Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Kori, operett és más disznóságok

Csongrád megye – Testnek, azon belül is gyomornak, szellemnek és léleknek is bőven kínál programot a mostani hétvége is.
Pénteken Székkutason délután öttől könyvbemutatót rendeznek a Művelődési Házban. Regényes útikönyv jelent meg december elején Hódmezővásárhely Kutasipuszta címmel a Németországban élő Berta János tollából, aki Székkutason, Vásárhelyen, Szegeden, Orosházán és egyéb helyszíneken tett nyaralásain tapasztaltakat vetette papírra.

Szombaton kilenckor kezdődik a Napfény Szeged-kupa – rekreációs nyílt vidékbajnokság, műkorcsolya- és jégtánc kűrverseny. Program: jégtánc (az utánpótlás és junior korcsoportok szóló és páros szabadprogramjai), rekreációs vidékbajnokság (a műkorcsolyát kedvelők szabadprogramjai), műkorcsolya (a 2002 után született korosztály szabadprogramjai). Szervező: Ice-Team Műkorcsolya és Jégtánc Sportegyesület, Szegedi Sport és Fürdők Kft.

Szegeden, a Babzsák Teaház és Művészeti Galériában 16 órától Tisztán, szépen magyarul címmel beszédkurzust tart Dobos Katalin színművésznő, amelynek részvételi díja 2000 forint.

Színház hétvégére

A kisszínházban pénteken 19 órakor mutatják be a Pipás Pista című tanyawesternt Pozsgay Zsolt rendezésében, Szabó Gabi főszereplésével: a darabot szombaton ugyanebben az időpontban, vasárnap pedig 15 órakor viszik színre.
A nagyszínházban pénteken 10 és 14 órakor játsszák a Pomádé király új ruhája című darabot.
Szombaton Újévi operettgála 2013 – az operettcsillagok éjszakája, Magyarország leglátványosabb operettshow-ja Szegeden, Oszvald Marikával és Szulák Andreával. A HungarOperett gálája fergeteges operettshow, közel 200 látványos jelmezzel, kitűnő énekhangokkal és zenekarral. A legnépszerűbb operettek, a legkedveltebb zeneszerzők és a legismertebb melódiák egy nagyszabású, kétfelvonásos szuperprodukcióban. A vendégek részleteket hallhatnak többek között a Csárdáskirálynő, a Marica grófnő, a Bajadér, a Montmartre-i ibolya, a Cirkuszhercegnő, a Zsuzsi kisasszony című operettekből. Közreműködnek a HungarOperett sztárvendégei, szólistái, tánckara és zenekara, a Madách Színház, az Operettszínház és a volt Interoperett fiatal művészei.
A Pinceszínházban O'Neil: Boldogtalan hold című drámáját játsszák pénteken és szombaton is este fél nyolctól.

Hódmezővásárhelyen a magyar kultúra napja alkalmából szombaton 11 órakor nyílik az Emlékpontban a jubileumi kiállítás, amely a 75 éves Hézső Ferenc festőművész 1960–70-es évekbeli munkásságát mutatja be. Másnap 12 órakor a Tornyai János Múzeumban a 110 éve Vásárhelyen született Hamza D. Ákos filmrendező, forgatókönyvíró, producer, költő, festő- és szobrászművész hagyatékából nyílik tárlat.

Szintén Vásárhelyen reggel fél héttől: Tanyai disznótor – a régmúlt idők falusi disznóvágásának hangulata. Ízelítő a programokból: 6.30-kor Pálinkás jó reggelt! – a hideg ellen, utána következik a disznó feldolgozása hagyományos módon, szakavatott böllér irányításával, a vendégek bevonásával. 9 órakor reggeli, 10 órakor lovaglás gyerekeknek és felnőtteknek, kezdőknek és haladóknak, lovas kocsikázás. A 13 órai friss pecsenye után készül a hurka, a kolbász, a töpörtyű, és a finom vacsora sem marad el. A főétkezések közben is lehet kóstolgatni.
Szentesen a könyvtárban Közkincs Napokat tartanak: 15.30: Kézműves-foglalkozás: Kádár Barbara, a Népművészet Ifjú Mestere fazekasbemutatója és -foglalkozása, 16.30: a Zöldág Hagyományőrző Szakkör néptáncbemutatója, a Koszta József Általános Iskola diákjainak műsora, 17.30: a szegvári Micimackó Bábcsoport előadása, Lúdas Matyi – a nagymágocsi Klub '99 színjátszó csoport előadása, a szegvári Tűzköves színjátszó csoport előadása (Határtalan szerelem – zenés népi komédia), a Dobbantó Néptáncegyüttes műsora. A rendezvény ingyenes.

Középkori kavalkád várja a Szeged Plazában a gyerekeket vasárnap délután kettőtől hatig. Ízelítő a programokból: 16 és 17 órakor középkori harci bemutató korhű öltözékben; apródképző – a hét állomásból álló játszóházban a gyerekek megismerkedhetnek a középkori kultúrával, ruházattal, fegyverekkel, érdekes feladatokban vehetnek részt, és a végén igazi apróddá válhatnak, aki elnyeri méltó jutalmát; bőr ékszerek készítése, ügyességi akadálypálya, játszószőnyeg kicsiknek. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új telefonszám a Szegedi Járási Hivatalnál

A járási hivatalok telefonrendszerének fejlesztése folyamatosan zajlik, az épületeket és szervezeti egységeket a kormányhivatal telefonhálózatába kapcsolják. Tovább olvasom