Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

Köszi a bulikat: bezár a Garaboncziás Borozó

Szeged - A válság miatt több szegedi kocsma volt kénytelen lehúzni a rolót az utóbbi időben. A szegedi underground körökben jól ismert szórakozóhely, a Garaboncziás Borozó is feladta a küzdelmet: a fogyatkozó vendégek, a csökkenő forgalom az üzemeltető szerint a válság, valamint a dohányzást korlátozó törvény számlájára írható. A pénteki és a szombati buli az utolsó.
„Ska-val kezdtük 2006. december 6-án, NSZK koncerttel (...) reaggie-vel fejezzük be, mert kicsit lassultunk (...) A későbbi bulik lefújva" – így szól az utolsó bejegyzés a szegedi Garaboncziás Borozó Facebook-oldalán, ahol eddig a koncertekről, bulikról értesülhettek a vendégek. Mozgalmas öt és fél évet zárul: a Vadkerti téren kezdődött, és a Kálvária sugárút elején ért véget. A pénteki hip-hop és a szombati reggae-bulit még megtarthatják, utána bezár a szegedi underground körökben jól ismert szórakozóhely. „Pedig még Sopronban is híre volt" – így szól az egyik sajnálkozó hozzászólás a hosszabb lélegzetű üzenet alatt, amelyben Cziráki Zsolt „Colos", a borozó üzemeltetője véget vet a pletykáknak.

Köszi a bulikat: bezár a Garaboncziás Borozó. Fotó: Domonkos Sándor | sadaweb.hu (galéria)

Rengeteg hazai rock, metál, alternatív, reaggie és ska, punk vagy hardcore-koncertnek adott otthont a hely – nem is beszélve a sok külföldi zenekarról, amelyek az évek alatt útba ejtették a borozót magyarországi koncertkörútjukon, és elvitték a hírét a határon túlra is.

„Az egész kicsit olyan, mint egy haldokló családtag halála. Hiába tudod, hogy eljön az elkerülhetetlen, attól még amikor bekövetkezik, csak ülsz mereven és gyászolsz... Akik beszéltek, beszélgettek velem, azok tudják, hogy a hely hónapok óta komoly anyagi problémákkal küszködik és ezek nemhogy enyhültek volna, hanem az idő múlásával csak egyre fokozódtak. Végül a tulajdonos – kinek türelmét (februári az utolsó kifizetett bérleti díj, hogy értsétek) ezúton is külön köszönöm – kimondta a döntő szót: zárjunk. Mivel a piaci realitások már csak újabb adósságok felhalmozásával fenyegetnek" – szól a magyarázat.

A vendégek reakciója

A bezárást közlő bejegyzés alatt perceken belül megjelentek a szomorú törzsvendégek, szimpatizánsok hozzászólásai, ezekből válogattunk össze egy csokorra valót.
„Nagyon sajnálom Coli... Még mindig emlékszem, hogy az egyetemen mindenki saját kocsmáról álmodott. Te meg is nyitottad. Mindannyian büszkék voltunk/vagyunk rád. Garabonciás, nyugodj békében."
„Sok embernek szép emlék lesz és 'történelem' a szegedi éjszakákban, a Garaboncziás maradandót alkotott, és talán ez a lényeg."
„Meghal egy darabka Szeged most... Minden tiszteletem a Tied, megálmodtad, megszülted. Sajnálom, hogy eddig tartott."
„Azt hiszem kijelenthetem, a Garab volt a legjobb hely a városban. A legszebb/legjobb éjszakákat éltem meg ott. Köszönöm!"
„Kösz hogy voltatok, remélem még lesztek valahol valamilyen formában!"
„Életem legjobb szettjét nálatok raktam, az tuti. Remélem találtok új helyet mielőbb!"
„Köszönöm az emlékeket (...) koncerteket! Kb. az összes barátomat, haveromat itt ismertem meg, ha nem lettetek volna, sokkal sivárabbak lettek volna az egyetemi éveim. "
„Még egyszer köszi a bulikat amiket nálatok tarthattam."

– Lehetséges, hogy a Rongy kocsma nyitását éreztük meg ennyire, de nekem meggyőződésem, hogy érződik a dohányzás betiltásának a hatása is. Nem indul be a buli, feltűnően később jönnek az emberek: addig-addig iszogatnak otthon, házibuliban, amíg végül el sem indulnak. Vagy feltűnően később jönnek, koncertekre sem érkezett meg az utóbbi hónapokban este tíz-tizenegy óra előtt senki. Többször előfordult, hogy a koncert harmadik számára megérkezett hirtelen 30-40 ember, mintha telefonhívást kaptak volna: kezdenek - alighanem a környéken voltak valahol addig. Az egyik végleges „kivégző oknak" az bizonyult, hogy a Borsodi sörgyár sem hosszabbította volna meg a szerződésünket, mert ennek a feltétele egy bizonyos fogyasztás teljesülése. Megérkezett az eredmény, mennyinél tartunk: teljesen reménytelen lett volna teljesíteni. A rossznak ítélt 2010-es évben volt az üveges fogyásunk 140-150 hektó, a csapolt 160 körül. Most a kettő együtt 110 hektó körül állt úgy, hogy két hónap lett volna hátra a szerződésből – míg 2007-ben 250 hektó környékén mozogtunk.

A Garaboncziás működésén végig lehet követni a válság begyűrűzését: 2006 végén nyílt a kocsma a Vadkerti téren, a legjobb év 2008 volt, amikor a borozó beköltözött a belvárosba, a Kálvária sugárútra. 2009 első féléve még egészen jól ment, de ekkor az új próbálkozások: a konyha nyitása, majd a nagytermi bulik jelentettek tetemesebb veszteséget. A kocsmarészleg tartotta magát. – A nagybetűs hitelválság elejénél, 2009 második felében kezdődött a lejtmenet. 2010-ben kezdett gondot okozni az euró árfolyama, és a matekra tekintve igaz az, hogy a szolgáltatások együtt mozognak az emberekkel. Az új adórendszer pedig azt hozta, hogy a kiskeresetű embereknek lettek nagyobb kiadásai: ez visszaüt, szépen gyűrűzik tovább. Először kap belőle a szolgáltató – a fodrász, a műkörmös, az én esetemben a kocsmáros... –, az emberek abba az irányba mennek el, hogy amit otthon meg lehet csinálni, azért nem mennek máshová. Az étel-ital olcsóbb, ha megfőzik otthon vagy megveszik a boltban, a házibuliban lehet dohányozni – biztos vagyok benne, hogy az éttermeken is látszik ez a változás – vezette le Cziráki Zsolt.

„A második otthonom volt (...) nem csak egy szórakozóhely volt szerintem, hanem annál sokkal több" – írta egy törzsvendég a zárást bejelentő szöveg alatt. Mellesleg törzsvendégek „mozgásán" is meglátszott a válság, rengetegen költöztek ki dolgozni külföldre azok közül, akik végigkövették a kocsma első éveit – ám ahogy Colos felidézte, az első útjuk sokszor a Garaboncziásba vezetett, amikor hazalátogattak. A törzsgárda egyik rétege, hozzá kell tenni, a dolgozóké volt: akik a pultban szolgáltak ki, takarítottak, poharat szedtek, szabadnapjaikon bulizni is legtöbbször a borozóba jártak csapatépítő tréning gyanánt. Volt, aki szinte a kocsma közelében nőtt fel: kezdetben, 16 évesen még nem szolgálták ki alkohollal, később egyetem mellett maga is a pultban „kötött ki".

Köszi a bulikat: bezár a Garaboncziás Borozó. Fotó: Domonkos Sándor | sadaweb.hu (galéria)

– Még egy év múlva is hívnak majd a zenekarok, jöhetnek-e megint fellépni – jósolta az üzemeltető: hozzá kell tenni, olyan zenekarok játszottak itt rendszeresen – a teljesség igénye nélkül –, mint a Paddy and the Rats, a punk berkekben közismert Hétköznapi Csalódások, Prosectura és Rózsaszín Pitbull, a Yellow Spots vagy éppen a szegedi öregdiákokból álló, legendás Timur Lenk. Igazi csemegékbe is bele lehetett futni itt, mert kevésbé ismert külföldi zenekarok jó része itt „kötött ki", ha szegedi koncerthelyszínt keresett. És hogy lesz-e folytatás? Nem. Egyelőre sem pénz, sem energia az új kocsma indításához – és a piaci környezet sem nevezhető jónak. Pedig igény lenne rá: „egyébként meg kéne egy Garab Londonba! Gyertek!" – írta az egyik Angolhonban dolgozó szimpatizáns.

Olvasóink írták

32 hozzászólás
12
 • 32. klj-54 2012. május 12. 09:24
  „Érdekes volt elolvasni a 30 előttem író véleményét.
  Kórkép a mai állapotokról!
  A cikkel szinte senki nem vergődött annál inkább a másik minősítésével:(”
 • 31. csöcskenőcs 2012. május 12. 09:17
  „29. straight_edge88: :D azért ez már tényleg durva amit itt művelsz:D jösz belémkötsz elköveted ugyanazokat a hibákat amiket én is majd magyarázkodsz ahogy a kétszinüek szokták sírok hogy képtelen vagy beismerni a saját hibáidat :D inkább nekiállsz és kimagyarázod nézd, egéSSÉGtelenül rászoktam arra hoyg fonatikusan irom le a vélerményemet szarkazmusbÓ illetve átiratként kezelem a beszélt, kimondott gondolatokat hátha igy több is átjön a képernyön keresztül, nem pedig egy makro szabályrendszerhez nyúlok ami mögött azt képzelsz el amit akarsz bocsásd emg nekem, nem értem hogy a többieknek mért nem ugrasz neki tán enyire tetszik a nickem? ui: sajátjában a szálkát se máséban a gerendát is :(((”
 • 30. tirpák 2012. május 12. 02:15
  „végre, mindig is rüheltem a rokker pánk tahó férgeket szoljon a tüc-tüc :-D”
 • 29. straight_edge88 2012. május 11. 22:57
  „Csöcskenőcs barátomnak szeretettel.

  A helyesírási hiba és az elgépelés között van különbség. Te alapból nem kezded nagy kezdőbetűvel a mondataidat. Minek is? Találtál kettő gépelési hibát a hozzászólásomban. Ez szerinted 3:1. Nem csak arcos vagy, de még ostoba is. Maradj inkább a gyúrásnál, dohányoznod pedig valóban felesleges, szívsz te eleget.Ez a sok smiley pedig elárulja a korodat is egyben, így elnézem neked ostobaságodat. A nick neved pedig egyenesen csodálatos drága IQ betyár "barátom". Ha már ennyire elemedben vagy, javaslom, hogy köpj egy jó nagyot a tükörbe. Nem fogsz meglepődni. A sok smiley helyett néha használj írásjelet a mondataid végén. Ha te ilyen vagy, milyenek lehet a környezeted. Ha megtanultad használni az írásjeleket és leszoktál az igénytelen internetes vihogásról, akkor vitatkozhatunk tovább. Te nem öngólokat rúgtál. Te "önmegsemmisítetted" saját magadat. További jó vihogást fakutya.”
 • 28. tothp 2012. május 11. 22:05
  „kösz,hogy bezár.Kálvária lakók.Nem lesznek hajnalokon hányások,üveg darabok,pisiló randalírozó emberek Jósika,Bolyai János utcán,Kálvária sgt.-on.”
 • 27. csöcskenőcs 2012. május 11. 19:40
  „21. straight_edge88: bírom az ilyen nem SZURKÁLÓDNI akartam de azért juszt se hagyom annyiban és direkt szurkálódom egy picit embereket mint amilyen te is vagy :D Amikor ELKEZDTEM (mert szerinted elkedztem) olvasni a hozzászólásodat igazán nagy reményeket fűztem hozzá. Van benne igazság, de KIÁBRÁNDÍTÓ (mert szerinted kibárándító) a helyesírásod... És ez nem iskolázottság kérdése véleményem szerint. Csupán az igényességen múlik. Értem én, hogy edzel és egéSZSégesen élsz (mert szerinted egésségesen). Ezért arra kérlek, hogy egéSZSéges életviteled mellett fektess kicsit több időt, s fordíts picit több figyelmet a helyesírásodra, elvégre magyar ember vagy te is. Nem SZURKÁLÓDNI (rövid ú-val mert szerinted az szúrkálódni) akartam, de szerintem ez így normális. Szerintem rúgtál magadnak jó pár öngólt :DDDD összesítésben 3:1 ide:)”
 • 26. Szecskamester 2012. május 11. 17:50
  „Ugyan jó pár fellépést köszönhetek ennek a helynek, de akkora igénytelenség szerintem sehol máshol nem volt a városban mint ott.. Még anno a rock klubban sem!
  Én nem sajnálom! Megleszek nélküle!”
 • 25. Lorelei 2012. május 11. 17:10
  „Persze, 17-es hozzászóló, olyat te el sem tudsz képzelni, hogy valaki tanul/dolgozik netán sportol is, ÉS emellett ha kikapcsolódni támad kedve, koncertre akar menni, ismerősök közé, a maga megszokott közegébe, és nem egy puccos diszkóba, a tömegbe, ahol két percen belül megfogják a s..gét. Igénytelenség, kosz van a nagyobb helyeken is, ha előrehalad a buli, ráadásul egy kisebb kocsmában is akadnak sokan, akiket ez zavar. (De mondjuk a hely kevesebb emberből tudja meríteni a közönségét, és nem engedheti meg magának, hogy minden szemetelőt azonnal kidobjon.)”
 • 24. Lorelei 2012. május 11. 17:00
  „"a Gara pontosan az a hely, ahová egy nő egyedül is elmehetett szórakozni, nem akarták részegen megerőszakolni, és ha odajött hozzám bárki, nem azzal kezdte, hogy "Szia Cica, jössz dugni?""
  Ez abszolút így van (volt), egyetértek Solenával, örülök, hogy valaki ezt is észrevette a hely jellegzetességei közt.”
 • 23. fene 2012. május 11. 16:47
  „@fotelagy:
  Nyilvánvalóan lövésed sincs a garab vendégeiről, közönségéről, fellépőiről, csak vagdalkozol össze-vissza a sztereotip képzeteiddel. Gennyes fekélynek nevezni a helyet mindezt még jobban felerősíti, ráadásul előrevetíti beskatulyázódott értékrendedet: fel sem merül benned a tolerancia. Ha majd a sing bezár, azt is így jellemzed, vagy átesel a ló túloldalára, és ott leszel az első sajnálkozók között?
  De nézd a másik oldalát a dolgoknak: az általad részeg punkoknak nevezett vendégsereg újabb szórakozóhelye szűnt meg (hogy hogy nem, disco-jellegű, gépzenét játszó, még működő helyekből többlet van véleményem szerint), ezáltal valóban kiszorultak az utcára.

  @Show: ki beszélt itt játékgépről? A cigaretta pedig már egy lerágott csont, lassan már megbélyegzett, üldözött embernek kell éreznie magát annak, aki rágyújt az utcán. Állítom, hogy a dohányosok jobban toleránsabbak a nem dohányzókkal szemben, mint fordítva.”
 • 22. fotelagy 2012. május 11. 16:13
  „Végre valahára, ezt is megértük! Olyan, mintha egy gennyes fekélyt távolítottak volna el a város testéből. Mi a jó abban, ha részeg punkok a belvárosban tivornyáznak? Nem értem ezt az egész sajnálkozást.”
 • 21. straight_edge88 2012. május 11. 14:54
  „17. csökenőcs: Amikor elkedztem olvasni a hozzászólásodat igazán nagy reményeket fűztem hozzá. Van benne igazság, de kibárándító a helyesírásod... És ez nem iskolázottság kérdése véleményem szerint. Csupán az igényességen múlik. Értem én, hogy edzel és egéSZSégesen élsz (mert szerinted egésségesen). Ezért arra kérlek, hogy egéSZSéges életviteled mellett fektess kicsit több időt, s fordíts picit több figyelmet a helyesírásodra, elvégre magyar ember vagy te is. Nem szúrkálódni akartam, de szerintem ez így normális.”
 • 20. Laura82 2012. május 11. 14:28
  „Nagyon szomorú, hogy amilyen rossz irányba halad a világ, és a kapzsiság, önzőség és a mérhetetlen pénzhajhászat mindent elpusztít, ami jó. Na de lesz még ennek böjtje. A páromék is léptek fel ott, és sajnálom, hogy bezár.”
 • 19. Show 2012. május 11. 13:45
  „Cigaretta és játékgép nélkül már nem is lehet bulizni, az embereknek jól érezni magukat? Csak cigarettával lehet?”
 • 18. hahaha62 2012. május 11. 13:36
  „TERMÉSZETES SZELEKCIÓ....”
 • 17. csöcskenőcs 2012. május 11. 12:05
  „szerintem nyugodjatok meg tegyétek le azt a szájbaexhumált cigarettát takarodjatok el futni meg edzeni és máris nem lesz sirásod nameg sír ásód se,pláne nem részegeskedni ilyen helyeken ahol a hányástól ragad a padló helyette lesz egésséged spórolt pénzed egy hetes kikapcsolódásra balatonozni nyári fesztiválozni, kedved reggel munkába indulni nameg normális székleted, drognak ott a sport a szex az izek az illatok a humor a barátaid és a barátnőd. szóval azonnal hisztit befejezni és normális ember módjára élni kiegyenesíteni azt a hátat aztán fölszegni az állat”
 • 16. pt 2012. május 11. 11:06
  „Személy szerint vegyes érzelmeim voltak a Garab irányába. Egyrészt voltak ott jó koncertek, viszont a többi helyhez képest sokszor igénytelen volt (értsd: este 8-kor már ragadt a padló, stb.)

  Az, hogy a fiatalok hol és mit isznak, nem a gazdasági helyzetnek köszönhető, viszont tény, hogy elég elkeserítő, hogy a tablettás löttyöket isszák az utcán ahelyett, hogy 50 ft-al drágább szőlőbort innának rendes zenét hallgatva.

  Az emberek (és nem csak a fiatalok) már nem becsülik meg az élőzene varázsát. Majd akkor lesz szívás, ha nem lesz sehol koncert és rájönnek, hogy a (rendes) zene mennyire kéne..”
 • 15. Kraivan 2012. május 11. 10:06
  „10:
  A konyha miértjére épp itt a délmagyaron volt egy cikk. Az jogi tortúra volt, de nem találom a cikket.
  dióhéjban a Béke utcai általános iskola volt a ludas. A törvény szerint védett épületek 200 méterén belül nem lehet alkogholt forgalmazni, kivéve ha van melegkonyhád.
  A törvény ellenben nem tesz különbséget bejáratok között, és csak közterületen lehet mérni a távolságot.

  A gazdasági bejárat a teljes épülettömb megkerülésével érhető el (kb 7-800 méter) ellenben a vaskapu 140 méterre van a kazánház ajtajától. Az udvar pedig hivatalosan magánterület.

  Így bár teljesen "életaszerű eset" h a hatodikosok kisétálnak a kazánház ajtaján, átmennek az udvaron, beleértve a bútorboltot az italnagykert, az autómosót, h bekopgjanak a fém gazdasági ajtón, (ahol úgyse hallaná meg senki) h kérjenek egy veretős pálinkát. De ha konyhád van, akkor már "lehet". Az mellékes h van egy törvény h kiskorúakat nem szolgálnak ki.

  Ami be lett tartva, de annak a kiskapuja meg ha a nagykorú rendel.

  A hely meg abból nem tartja fenn magát, ha a tesco gazdaságos cefrével berúgnak az utcán (ami szintén a hely számlájára lett írva)

  Minden igyekezet ellenére mint írva is lett, az embereknek nincs pénze még az "ilyen" helyeken se elinni a pénzt.

  Azt mondják egy kocsma mindig megmarad Magyarországon.
  A pesszimista oldal, h úgy tűnik még a kocsma is elvész.
  Az optimista, h ez jóval több mint egy kocsma. (és emellett vagyok)
  A realista, h a Kálvária Garaboncziás véget ér.”
 • 14. emigrans 2012. május 11. 09:44
  „Sajnalom,hogy bezar...Nagyon jol ereztem magam es ahogy Colos is mondta azokrol akik kulfoldre mentek dolgozni "az első útjuk sokszor a Garaboncziásba vezetett, amikor hazalátogattak.."
  Ez velem is igy volt.Ugyhogy koszonok mindent sracok ! Kivanom,hogy ha lehetosegetek energiatok engedi akkor nyissatok ki ujra .(A tobbi igenytelen ember meg legyen boldog a Sing Sing-gel ,meg a felujitott Jate-val)”
 • 13. solena 2012. május 11. 09:29
  „Kedves Balogh Katica!

  Ha személyeskedő alkat lennék, akkor most nagyon mondanék valamit, de speciel az internetes renomémra nagyon adok, így bizonyos feltoluló érzéseknek nem engedek virtuális hangot (amúgy sem lenne túl szalonképes).

  Ha nem felületesen nézte volna, akkor látta volna, hogy az olcsó, tablettás vackokat vedelő "fiatalok" nem a Garaboncziás vendégei voltak, hanem bármi más, relatíve közeli szórakozóhely, vagy csak önmaguk vendégei - már csak azért is, mert a borozóba tilos volt bevinni kint vásárolt alkoholos italt, és odabent nem árultak olcsó szart.

  Mint ahogyan a Garaboncziás facebook oldalán is írtam az egyik hozzászólásban (ha megengedi, nem szó szerint idézek): a Gara pontosan az a hely, ahová egy nő egyedül is elmehetett szórakozni, nem akarták részegen megerőszakolni, és ha odajött hozzám bárki, nem azzal kezdte, hogy "Szia Cica, jössz dugni?", hanem minimum bemutatkozott, megérdeklődte a nevem, és beszélgettünk (röviden és velősen megfogalmazva: volt viselkedés-kultúra), és ha nem volt szimpatikus, nyugodtan elküldhettem probléma nélkül, udvariasan. Ugyanezt bármilyen más, nem alternatív szórakozóhelynek tartott létesítményben (röviden: disco) az ellenkező nem tagjain látszott, hogy gondolatban már háromszor a "bokorba cipeltek", és a "beszélgetések" úgy kezdődtek, hogy úgy mértek végig, mint akik még soha nem láttak igazi nőt, és felért egy nonverbális sértéssel. Amikor elküldtem udvariasan, azt nem értették, és általában az volt a vége, hogy le lettem ribancozva (és ezt a logikát még mindig nem értem, hogy ha egy nő nem adja meg magát, azt miért tartják repedtsarkúnak...).

  Összegezve: a Garaboncziás nekem rengeteg olyan élményt adott, amit máshol nem kaptam volna meg, és nem hiszem, hogy lesz még egy olyan családias hely, mint az volt. Kivéve persze, ha újra nyitna, akár máshol. Mert nem a hely számít, hanem a légkör, és a gárda olyan légkört tudott teremteni, ahol nagyon-nagyon jól éreztem magam.

  Ez nem tisztulás. Ez egy nagyon durva gyomorszájon vágás volt, és az értelmes emberekből álló közösség szándékos széttépése.”
32 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megérkezett a városnéző kisvonat

Két év után jövő szerdától ismét közlekedik városnéző kisvonat Szegeden. Tovább olvasom