Délmagyar logó

2017. 01. 19. csütörtök - Sára, Márió -7°C | 0°C Még több cikk.

Kormányzati mentőövre várnak Dócon: 53 millió hiányzik a falu kasszájából

Dóc - Közel 40 millió forint tartozást halmozott fel Dóc a Szegedi Kistérség Többcélú Társulása irányába. Ha ezt törlesztenék is, még mindig 13 millió forint hiányozna az önkormányzati kasszából.
Elkészítette Dóc idei költségvetését a település képviselő-testülete. A 149 millió 160 ezer forintos büdzsé forráshiánya 53 millió 751 ezer forint, vagyis 36 százalék. Hogy hiányozhat ennyi pénz a kasszából? – kérdeztük Tóth Margittól. A település polgármesterétől megtudtuk: a község jelentős összeggel tartozik a Szegedi Kistérség Többcélú Társulásának. Korábban ugyanis a társulás tartotta fenn a helyi általános iskolát, a működtetéshez azonban részben az önkormányzatnak is hozzá kellett járulnia. Ezt nem tudta maradéktalanul teljesíteni, így halmozódott fel a hatalmas összeg. Ha sikerülne teljesen törleszteniük, már „csak" 13 millió forint körül lenne a hiány.

Az iskola 2008-as bezárása után a menesztett dolgozók végkielégítését és a felmentési időre járó összeget azonban továbbra is fizetik a kistérség felé. Az iskolát a katolikus egyház vette át, a gyermekjóléti, családjóléti, tanyagondnoki szolgálatot, a házi szociális gondozást, a óvodát a szegedi kistérségi társulással működteti a település, amely 2007. december 31-étől körjegyzőséget alakított Sándorfalvával. Az állami finanszírozás és a kiegészítő normatíva nem fedezi ezeknek az ellátásoknak az összegét, ezért az önkormányzatnak kell kipótolnia.

– A településen egyetlen, részben önálló intézmény működik, a községi könyvtár. Sokakban felmerült a kérdés: szükséges a heti 20 óra nyitva tartás? Egy 2006-ban megvalósult pályázat miatt 2025. december 31-éig heti 20 órában könyvtárként kell működtetnünk, különben kötelesek lennénk kamatostul visszafizetni az elnyert 10 millió forintos támogatást – magyarázta a polgármester.

Folyószámlahitelük 12 millió forint

Tavaly „A működésképtelen önkormányzatok egyéb támogatása" címen elnyert összeggel és az Önhiki-pályázaton kapott pénzből egészítették ki az önkormányzati kasszát. A dóci polgármester bízik benne, hogy „megkapaszkodhatnak" a kormány mentőövében: 31 milliárd forintot biztosítanak a hátrányos helyzetű önkormányzatoknak pályázati formában. Mindent megtettek, hogy zsugorodjanak a kiadásaik: a képviselők tiszteletdíját minimális összegben állapították meg, amit csak lehet, kistérségi formában látnak el, a polgármesteri hivatal körjegyzőségben működik, Tóth Margit pedig társadalmi megbízatású polgármesterként látja el a feladatait.

Olvasóink írták

 • 4. orhidea2011 2011. március 01. 07:28
  „Az előzőekhez a hozzászólásomat avval módosítanám, hogy" Csak egyik projekt sem hoz plusz bevételt az Önkormányzatnak." ez talán túlzás és helyette a némelyik projekt kifejezés helytállóbb lenne”
 • 3. orhidea2011 2011. február 21. 18:06
  „Dócon is Sándorfalvához hasonló módon nem megtérülő beruházásokat helyeztek előtérbe.
  Mindenki örül a fejlődésnek csak avval nem számolnak Polgármestereink, hogy ezek a beruházások pénzt nem hoznak. Sőt, sokkal nagyobb fenntartási költséget és egyéb kötelezettségeket ró az Önkormányzatokra.
  Előbb olyan beruházásokat kellett volna megvalósítani -egyáltalán pályázni- ami plusz bevételt hoz, majd utána lehet a jóléti, kulturális beruházásokra költeni.
  Sándorfalva is 1milliárd forintos kötvényt bocsátott ki(önerőre), amit látványos beruházásokra el is költött. Csak egyik projekt sem hoz plusz bevételt az Önkormányzatnak.
  Valószínű sok település, a felelőtlen,átgondolatlan projektek miatt a kormányzati mentőövre fog várni 1-2 éven belül.”
 • 2. szilléri 2011. február 21. 15:06
  „Iskolát bezárni a község halála. A könyvtár meg pénzkidobás a 21 században Dócon ! /nem Somogyi /”
 • 1. dodó 2011. február 21. 09:46
  „68 ooo Ft/ fő.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Készülnek a tavaszi esőkre: a táblák közepéről árkokkal vezetnék le a vizet

Csökken a belvízzel elöntött területek nagysága, de 24 önkormányzat még védekezik. Tovább olvasom