Délmagyar logó

2017. 02. 27. hétfő - Ákos, Bátor 1°C | 12°C Még több cikk.

Kőrösi Györgyi az év zenésze

Szeged - A szegedi szimfonikusok titkos voksolással Kőrösi Györgyi gordonkaművészt választották az év zenészévé. A csellista tavaly került vissza a zenekarba, ahol a pályáját kezdte.
– Azért örültem különösen a díjnak, mert ez egy igazi szakmai elismerés a legilletékesebbektől: a kollégáktól. Kihívás és boldogság újra szimfonikus zenét is játszani, hiszen hosszú éveken át a színházi együttessel csak opera- és operett-előadásokon léptem fel. Kicsit nehéz volt az átállás a színházi munkatempóról a szimfonikus zenekarira: sokkal több a feladatunk, rengeteg a szolgálatunk. Ez több gyakorlást, felkészülést is igényel – mondja Kőrösi Györgyi gordonkaművész, aki fölényesen győzött a szimfonikusok idei év zenésze választásán.

Az évad bérleti hangversenyei közül a koncertszerűen előadott Wagner-opera, A Walkür jelentette számára a legnagyobb élményt, az operaprodukciók közül pedig az Otello. – José Curával korábban sohasem dolgoztam, most viszont mindkét előadásán én játszhattam a csellószólót. Érdekes volt a zenekari árokból közelről figyelni a fölöttünk zajló szerelmi kettőst. Pál Tamással is fantasztikus volt újra muzsikálni, a hatalmas siker ilyenkor a zenészeket is doppingolja – állítja Kőrösi Györgyi. A Pál Tamás vezényletével tavaly újra összeállt Salieri Kamarazenekarban is játszik: a közönség hatalmas ovációval fogadta első fellépésüket, Mozart Jupiter-szimfóniáját a Bartók zsúfolásig megtelt nagytermében. A tervek szerint a Salieri ezen a nyáron Miklósa Erikával ad majd koncertet.

Kőrösi Györgyi kedves hangszerével. Fotó: Karnok Csaba
Kőrösi Györgyi kedves hangszerével. Fotó: Karnok Csaba

– Augusztusban a Bükkben szeretnék pihenni, a nyár első fele ugyanis a munkáé: a Turandotban, a Szentivánéji álomban és az ajándékkoncerten is fellépek. Imádok a Dóm téren muzsikálni, egészen más az ottani előadások hangulata. Nagyon szerettem a Rudolfot Makláry László dirigálásával, a Bánk bánt Kesselyák Gergellyel, emlékezetes élmény volt a Háry János is, amit Pál Tamás vezényletével, még Kaszás Attilával a címszerepben mutattunk be. Jó lenne, ha több külföldi fesztiválhoz hasonlóan befednék a szegedi szabadtérin is a zenekari árkot, akkor egy kis eső miatt nem kellene a hangszerek védelme érdekében megszakítanunk az előadást – véli az év zenésze, akit 16 éves leánya, Anna nem követ a muzsikusi pályán. – A Tömörkénybe jár, bár tanult zongorázni, inkább orvos szeretne lenni. Látja, hogy milyen sok időt elvesz az életemből a gyakorlás, mennyi lemondással jár ez a pálya, ezért – annak ellenére, hogy imádja a zenét – eldöntötte: semmiképp sem szeretne muzsikus lenni.

Névjegy

A Kecskemétről indult Kőrösi Györgyi Sin Katalin növendékeként 1988-ban végzett a szegedi zeneművészeti főiskolán, diploma után rögtön a szegedi szimfonikusok tagja lett. 1996-tól a színház együttesét erősítette, majd a tavalyi összevonás után visszakerült régi zenekarához. Azt mondja, hálás tanárainak, karmestereinek és kollégáinak – igényességüknek is köszönheti sikerét. Az év muzsikusa azt is elárulta: ha egy új darabot tanul, szívesen meghallgatja lemezről, hogy mások – elsősorban legkedvesebb csellistái, Mischa Maisky, Yo-Yo Ma és Perényi Miklós – hogyan játsszák.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az ideális fájdalomcsillapító hatásai összeadódnak

Szeged - Az ideális fájdalomcsillapító több hatóanyagból áll, közvetlenül a szervezetünk fájó… Tovább olvasom