Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Kosaras lányok a börtönben

A sportolók tegnapi látogatásán a csapat centere megkérdezte az elítélteket: sportolnak-e a Csillagban? A szeviépes lányoktól viszont azt tudakolták a fogva tartottak, hogy mennyit keresnek a profik manapság.
A szeviépes lányok az elítéltek körében. Fotó: Gyenes Kálmán
A szemerkélő esőben a Szeviép-Szeged NB I. A csoportos együttesének hat tagja eltökélten ácsorgott a Szegedi Fegyház és Börtön bejárata előtt tegnap délután. Bebocsátásra és Domokos Mihály ügyvezetőre vártak. Nem kell megijedni: a lányokat nem hosszasabb benntartózkodásra rendelték az amúgy is kizárólag férfiak fogva tartására hivatott intézménybe. A kosarasok az elítélteket jöttek meglátogatni.

Nem ők az elsők, hiszen korábban a szegedi kajakosok már tettek hasonló sétát a Csillagban – viszont női sportoló még nem járt itt. Kicsit megilletődöttek is voltak, amikor egy rövid „műintézmény-ismertetés" után egyenest a mély vízbe vetették őket: fölvezették a kis csapatot a színházterem pódiumára, ahol húsz-huszonöt, több szűrőn átment fogva tartott szeme csüggött rajtuk – a fegyőrök biztonságérzetet adó jelenlétében.

Az egyeninges publikum csöndesen foglalt helyet a padsorokban, megbecsülve a kivívott jutalombeszélgetést. A lánycsapat – Mészáros Kornélia, Russai Petra, Török Szilvia, Szlimák Hajnalka, Izsák Judit és Kardos Gabriella gyúró – rövid bemutatkozása közben széles mosolyra húzódott a szájuk. Amikor Zseljko Dokics vezetőedzőre kerül a sor, néhány arcról lehervadt a mosoly: hiába, férfiből bent is van elég. A taps azonban mindenkinek kijárt. Egy elítélt videokamerával rögzítette a jeles eseményt. A börtönben működő zártláncú videohálózaton mindenki láthatja majd a beszélgetést – akár többször is.

Sorjáztak a kérdések – habár leginkább csak egy „szektorból", ugyanattól a három érdeklődőtől –, amelyek a csapat szakmai munkáját, lehetőségeit, műhelytitkait firtatták. Többnyire a csapat kapitánya és rangidőse Mészáros Koni válaszolt, nyoma sem látszott rajta semmiféle bátortalanságnak, félszegségnek. – Megkérdezhetem, hogy mennyit kerestek mint profi kosarasok? – tette fel a zsebbevágó kérdést az egyik elítélt. Koni humorral tért ki a válasz elől. Később az eleinte fenntartásokkal küzdő többi lány is fölengedett, és beszéltek a tanulmányaikról, a sportnak életükben betöltött szerepéről, terveikről – még magánéletükről is.

A csapat centere egyszer csak visszakérdezett: – És nektek hogy telik egy napotok, sportoltok valamit? – így Koni, amire felszabadult nevetés volt a válasz, majd a legtöbbet kérdező harmincas elítélt beszélni kezdett: – Napi egy órát tölthetünk a szabad levegőn, utána marad a konditerem, és van focibajnokságunk is. Kosarazni is szoktunk, de ebbe gyakran becsippentjük a börtönszabályokat is – mondta sejtelmes mosollyal. Koni kérdésére megtudtuk: az érdeklődő férfi hét évet töltött le eddig, de tízegynéhány még hátravan. Családja havonta egyszer látogatja meg, ez tartja benne a lelket.

A lányok ajándékokat is hoztak: fotók, prospektusok kerültek elő – dedikálták is ezeket. Az elítéltek szemmel látható elégedettséggel távoztak értékes szerzeményeikkel.


Jó példa

Csapó József dandártábornok, a Csillag igazgatója elmondta: az élsportolókat azért hívják meg az intézménybe, hogy pozitív példaképeket mutassanak az elítélteknek. Januárban a Vasas vízipólósait várják. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ajándék a Kerekes családnak

Nyolc héten át tartó Telekosár-játékunk utolsó nyertesét a múlt héten sorsoltuk ki. Az újszentiváni… Tovább olvasom