Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Körforgalomban: index csak kifelé

Szeged - A körforgalom áteresztőképessége, biztonsága, egyszerűsége verhetetlen. A modern körforgalom Nyugat-Európából terjedt el, amikor a megnövekedett gépkocsi áradattal egyre kevésbé birkóztak meg a rendőrlámpák.

A körforgalom hatékonyan és rugalmasan engedi át a járműveket; megszüntetve ezzel sorbaállást, véget vetve dugóknak – magyarázta a körforgalmasítás előnyeit Vincze Tibor, a Cowi Magyarország Kft. szakértője. „Körjáratban" gyorsul a forgalom: sofőrök és gyalogosak is mind úgy érzik, hogy ütemesen haladnak. A jelzőlámpa hiánya ugyanakkor csillapítja a forgalmat, hiszen minden belépő figyel és lassít. Vezetéstechnikailag is egyszerű megoldás a körforgalom, mert a hagyományos kereszteződéshez képest alapmanőverekkel lehet benne hajtani. Be és ki jobbra kanyarodás, belül balra hajts érvényes.

A kétsávos turbó kör hatékonyan oldja a 47-es forgalmát.
A kétsávos "turbó" kör hatékonyan oldja a 47-es forgalmát.

A főútvonalak és mellékutcák ilyen találkozása demokratikus, ugyanis körforgalomhoz érkezők minden irányból elsőbbségadásra kényszerülnek. A körpálya emiatt biztonságos is, a körben haladók minden új belépővel szemben elsőbbséget élveznek. Így a minimálisra csökkenthető a balesetek száma. A körpálya jól oldja az ingadozó forgalmat. Nem alakulnak ki balesetveszélyes gócpontok, még akkor sem, ha az új lakóparkok és bevásárló központok autóforgalma egyenetlen és növekvő, emiatt kiszámíthatatlan.

Körkörös szabályok

Mindig a kör belsejében haladónak van elsőbbsége. Kizárólag kihajtáskor és csak jobbra kell indexelni. Ha erre figyelünk nagyon könnyű a megfelelő követési távolságot betartani.

(x)

Olvasóink írták

 • 1. dova 2008. november 26. 15:16
  „Nagyon örülök a cikk(ek) megjelenésének, mert ez azt mutatja, hogy az érintett szakemberek körültekintően járnak el egy új projekt vagy projektek előkészítését illetően.
  Időben fel kívánják készíteni a szegedi közlekedőket egy-egy új helyzet létrejöttére.
  Gratulálok!
  Remélem a végeredmény és a hozzá vezető út is hasonló szinvonalú lesz.
  Előre is köszönöm.

  Dova


  Ui. Kovács András figyelmébe ajánlanám a cikk végén megjelenő "( X)"-et. (Talán túl korrekt is.)
  Ez a cikk nincs tele istenített autómárkákkal, -kereskedőkkel, eladást ösztönző jelzőkkel, mégis kikerült a fizetett cikk jele, mert (feltételezem) egy projekt felkérésére íródott. Annak ellenére, hogy közcélt szolgál és nem eladni akar "csak" informálni, tanítani, megértetni.
  (az eladás mélyebb jelentésébe nem mennék bele, mert nem arról írtam)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétfőn is volt bombariadó - bomba viszont nem

Szeged - Ismét bombariadó volt a Kossuth Lajos sugárút és a Bocskai utca sarkán lévő szegedi APEH-székházban. Tovább olvasom