Délmagyar logó

2017. 06. 25. vasárnap - Vilmos 22°C | 36°C Még több cikk.

Korcsolyáztak a szegedi járdákon

Szeged - Szinte járhatatlanok a szegedi járdák amióta az ónos eső jéggé fagyott rajtuk. Pedig ha balesetet szenved a házak előtt valaki, kártérítést követelhet a tulajdonos(ok)tól. Magyarázat bőven van, sószóró ember annál kevesebb.
Szombat este óta szinte egész Szeged korcsolyapályává alakult a lefagyott ónos eső miatt. Az úttestek állapotán sokan javít, hogy a munkagépek folyamatosan sózzák – a járdákon viszont életveszélyes közlekedni. Tegnap délelőtti körutunkon azt láttuk: a járdák nyolcvan százalékának mintha nem is lenne gazdája.

A járdákon életveszélyes közlekedni.
Fotó: Karnok Csaba

Káromkodó emberek estek-keltek vagy totyorogtak a Maros utca társasházai előtt a tükörjégen. Néhány lakót megkérdeztünk, miért nem sózzák a járdát. Ők szintén kifogásolták a helyzetet – de sót nem vennének a kezükbe. Ez a közös képviselő dolga – mondták.

Nagyüzem a traumán

Átlagos forgalom volt tegnap délutánig a szegedi mentőállomáson, a reggeli kamionos baleset sérültjein kívül csupán egy elcsúszott embert kellett kórházba szállítani. A szolgálatvezető szerint az emberek kezdenek hozzászokni a jeges utakhoz. A szegedi traumatológiai klinikán viszont nagyjából ugyanakkora volt a betegforgalom, mint vasárnap. Akkor egy nap alatt több mint hatvan sérültet kellett ellátni. Simonka János Aurél, a klinika vezetője elmondta: továbbra is sok az elesésből származó végtag- és csípőtáji törés.

– Már szóltam apámnak, hogy valamit kellene csinálni, bár azt se tudom, van-e egyáltalán itthon só – mondta a társasház közös képviselőjének fia. Apja reggel elment valahová, úgy tűnik, nem zavarta, hogy neki kellene megszüntetnie a ház előtti csúszásveszélyt. A jogszabályok szerint ugyanis, ha valaki elesik egy ház előtti jeges járdán, kártérítést követelhet a tulajdonostól – azok pedig a feladattal megbízott közös képviselőt vagy házgondnokot perelhetik. Csibak István, a Maros utca postása is csak lépesben merte tolni megpakolt biciklijét. Mint mondta, a lakók hanyagsága miatt egy átlagos naphoz képest 2-3 órát – szó szerint – csúszik a kézbesítéssel.

– A ragyás jégen kell menni – adott tanácsot a Szivárvány utcai megállóban egy villamost váró nő. Azt mondta, először ő is bátran rálépett a dísztéglás burkolatra, majd miután csúszott másfél métert, inkább az aszfalt jégkásáját választotta. A közeli motoros üzlet vezetője szerint ők sózzák ugyan a járdát, de a havas, fagyott jég felkaparásához csákány kellene. Gregus Tamás hozzátette: akinek van egy kis esze, olyan biztosítást köt, ami fedezi a kártérítést, ha valaki elesik a boltja, háza előtt. Nekik van ilyen. A Vadkerti téren lapátoló Pacsika Mihály viszont a takarításra esküszik. A 67 éves férfi a fűrészporral és homokkal felszórt járdája mellett még a közeli buszmegállót is kitakarította. Bár a férfi hallott a kártérítési lehetőségről, nem ezért takarít. Azt mondta, amióta lapátot tud fogni, elhordja a havat, jeget a háza elől – mert így illik.

Olvasóink írták

 • 14. egal 2008. január 08. 21:43
  „A "fehéregér társasházi" takarítónőtől nem is lehet elvárni,h a járdát is takarítsa le. Mégpedig azért nem, mert fehéregér elnézi neki, hogy átverje a pénzéért.”
 • 13. ltammy 2008. január 08. 17:52
  „Azért nem kell sarkositani, nem ingyen közmunkáról beszélek, de azt firtatni, hogy jogilag kihez tartozik plusz X méter járda egy lakóház előtt , ha az egészségedről és mások épségéről van szó hááát...elég gázos. Az tökmindegy ,hogy fizet érte valaki vagy maga csinálja meg, a lényeg a jégmentesítés. A lényeg,hogy mindenki helyesen jár el, csak a jég marad:)”
 • 12. fehéregér 2008. január 08. 17:43
  „Én sem kevés pénzt fizetek a takarítónak (társasház). Mi a legfelső emeleten lakunk. Ha a takarítónő kiszagolja, hogy korán megyek dolgozni, akkor fent nálunk nem mossa le a lépcsőt. Hogy várjam el tőle a járdát?”
 • 11. hát 2008. január 08. 16:47
  „meg lehet érteni mindkét oldalt! a köztereken is én jégtelenítsek ,,, esetleg????
  az hogy a társasházak megcsinálják az egy dolog, de az egész várost csak nem csinálhatják meg???? vagy így gondolját egyesek?
  biza én azért fizetek /teszem hozzá nem kicsi pénzt a társasház takarítójának, hogy télen biza a havat és a jeget takarítsa el/. mert mire én a minkából hazaérek /késő este / bocsi de már nem fogok hólapát után kapadozni! ezért fizetem a takarítási díjat becsületesen.”
 • 10. Mese 2008. január 08. 16:19
  „Itammy,teljesen igazad van! Csak a hólapátot kéne kézbe venni és tisztaság,járható út lenne,ahol meg nem lehet feltörni a jeget,oda meg szórni kell forgácsot,homokot,stb. Ez nem feltétlen a közös képviselő dolga,szerintem,én multkor nem bírtam elnézni,a panelünk elötti szemetet,lementem és összeszedtem,az arrajárók meg úgy néztek rám,mintha sosem láttak volna ilyet. Nem ciki havat lapátolni meg rendbetenni a panel/társasház környékét,mégha nem is az ember feladata.”
 • 9. ltammy 2008. január 08. 15:23
  „Szúúúúúszaaa......kösz Lutetia:)”
 • 8. Lutetia 2008. január 08. 14:30
  „Én azt nem értem, hogy miért csak akkor lehet felelősségre vonni a hanyag háztulajdonost, ha már a nyakát törte valaki a ház előtti jégen? Gyorshajtásért is meg lehet bírságolni egy autóst, anélkül, hogy esetleg valaha is balesetet okozott volna. És ennek a helyességét nem is vitatom.
  ltammy, ne hergeld magad már jó előre... :-)”
 • 7. ltammy 2008. január 08. 14:04
  „Kedveseim, társasházban lakom a ház előtt gyönyörűen el van takarítva, néhány méterrel odább ,ahol a város feladata lenne nem. A ház nyavajog, hogy nem tud rendesen közlekedni.... kérem szépen a városi tulajdonú szakaszról is letakarítottuk a jeget és jéé nincsen előttünk semmi probléma. A város bekaph@ttya mert nem végzi a munkáját, de a polgárok is ....Talán letörne a pici kezetek, ha nyavajgás helyett csinálna is valaki valamit? Sírni, anyázni ,felelőst keresni az mindig megy, de cselekedni ugylátszik nem. Ez az igazi hungarikum és szürke magyar valóság :( Jön majd a válasz persze befizetett adókról, komcsikról, anyámról meg a szomszédról és a végeláthatatlan személyes vitákról, a lényeg megint; a jég marad.”
 • 6. nana 2008. január 08. 12:16
  „a társasháznál ahol lakom a lépcső jégtelenítését megoldotta a társasház, de ami az önkormányzat tulajdonában van a járda az tiszta jégpáncél! nah azt ki takarítja és jégteleníti majd??
  mert én majd a nyakam törtem valamelyik nap délután.”
 • 5. p79 2008. január 08. 11:33
  „Nem kell vele büszkélkedni, egyszerű kötelesség. Azonban ez egy üzlet esetében nem ilyen egyszerű, főleg, ha az nem 0-24-ig van nyitva, és esetleg ónos eső esik...”
 • 4. czegus 2008. január 08. 11:14
  „p79 Kedves! De nem is büszkélkedett vele, hogy takarít. Szép napt.”
 • 3. p79 2008. január 08. 10:14
  „Kedves czegus!

  Talán jobban utánaolvashatnál a cikknek: az üzlet vezetője nem azt állítja, hogy a takarítás helyett inkább a biztosítást választotta. Már az is baj, hogy biztosítást köttetett???”
 • 2. p79 2008. január 08. 10:06
  „"Az úttestek állapotán sokan javít, hogy a munkagépek folyamatosan sózzák"

  Pontosítsunk: az úttestek állapotán inkább ront, legfeljebb annak járhatóságán javít. Nem beszélve az környezetünk károsításáról, az autók élettartamának csökkenéséről, az utak és a cipők tönkretételéről, és akkor még ott vannak a házi kedvencek (pl. kutyák tappancsa) stb. Tavasszal-nyáron meg megy a rinya az útsózást szorgalmazóktól, hogy milyen rossz állapotúak az utak...no comment.

  Szóval ha már cikkeznek erről a témáról, legalább megemlíthetnének néhány alternatív módszert is, pl. a jóval hatékonyabb vinaszozást, de ott van még a kazánsalak vagy kohósalak, a homok, a fűrészpor, a zeolit, a külföldön használt kőzúzalék, és speciális sók.”
 • 1. czegus 2008. január 08. 10:05
  „Hát kedves Gregus Tamás ön a biztosítójával együtt egy lelketlen ember. Azt hiszi pénzzel mindent elintézhet. Talán ha beszélgetne Pacsika úrral, nem lenne ilyen nagyképű. Gratula a boltjához. Szép napot.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lezuhant a hídról egy kamion

Szeged - Egy török kamion hétfő hajnalban átszakította a szegedi Bertalan híd korlátját, és egy kerékpárost magával sodorva a mélybe zuhant. A biciklis 15 métert repült, de ő is és a kamionos is túlélte a balesetet. Tovább olvasom