Délmagyar logó

2018. 11. 19. hétfő - Erzsébet 1°C | 5°C Még több cikk.

Kósa Lajos: Az a kincs, ami Szegeden nincs, az nincs

Kósa Lajos: Az a kincs, ami Szegeden nincs, az nincsA Seuso-kincsek egy csoportja.
Szegedre nem jönnek a Seuso-kincsek. Legközelebb Kecskeméten lehet majd látni az ezüsttárgyakat. A vándortárlat helyszíneit Lázár János miniszter javaslatára jelölte ki a kormány.
– Miért nem hozzák el Szegedre is a Seuso-kincseket? – érdeklődött egy résztvevő Kósa Lajostól legutóbbi szegedi látogatásán. Debrecen korábbi polgármestere, a Modern Városok Programért felelős miniszter a nemzeti konzultációról tartott előadása végén erre a kérdésre is válaszolt.

Úgy fogalmazott, a Seuso-kincseket a hajdú-bihari megyeszékhelyen sem mutatják be. Márpedig az a kincs, ami nem lesz sem Szegeden, sem Debrecenben, az nincs.

Érdeklődtünk az Emberi Erőforrások Minisztériumának illetékes kulturális államtitkárságán. Tájékoztatásuk szerint a kormány – a Miniszterelnökséget vezető miniszter előterjesztésére – döntött a vándorkiállítás helyszíneiről.

A kormányhatározat hat várost jelölt ki, ezek – Székesfehérvár, Zalaegerszeg, Kaposvár, Kecskemét, Miskolc és Nyíregyháza – lefedik Magyarország régióit. Így minden magyar állampolgárnak lehetősége van a kincs megtekintésére.
 

A kormany.hu internetes oldalon az olvasható, hogy a Székesfehérváron útjára indított vándorkiállításra az első héten több mint hétezer látogató regisztrált. A tárlat a Fejér megyei városban vasárnapig látható.

A Seuso-kincs a legjelentősebb ismert késő római ötvösművészeti leletegyüttes. Az 1970-es években bukkantak rá Magyarországon, majd illegális körülmények között jutott ki az országból. A magyar kormány a Seuso-kincset két lépésben – az első hét darabot 2014-ben, a második felét idén nyáron – szerezte vissza. A leletegyüttest a nyár végéig a Parlamentben lehetett megtekinteni.

Székesfehérváron 2014-ben már kiállították a kincsegyüttes első hét darabját, akkor négy hónap alatt több mint 35 ezer látogatót vonzott. Jelenleg mind a tizennégy, étkezéshez és tisztálkodáshoz használt ezüstedény együtt látható.

Nagyné Verbász Ágnes (óvónő):
– Hallottam már róla, és érdekelne is, de csak ha a városban rendeznének belőlük tárlatot. Ezért biztosan nem utaznék el más városba. Alapvetően egyébként nem járok kiállításokra, de ezt szívesen megnézném, mert különös története van.

Laluskáné Gneth Zsuzsa (nyugdíjas tanító):
– Nem tartom okos dolognak, hogy megvásárolta az állam, ettől függetlenül szívesen megnézném. Igazából az sem baj, ha nem Szegeden, mert egyébként is sokat járok a fővárosba. Színházba, koncertre is sokszor felutazom, ott ugyanis sokkal több ilyen lehetőség van.

Bulik András (autófényező):
– Már láttam is, Budapesten. A Parlament-látogatásnak volt a része, igaz, akkor csak messziről láthattuk a kincseket. Nagyon szépek a kiállított tárgyak, és mivel érdekes és kalandos a történetük is, azt gondolom, ez sokat ad hozzá.

Tóthné Kószó Magdolna (ápoló):
– Hallottam már a Seuso-kincsekről, tudom, milyen nagy értéket képviselnek. Ráadásul azt gondolom, a hagyományunk, nemzeti történetünk része is. Ha Szegeden kiállítanák, biztosan megnézném, máshová viszont nem utaznék el emiatt.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olvasónk írta - Duba tanár néni emlékére

"Emberséget, kiegyensúlyozottságot, tudásigényt, toleranciát, tartást tanulhattunk tőle." Tovább olvasom