Délmagyar logó

2017. 05. 01. hétfő - Fülöp, Jakab 5°C | 20°C Még több cikk.

Kórházi szarkát riasztó kamerák

Szinte minden egészségügyi intézményben előfordul: a bent fekvő betegektől ellopják a pénzüket, mobiljukat. E bűncselekmények száma nem nagy, de a szarkák ellen nehezen tudnak hatékonyan fellépni. A szegedi kórházban a kamerák megállították a tolvajokat, a klinikákon a nővérek és biztonsági őrök figyelnek.
Aki napokat, heteket tölt egy-egy kórházban, az orvosi beavatkozások lelki megrázkódtatásán kívül könnyen másféle „sokk" is érheti. Például besurranó tolvajok szabadítják meg az értékeitől. Ezért a szegedi városi kórházban tavaly tavasszal úgy döntöttek: kamerarendszert szerelnek föl a hasonló esetek elkerülésére. Pajor László főigazgató elmondta: az intézkedés előtt szinte szervezetten támadták a kórházat egyes tolvajcsoportok, azóta azonban a betegek rovására elkövetett lopások teljesen megszűntek. A besurranók többnyire szóba elegyedtek a vizsgálatra váró betegekkel, megtudták a nevüket, betegségüket, a kórtermük és ágyuk számát. Ezután hozzátartozónak adva ki magukat – gyakran a kórteremben fekvő többi beteg akaratlan közreműködésével – feledékeny „rokonuk" pénztárcáját, telefonját „utána vitték".

Lebuktatásukra kevés esély látszott, pedig egyszer még egy fiatal rendőrnő is befeküdt ilyen céllal.

Olcsó megoldások

– Óriási költséggel járna csak a mi negyven kórtermes klinikánkon kiépíteni a kamerarendszert, amelynek a figyelemmel kísérésére is külön ember kellene – véli Forster Tamás, a II. belgyógyászati klinika és kardiológiai központ vezetője. A professzor szerint olcsóbb lenne, ha pontosan – névvel, személyiigazolvány-számmal – regisztrálnák az intézménybe belépőket, és feljegyeznék, kihez, hova, miért megy a látogató. A vezető elmondta: az intézményben csupán egy kamera működik, a nővérek viszont árgus szemekkel figyelik az embereket, így ritka eset, ha mostanában eltűnik náluk egy pénztárca vagy mobil.  
Másfél éve azonban megváltozott a helyzet: a mozgásérzékelő kamerákat – amelyből több mint húsz működik az intézményben – a folyosókra szerelték föl, képük a nővérpultoknál lévő monitorokra fut be, ott rögzítik, és tíz napig tárolják. Ennek alapján a bejelentést követően a rendőrök könnyen felismerik a vélhető elkövetőt: egy tolvajt már sikerült így elkapniuk. A beruházás költségeinek egy részét – három és fél millió forintot – egy gyógyult betegük ajánlotta föl hálából, a másik hárommilliót a rekonstrukciós forrásból különítették el a célra.

Idén eddig hét lopást jelentettek be a betegek a szegedi klinikákon, ahol csak kevés helyen működik biztonsági kamera. Ennek ellenére is lefülelt már a biztonsági szolgálat egy szarkát – tudtuk meg Czombos Istvántól, az egyetem biztonságszervezési osztályának főosztályvezetőjétől. Azt tanácsolja a pácienseknek: ha nagyobb értéket hoznak magukkal a klinikákra, azt adják le a nővérpultoknál, mert ennek biztonságát tudják szavatolni.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeged kedvenc tehene

Tegnap délután búcsút intettek városunknak a tarkabarka tehenek. Aki akart, még utoljára csodájára… Tovább olvasom