frank Yvette

A kérdés vitát váltott ki a közgyűlés városüzemeltetési és fejlesztési bizottságának ülésén. A polgármesteri hivatal városüzemeltetési irodája a korábbi egyeztetések után nem támogatta a parkolóépítést, mondván, azzal zöldterület szűnne meg. Helyette az Állomás utca bevonását javasolták a fizetőparkolásba. Makrai Lászlónak, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójának nem volt ellenvetése, hogy a Boszorkányszigetre vezető rámpa mentén parkolóhelyeket alakítsanak ki. Az odavezető kétirányú utcát amúgy sem lehet lezárni, mert a vízmű és a klinika is azt használja. Megjegyezte: kevés a Tisza Lajos körúti parkolóhely csúcsidőben, az új parkolókat használhatnák a gyerekklinikára és a patológiára érkezők is. Merksz Péter bizottsági tag hozzátette: a 30 parkolóhely megépítésére elköltött nagyjából 4 millió forint nagyjából fél év alatt megtérülne, ha bevonnák a fizetős zónába, és évente közel 300 ezer forint bevételt hozna a városnak.

Nagy Sándor, a bizottság alelnöke vitatta, hogy bárki használná az új parkolót, ha az nem ingyenes. Hiszen a parkolódíjnak forgalomterelő szerepe van. A felvetésre, hogy nemsokára a Korányi fasoron is elkezdődnek a partfal-rekontrukciós munkák, a Szabad Város Egyesület politikusa azt mondta: minimum hónapok vannak még hátra a kezdésig. A kivitelezőnek, ha végzett, azt az állapotot kell helyreállítania, amit talál, ezért kell fixálni, mi legyen. A főépítészi iroda másként érvelt: a parkolóval zöldterület szűnne meg, holott a Tisza és a Boszorkánysziget közelsége miatt pihenő- és sportcélú parknak kellene megőrizni.

A bizottság végül egyhangúlag úgy döntött, hogy park marad az árvízi emlékmű és az Állomás utca közti rész, és póznákkal zárják le az autók elől. Az Állomás utcát bevonják a fizetőparkoló-zónába. Fél év múlva megnézik, milyen hatása volt az intézkedéseknek. Az új fizetős helyeket a következő közgyűlés illesztheti bele a város parkolási rendeletébe.

Olvasóink írták

50 hozzászólás
 • 50. X_Y 2013. március 27. 15:42
  „49.DobóI 2013.03.26. 20:28

  "Ugyanakkor a mélységesen elítélem a hiéna szemléletű parkolási rendszert, amelyet a városvezetés Szegeden létrehozott, különösen a klinikák környéke "

  Tovaris, parkoljál a Debrecenben az OEC területén. Ott kezdődik hogy sorompós beléptető rendszer van. Ha kocsival beviszed a nagymamát/gyereket akkor fizetsz. Vagy haza már gyalog mehetsz :) A környék is fizető parkoló. Igaz megállhatsz a Nagyerdei körúton valahol - és ölben viszed be a nagymamát/gyereket.

  Pedig Debrecenben aztán a te elvtársaid csináltak "hiéna szemléletű" rendszert...”
 • 49. DobóI 2013. március 26. 20:28
  „48. Szögedi 2013.03.26. 16:35

  Teljes mértékben egyetértek azzal, hogy nem kell bilire is autóval járni, ez a város könnyen bejárható kerékpárral, de gyalog is. Ugyanakkor a mélységesen elítélem a hiéna szemléletű parkolási rendszert, amelyet a városvezetés Szegeden létrehozott, különösen a klinikák környéke a fő vadászhelynek számít..”
 • 48. Szögedi 2013. március 26. 16:35
  „Kedves tinsmith!
  Az ott parkolók felének nincs kedve parkolódíjat fizetni, azért parkol ott, aztán ott van a teljesen járóképes dolgozók, az ott parkolók nem csak a gyerekklinikára mennek. És nem csak a szegény szerencsétlen nagycsaládosokról van szó, meg nem csak vidékiekről. Azok bőven beleférnek a 20-25 százalékba.
  Kitűnő buszközlekedés van a fent említett falvak közt.
  Én mindenesetre sajnálom, azokat akik autóra költik a kis pénzüket. Én nem dobom ki az ablakon.
  Nekem mindössze azzal van bajom, hogy emberek ezrei 100 métert nem képesek gyalogolni és feltartják a tömegközlekedést, a bicikli forgalmat, a gyalogosokat, szennyezik a környezetet teljesen feleslegesen.
  A Torontál tér teljesen üres, mert nem képes letenni a segge alól az autót és mindenkinek be kell jönni a városba kocsival.
  Nem fogok tapsolni a parkot gyepet mindent tönkretevő pofátlan autósoknak.
  Elég!!!!
  Lehet nekem ugrani nyugodtan. :)”
 • 47. tinsmith 2013. március 26. 14:39
  „80%-os.”
 • 46. tinsmith 2013. március 26. 14:26
  „43.! Tisztelt Szögedi!
  Sajnos 4 hónapja kell járnom napi rendszerességgel a gyermekklinikára, de még nem sikerült összefutnunk, amikor esetleg megkérdezted volna, miért járok kocsival. Ebből kifolyólag nem tudom, honnan van a 80°-os adatod az ott parkolókról. Kíváncsi lennék, de komolyan. Én 4 autóst ismerek az ott parkolók közül, akik nem Szegediek, de gondolom neked nem lenne gond Hódmezővásárhelyről és Marosleléről és Tompáról sem bejárni kerékpárral. Az egészséggel kapcsolatban igazad van, de ne dobálózz olyan adatokkal. amiről fogalmad sincs!”
 • 45. macs 2013. március 26. 13:47
  „30. DMagóg,
  én az egyik menetrendváltozást indokló cikkben olvastam, hogy a közösségi közlekedés az idén nem kapott állami támogatást. Nos, ha ez nem igaz, akkor a járatok ritkítását indokló kijelentések sem voltak igazak. :-)”
 • 44. ifj. Nagy Gábor 2013. március 26. 12:52
  „33. okz63
  "A rakpart azért ingyenes ismét, mert kiderült, hogy korábban is jogellenesen szedtek pénzt érte, mivel az a Tiszához tartozik, nem Szegedhez."

  Na ezt se hallottam még, de ha adsz rá valami forrást, készséggel elhiszem.”
 • 43. Szögedi 2013. március 26. 10:01
  „Kedves Dorci79 és Óperenciás!

  Az ott parkolók 80 százalékáról beszéltem. Írtam, hogy akinek feltétlen szüksége volna a rá azt sajnálom. Tessék jobban elolvasni a hozzászólást!
  Pont, hogy a nagymamákat védeném azzal, hogy minden hozzászólásommal próbálom reklámozni a bringázást, hogy legyen parkolóhely a városban annak , aki tényleg rászorul.
  Mert felcsesz minden alkalommal a sok idióta, akik hitelből vett kocsijukkal nyomorognak, ne tudják már a benzint sem kifizetni, akkora a fenekük mint a ház, de nem képesek megválni az autójuktól.
  Ha minden hozzá szólásomra csak egy ember gondolkozik el azon, hogy érdemes letenni az autót és túlképp milyen felesleges az egész, akkor már megérte.”
 • 42. deszkás 2013. március 26. 09:53
  „DOBÓ! Beletaláltam Újszegeddel? :))”
 • 41. zorba5 2013. március 26. 09:23
  „33, ha a Tiszáé a rakpart akkor miért a városi Kht-s kocsi takarítja???
  a rakparti út a városé alatta a lépcső már a vízügyé
  szóval kár volt ingyenessé tenni a parkolást, legyen díjas de kedvezményes”
 • 40. Óperenciás 2013. március 26. 07:29
  „37. Szögedi 2013.03.25. 23:16

  Kitűnő ötlet bringáztatni a 82 éves <moderálva> nagymamát, aki a parkolótól a patológia lépcsőjéig, három pihenővel tud eljutni!
  Ennyi ésszel, ekkora aggyal még Szögeden vagy? Neked a világot kéne irányítanod!”
 • 39. Dorci79 2013. március 26. 06:48
  „Tisztelt Szögedi mondjuk a 70 éves nagymamát, vagy a 40 fokos lázas gyereket a bicikli csomagtartóján viszed be a klinikára...”
 • 38. DobóI 2013. március 26. 04:49
  „16. deszkás 2013.03.25. 10:02

  Remélem emlékszel, hogy Botka mindig a mellét döngette, hogy Szeged kapta legtöbb támogatást (csak éppen kevés nyoma van..) . De elmondhatjátok, hogy Botkánk azért nekünk van, még akkor is ha a sártengerért is pofátlanul nagy árat fizetni kell, hogy parkolhass..”
 • 37. Szögedi 2013. március 25. 23:16
  „Mr és mrs kényelmeseknek üzenem , hogy lehet bringázni, ingyen van, friss levegő, sport, és még a hóban is kitűnően lehet vel közlekedni.
  Akinek tényleg kell a kocsi mert vmiért nélkülözhetetlen, azt sajnálom, de legyünk őszinték, hogy a területre parkolók 80 százalékának nem nélkülözhetetlen a kocsi.
  Továbbra is csak lúzereknek tudom hívni a sok autóst, akinek semmi szüksége nincs a kocsira. Fizeti a rengeteg adót meg a pénzt a kocsira, benzinre parkolásra, vizsgáztatásra Isten tudja mire közben növelik a hasukat, én addig hozzázárom vmelyik póznához a Korányin a bringát és szép a sportos élet :)”
 • 36. kalkutta 2013. március 25. 22:25
  „Hogy száradna le a kezük...”
 • 35. bzoli-41 2013. március 25. 20:28
  „Ha már a mély nyomoknál tartunk a zöld füves területen: per pillanat az Eötvös cirkusz teszi teljesen tönkre a zöldterületet a volt Media Markt-tal szemben. Nekik szabad??? Na, ott vannak mély keréknyomok, meg lehet nézni!!!”
 • 34. bzoli-41 2013. március 25. 20:24
  „Szakadjanak meg! Mi a fenéért nem csinálnak az egész városból egy nagy fizetőparkolót??? Én is meg szoktam állni ott, csak az út szélén és nem a füvön. Holnap is viszem a gyerek székletmintáját a klinikakertbe. Ezért nem fogok parkolójegyet venni! Tele van a hócipőm ezekkel a hiénákkal!
  Hát igen a kórházaknál a fizetőparkolás az eleve nagy baromság, mert hohhah a fenéből tudja az ember mennyi ideig lesz bent? -Már ha vesz parkolójegyet...”
 • 33. okz63 2013. március 25. 19:57
  „32. zorba5 2013.03.25. 17:58
  "A rakpartot baromság volt ingyenessé tenni, még egy szög az SZKT-ba"

  A rakpart azért ingyenes ismét, mert kiderült,
  hogy korábban is jogellenesen szedtek pénzt érte,
  mivel az a Tiszához tartozik, nem Szegedhez.”
 • 32. zorba5 2013. március 25. 17:58
  „kíváncsi lennék ha kultúrált parkolót alakítanának ki a mostani sártenger helyén hányan használnák?
  (senki) ez látszik délután mert akkor sok hely szokott lenni Tisza L krt-i parkolóban, mégis sokan parkolnak a volt gyepen a parkban, tehát nem ahely kevés hanem olcsózással egybekötött zöldterületrombolás zajlik
  A kórházi tömbben sok parkoló lenne amit a dolgozók használnak ingyen, milyen jogon??????
  A szegény orvosok Mercédeszeit lehet látni...
  A rakpartot baromság volt ingyenessé tenni, még egy szög az SZKT-ba
  jön a Torontál tér...”
 • 31. alfa258 2013. március 25. 17:34
  „Csodás ötlet, sőt brilliáns, kórház közelében csakis fizetőparkolókat kell csinál, aztán meg jó sokat büntetni! Hajrá csak igy tovább.:-( :-(”
50 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dohányzástilalom: a figyelmeztetéstől az egyencsomagolásig

A dohányzást szigorító törvényekkel átestünk a ló túloldalára a szegedi egyetem jogi karának dékánja szerint. Tovább olvasom