Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

Körbetartozás ellen lép fel a Kész csoport

Szeged - A nemfizetés ellen klasztert hoz létre alvállalkozóival a KÉSZ csoport, ennek keretében a beszállítóit minősíti, megrendelőivel szemben pedig olyan bankgaranciát köt ki, mint amilyet az alvállalkozóival régóta alkalmaz – mondta Bán Tamás, a csoport vezérigazgatója a múlt héten.
Legnagyobb munkájuk, a ferihegyi csarnoképítés alapkőletétele szerdán lesz.

A válság által amúgy is nehéz helyzetben levő építőipart a nemfizetés és a körbetartozás a korábbinál is jobban sújtja – minden kezdeményezés hasznos lehet, ami a fizetési fegyelmet erősíti. – A bankgarancia alkalmas arra, hogy a megrendelő mondvacsinált kifogásai esetén is pénzéhez jusson a fővállalkozó, és abból kifizethesse az alvállalkozóit – hangsúlyozta a vezérigazgató.

Miután az alvállalkozók átestek egy minősítési eljáráson, majd az általuk végzett munkát is – hibátlannak értékelve – átvette a fővállalkozó, a megrendelő nem hivatkozhat minőségi kifogásokra. A vezérigazgató azt azért elismerte, hogy a beruházókkal, ingatlanfejlesztőkkel szemben csak olyan cég képes így fellépni, amely kellő súllyal és megfelelő gazdasági stabilitással rendelkezik a szakmában.

A gép beleharap a 2A és a 2B Terminál közötti csarnokba, s az megadja magát a fejlesztési projektnek. Fotó: DM/DV
A gép beleharap a 2A és a 2B Terminál közötti csarnokba, s az megadja magát a fejlesztési projektnek. Fotó: DM/DV

A KÉSZ Holding Zrt. 2007-ben alakult, a stratégiai vállalata a KÉSZ Építő Zrt. és a KÉSZ Ipari Gyártó Kft., de ezeken kívül még közel negyven leányvállalata van a holdingnak. A KÉSZ csoport árbevétele 2007-ben volt a legmagasabb, akkor 53 milliárd forintot tett ki. A csoport a múlt évre 38 milliárd forintos árbevétel mellett 1,5 milliárd forint eredményt tervezett, végül azonban az árbevétel 29 milliárd, az üzemi eredmény 110 millió, az adózás utáni eredmény pedig félmilliárd forint lett. Az idei árbevételi terv is jelentősen kisebb a csúcsévinél, csupán 30 milliárd forint, ezzel párhuzamosan azonban 1,5 milliárd forint adózás utáni eredményt várnak a 2009-es esztendőtől.

Jelenleg a KÉSZ Holding legnagyobb munkája a ferihegyi repülőtér fejlesztése, amelyből három éven át, évi 10 milliárd forint árbevétele származik a társaságnak. A munkából már elkészült az észak-nyugati forgalmi előtér első szakasza. A 46 ezer négyzetméternyi betonfelületet május 7-én adták át, a négy új állóhelyes forgalmi előteret egy hónapja vehették használatba a repülőgépek.

Megkezdődött már a csarnoképület bontása is, ugyancsak látványos volt, amikor a gépek beleharaptak a 2A és a 2B Terminál közötti csarnokba, és az „megadta magát a fejlesztési projektnek". A következő mérföldkő az alapkőletétel lesz június 10-én, ahol az egész ország megismerheti a projekt részleteit.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kezelik a krízist, támogatják a hitelt

Szeged - A kormány egyszeri segítséget kínál a krízishelyzetbe került aktív korúaknak, jellemzően… Tovább olvasom