Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

Korszerűsítik a kórház konyháját

Az előzetes tervekkel ellentétben nem veszi át külső cég a szegedi kórház étkeztetését: a szükséges – mintegy százmilliós nagyságrendű – konyhafelújítás költségeit várhatóan az önkormányzat magára vállalja. A beruházás tavasszal kezdődik.
Korszerűsítik a Szegedi Városi Oktató Kórház élelmezését: felújítják a konyhát, és a létező legmodernebb módon, egyéni tálcás tálalással szolgálják majd fel az ételeket a betegeknek. A megvalósításra az önkormányzat először pályázatot írt ki, ám azt végül sikertelennek minősítette, és úgy döntött: vállalja a beruházás teljes költségét.
Az intézményben 750 forint jut naponta egy beteg háromszori étkeztetésére. Ebből az összegből legalább ötvenféle menüt kell kihozni – a különböző diétáknak megfelelően. A felszolgálást jelenleg csak úgy tudják megoldani, hogy az adagokat az osztályokra feltolt hatalmas edényekből a kórtermek előtt osztják szét. Ezt a rendszert szeretnék átalakítani úgy, hogy minden egyes beteg személyre szólóan, zárt tálcán kapja meg ételét.

– Először úgy gondoltuk, a korszerű élelmezés megvalósítására olyan céget kérünk fel, amelynek már nagy tapasztalata van ezen a téren, és átadjuk neki a konyha üzemeltetését – mondta el Pajor László főigazgató. – Logikusnak tűnt, hogy aki erre az ellátásformára specializálódott, több intézmény számára főzve olcsóbban tud hozzájutni például az alapanyagokhoz. Csakhogy a tenderre jelentkező árajánlata olyan magas volt, hogy nem tudtuk volna vállalni.

A magas árba a pályázó nyilvánvalóan beleszámolta, hogy a kórházi konyhát teljes egészében fel kell újítani, az elavult gépeket ki kell cserélni, a felmerülő költségeket pedig valahogyan kompenzálni akarta. Erre pedig az egyetlen mód az volt, ha az árakba építi be.

Csakhogy a kórházak gazdálkodása borotvaélen táncol, így nem engedhetik meg maguknak, hogy a jelenlegi költségnek a dupláját fordítsák az étkezésre. – Szerencsére ezt a városvezetés is belátta, és az a döntés született, hogy a tendert sikertelennek minősítik, a konyha felújítási költségeit pedig az önkormányzat teljes egészében valószínűleg magára vállalja – tette hozzá a főigazgató.

A kivitelezési terv elkészítése azonnal elkezdődik, bár egyelőre még azt sem lehet tudni: az I-es vagy a II-es telephelyen kap-e majd helyet az új, modern kórházi konyha, mely a betegek mellett a dolgozók étkeztetését is biztosítja. Ilyen kezdeti stádiumban a költségeket is nehéz megjósolni, de a főigazgató számításai szerint nagyjából százmilliós nagyságrendű lesz az újabb kórházi fejlesztés, mely várhatóan tavasszal kezdődhet meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A meggondolatlan megrendelő duplán fizet

Apróhirdetésekben, szórólapo- kon, név nélkül, pusztán egy mobiltelefonszámmal hirdetik magukat… Tovább olvasom