Délmagyar logó

2017. 02. 27. hétfő - Ákos, Bátor 1°C | 12°C Még több cikk.

Köszönjük, hogy bringázik! - reggeli a Dóm téren

Szeged – Jó reggelt! Köszönjük, hogy bringázik a munkába! – üdvözölték a kerékpárosokat csütörtök reggel 7 és 8 óra között a Dóm téren.
Almát, teát, túrórudit és gyümölcslevet osztottak a csípős őszi hidegben is két keréken közlekedőknek. A Bringázz a munkába! akciót népszerűsítették, amely a Magyar Kerékpárosklub (MK) és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szervezésében szeptember 23-tól október 25-ig tart.

– Nem voltam még bringás reggelin, de nagyon jó! Munkába igyekszem, minden reggel biciklivel megyek, télen is. Regisztrálni fogok a kampányra az interneten – hallottuk Böhm György rendszergazdától.

Köszönjük, hogy bringázik! - reggeli a Dóm téren. Fotó: Frank Yvette (galéria)

– Körülbelül félidőnél vagyunk a kampányban, még lehet regisztrálni. Eddig több mint ötezren tették ezt országszerte. Szegeden mindig sokan bicikliznek, és sokan nyernek is – mondta ifj. Csüllög Imre, az MK Szegedi Alapszervezetének tagja. Megírtuk, legutóbb az SZTE Orvosi Biológiai Intézet munkatársai 2. helyezést értek el az akcióban.

A bringásoknak országszerte 28 helyszínen adtak reggelit, Szegeden MK Kisokost is osztottak, amely a fontosabb közlekedési szabályokat, a kerékpározással kapcsolatos tudnivalókat tartalmazza. Matricát, plakátot is kaptak a drótszamarasok. 

Olvasóink írták

29 hozzászólás
12
 • 29. kipe_akit_észnélkül_tiltottak_le 2013. október 10. 16:00
  „Na azért a 10 ezres bringával ezeken az utakon menni! Akkor sűrűn cserélgetheted a felnit. Az tény és való, hogy a szabályoknak nagyjából megfelel, de azért azokat nem nevezném "alap" kategóriának.
  Azért, mert magadból indulsz ki, attól még lehet valaki nóóóóórmális.

  "mert aki ott lakik, reggel már elment dolgozni. ;-)"
  Ez érdekes. Reggel fél 6-kor kel mindenki pl a Feketesasban és 6-kor már megy is dolgozni. De ugyanez látható elég sok helyen a belvárosban. Egyszer menj már be este olyan 10-11 körül és számold meg, hogy hány parkoló autó van mondjuk az általad említett részen. Meg fogsz lepődni.”
 • 28. okz63 2013. október 10. 07:32
  „27. kipe_akit_észnélkül_tiltottak_le 2013.10.09. 16:06
  "Azért megnézném, hogy 100-150 ezerből milyen autót veszel."
  Az bringában még csak a középkategória alja, de nem mindenki olyan mániákus. Én max. 10 ezret fizetek egy bringáért, többet nem, és még érdekes módon így is teljesen használható, üzemképes, KÖHÉM rendeletnek-KRESZ-nek megfelelő állapotban van. Mellesleg nálad a második szó stimmel is, csak én veled kapcsolatban a "kerékpárosok" és nem a "középkategória" kifejezéssel használnám . :-)

  "Ha már autóra telik....Érdekes, hogy pl a Feketesason reggel csak pár autó parkol."
  És este 6-kor, a hivatalos fizető-parkolás ideje végén nem tudok leállni a Kölcsey utca felőli végén, pedig akkor sincs már munkaidő. Más nyomon keresgélj, pl. azon, hogy reggel pont azért tűnnek el onnan az autók, mert aki ott lakik, reggel már elment dolgozni. ;-)”
 • 27. kipe_akit_észnélkül_tiltottak_le 2013. október 09. 16:06
  „25. okz63
  "egy jobb bringa sokszor drágább, mint egy alapkategóriás autó"
  Azért megnézném, hogy 100-150 ezerből milyen autót veszel.
  De jó okoskodj tovább.
  Egyébként meg honnan tudod, hogy mivel foglalkozom? Lehet, hogy fontosabb, mint a te gagyi kaputelefon szerelésed, amit csak luxus körülmények között tudod elvégezni.

  26. okz63
  "aki munkába járásra használja az autóját, az szerinted győzi parkolóbérlettel is?"
  Ha már autóra telik.
  "város nem az éppen dolgozó emberkék autóival van tele, hanem azokéval, akik egyébként is ott tartják, mert ott laknak és vagy nincs garázsuk, vagy pedig olyan épületben laknak "

  Érdekes, hogy pl a Feketesason reggel csak pár autó parkol.”
 • 26. okz63 2013. október 06. 07:00
  „24. szalmaszal 2013.10.04. 09:00
  "Valljuk be, az emberek nagy része többségében így közlekedik, pl. napi munkábajárás, ismétlem városon belül."
  Rendben, akkor neked is leírom: aki munkába járásra használja az autóját, az szerinted győzi parkolóbérlettel is?
  Többektől elhangzott ez már, de mindenki elfelejti, hogy a város nem az éppen dolgozó emberkék autóival van tele, hanem azokéval, akik egyébként is ott tartják, mert ott laknak és vagy nincs garázsuk, vagy pedig olyan épületben laknak - régi típusú bérház, van belőle sok a belvárosban - ahol még az udvarra sem tudnak beállni. A parkolóházak pedig nem ingyé vannak és nem is arra találták ki őket, hogy az ilyen városlakók ott tárolják rendszeresen az autójukat - főleg hogy tudomásom szerint a Honvéd téri este 7-től reggel 7-ig be is van zárva. Ma már a belvárosban csakis úgy építhetsz házat, hogy minden lakásnak legalább egy udvari beállóhelye legyen, de ez régen még nem volt törvényszerű.

  "Ebben a dimenzióban még mindig a kerékpár vagy épp a robogó a nyerő."
  Egy háromgyermekes család esetében nem feltétlen. Nekik még a tömegközlekedés is drága, ezért marad az autó.”
 • 25. okz63 2013. október 06. 06:53
  „23. nelek 2013.10.04. 08:19
  "kifelejtetted, hogy az autót magát nem ingyen adják."
  Bizony így van, mint ahogy a kerékpárt sem, egy jobb bringa sokszor drágább, mint egy alapkategóriás autó, és egy kerékpárnak sem ingyen van a fenntartása, csak ezt érdekes módon sosem hangoztatjátok. Úgyhogy az a - "0" forintból eljutok "A" pontból a "B"-be - kicsit erős dumának tűnik. Mellesleg akkor sem adják ingyen az autót, amikor tovább adod. Gondolom ez sem titok számodra. :-)

  És a legfontosabb: ha valaki autózik, az azért teszi nyilván, mert nem szeret fagyoskodni. Csak képzeld el, én a legtöbb esetben szabadban dolgozom télen is. Két meló között éppen nagyon jól esik, hogy fűtött autóban utazhatok egyik helyről a másikra. Ehhez képest mégis volt itt, aki megpróbálta legutóbb is elmagyarázni, milyen fantasztikus hatékonysággal lehetne autó helyett kerékpárral dolgoznom.

  Igaz egy nyamvadt kis századrangú hivatalsegédnek, mint ő, nyilván sokkal előnyösebb a bringa, hogy ny....lja a főnökei hátsóját, de én őt sosem akartam rábeszélni az autózásra, ő viszont mindenáron ki akart szállítani belőle. Mindenesetre én nagyon jól szórakoztam, hogy valaki olyan osztogatta az ötleteket nekem, akinek lövése sincs a munkám összetételéről. ;-)”
 • 24. szalmaszal 2013. október 04. 09:00
  „20. okz63
  Jajjmár, megint kevered a szezont a fazonnal. Bajára, hangszerrel egyértelműen az autó a legolcsóbb, legpraktikusabb, leggyorsabb. De még mindig a városi, egyéni, nagyobb csomagok nélküli közlekedésről beszélünk. Valljuk be, az emberek nagy része többségében így közlekedik, pl. napi munkábajárás, ismétlem városon belül. Ebben a dimenzióban még mindig a kerékpár vagy épp a robogó a nyerő.”
 • 23. nelek 2013. október 04. 08:19
  „20. okz63 2013.10.04. 07:10,

  kifelejtetted, hogy az autót magát nem ingyen adják.”
 • 22. nelek 2013. október 04. 08:18
  „10. szatyi 2013.10.03. 17:37
  "Azt a jogot viszont senkitől nem vitathatod el, hogy arra használja a személyautóját, amire akarja, nem amire te gondolsz!"

  Ez a jog eléggé el van vitatva tőlünk, nem használhatjuk szabadon akármire. Pl. azért nem mert a sok autó elállja egymás elől a helyet és nem tudunk megállni, nem tudunk kellően gyorsan menni, mert vannak előttünk és még van számos korlát...

  És van olyan eset is, hogy éppen a rossz levegő miatt vitatják el tőlünk ezt a jogot. Nem a túrórudi szállító teherautótól persze.”
 • 21. nelek 2013. október 04. 08:12
  „8. szatyi 2013.10.03. 15:01
  "(Pl. találj ki pl. egy vándordíjat, hogy ki füstöl el a hónapban több gázolajat.)"
  "Szerintem az, aki -egyebek mellett- a tűrőrúdit is a boltba szállította, hogy meg tudjátok venni!"

  Értem. Tehát mindenki aki autóval jár valamiféle árut szállít, igen.
  De a hozzászólásom nem is arról szólt, hanem arról, hogy ha civil szervezet tesz valamit, mondjuk csak egy gesztust mert ez a reggeli olyasmi, akkor mindjárt előmászik valaki valami nagy lapos kő alól, és megmondja hogy mi is kéne ahelyett csinálni. Persze ő maga semmit nem tesz, csak ott terem ahol történik valami és fikázik.
  Ki gátolja meg hogy kakaós csigát osszon pl. a hídon araszolóknak ha akarja, csak tegyen valamit.”
 • 20. okz63 2013. október 04. 07:10
  „18. J.G. 2013.10.03. 23:45
  "totalcar szamitasai szerint havi 40-50-re jon ki az autozas."
  Én exdeus-nál jóval többet használom szerintem a kocsit, sokat járok vidékre is - általában hetente egyszer 200-250 km - úgyhogy a Totalcar nem jól számolta, mert éppen nekem jön csak ki így 50-60 ezerre, ráadásul ennek nagy részét ki is fizetik számomra mindig.
  Negyedévente 4-5 ezer a biztosítás - elenyésző összeg szerintem
  Gépjárműadó negyedévente 7 ezer - kibírható szerintem
  Parkolásért 1-2 ezernél többet nem szoktam fizetni havonta, pedig mobillal parkolok - ki lehet bírni
  Műszaki vizsga két évente 20 ezer alatt van - megint nem számottevő
  Ha jó kocsit veszel, minimális szervízigénye van, pl. egy olajcsere 15 000 km-enként 8 ezer - úgy gondolom, ezt is ki lehet bírni.

  Szóval ha valaki az autózást, a kényelmet, a tiszta ruhában szárazon való megérkezést, a kellemes meleget hatalmas mínuszok között is választja, az ezeket lenyelni, hidd el. Nekem pl. nem volna igazán alkalmas a buszozás Baja irányába. Leginkább azért, mert egyrészt nem szállhatok fel a hangszeremmel, másrészt pedig az esetek többségében ha vége a programomnak, nem tudnék visszaérkezni, mivel az utolsó busz is korán eljön. No és csak úgy mellesleg többe is kerül, mint az autó. Én 7000-et kapok egyetlen oda-vissza útért az autóra, a buszjegy pedig 8 400 Ft. És akkor még nem számoltuk, hogy el kéne jutni ugyebár a buszállomásra itt Szegeden, meg vissza.”
 • 19. okz63 2013. október 04. 06:55
  „16. J.G. 2013.10.03. 21:34
  "Tudtommal most is csak annyi van meghatarozva,hogy este es korlatozott latasi viszonyok kozott ki kell vilagitani.
  Arrol nem szol mar semmi, hoy fel kell legyen szerelve vagy nalakell hogy legyen."

  Látod, ez az, ami nem igaz! A KRESZ alapján "csak akkor közlekedhetsz", ebben van némi igazad. Viszont a KÖHÉM rendelet ennél egyértelműbben fogalmaz és érdekes módon ezt a rendeletet sokat emlegetitek: "Fel kell szerelni"! Tehát ha nincs rajta a bringán, akkor nem indulhatsz el vele otthonról. Mellesleg ennyiben engedékenyek csak a rendőrök, hogy legyen ott nálad legalább a táskában, de ha nincs nálad, teljesen jogosan büntetnek meg.”
 • 18. J.G. 2013. október 03. 23:45
  „15. exdeus 2013.10.03. 21:13
  Gondolom a szervizt, biztositast, muszakit, gepjarmuadot, parkolodijat, avulast elegansan nem szamolod bele...
  totalcar szamitasai szerint havi 40-50-re jon ki az autozas.”
 • 17. CsImre 2013. október 03. 21:43
  „2. kormoska:
  A kisokos terjedésének legfőbb akadálya, hogy nincs elég sajnos. Ha ez ellen tudsz tenni, szívesen várjuk a felajánlásod.
  Az autósokhoz azért nem mennek csinos lányok ingyen reggelit osztani, mert egyik szervezet sem szervez akciót az autózás népszerűsítésére. Az autózás kis részben szükséges, nagy részben meg fölösleges és káros.

  8. szatyi : Ő kapott is túrórudit. Szóval örülhetsz. :)

  15. exdeus : Aki nagyon akarja, az meg tudja oldani autó nélkül. Te nem akarod, oké. De nem kapsz akkor bringás reggelit mosolygós lányoktól, ez van.”
 • 16. J.G. 2013. október 03. 21:34
  „13. okz63 2013.10.03. 19:44
  Honnan tudod, hogy nem fogja?
  Tudtommal most is csak annyi van meghatarozva,hogy este es korlatozott latasi viszonyok kozott ki kell vilagitani. Arrol nem szol mar semmi, hoy fel kell legyen szerelve vagy nalakell hogy legyen.”
 • 15. exdeus 2013. október 03. 21:13
  „Én kocsival járok dolgozni: egyrészt kényelmes, másrészt semmivel sem drágább a tömegközlekedésnél, harmadrészt gyorsabb.
  Kocsival a gyerek suliba vitele és aztán a munkahelyre menetel autóval 15 perc. Tömegközlekedéssel jó, ha megvan 45 perc alatt, de ha épp előbb megy el a busz, a következő csak húsz perc múlva érkezik (ha jól tudom).
  Nekem bérlet 6800 Ft, gyereknek 3300 Ft, ha ezt összeadom, abból az összegből tankolok, az elég egy hónapra.
  Másfele meg nem járok, ahova muszáj lenne a bérlet.

  OK, ha jó idő van, kerékpározok én is, de ez főleg a nyári szünet idejére korlátozódik, mert én bemegyek a kevésbé figyelmes autósok mellé, és tudom, mire ügyeljek, mivel mint írtam, általában autózok, de gyerekkel más a helyzet.
  És akkor nem is beszéltem a nagyon jó minőségű kerékpárutakról (mondjuk az autók alatt sem mindig jobb az aszfalt).”
 • 14. szalmaszal 2013. október 03. 20:49
  „13. okz63
  Igaz és igaz. (Hidd el, engem is meglepett, hogy egyetértünk.)

  12. szatyi
  A zöldségek ettől még nagyon messzire vannak. Dohányozni sem szabad már zárt helyen, mert károsítanád mások egészségét, akik ezt nem tudják kivédeni. Namármost pontosan ugyanezt teszi az, aki egyes egyedül beül a kocsijába és elmegy a 3km-re levő munkahelyére.”
 • 13. okz63 2013. október 03. 19:44
  „5. szalmaszal 2013.10.03. 13:24
  "Szerencsére hamarosan jön az a szabályozás, amelyik rendbe rakja ezt a kérdést is a jogszabályok között."
  Az új jogszabály se fogja lehetővé tenni, hogy a kerékpárosnál egyáltalán ne legyen világítás arra hivatkozva, hogy ő csakis nappal közlekedik és sötétedés előtt még le is teszi otthon.

  "indokolatlanul szennyezi a környezetet, károsítja mások egészségét az egyéni kényelme érdekében."
  No látod, mivel nem tiltja neki ezt a törvény, gyakorlatilag ő is törvényi kereteken belül használja az autót,
  te is maximum elmondhatod neki, amit ő aztán kinyomtat és azt teszi vele, amire való a megfelelő helyiségben.”
 • 12. szatyi 2013. október 03. 19:34
  „"Nem vitatom el, még akkor sem, ha indokolatlanul szennyezi a környezetet, károsítja mások egészségét az egyéni kényelme érdekében."

  Ez egy demagóg duma, bárkire rá lehet mondani aki nem úgy él és cselekszik, ahogy a "zöldek" szeretnék!”
 • 11. szalmaszal 2013. október 03. 18:56
  „10. szatyi
  Nem vitatom el, még akkor sem, ha indokolatlanul szennyezi a környezetet, károsítja mások egészségét az egyéni kényelme érdekében.
  Csak akkor nem értem minek gyalulni azt, aki kerékpározik, miért kell őket másodrangú közlekedőknek tekinteni, és miért azon kell csodálkozni, hogy az autósoknak bezzeg senki sem simogatja meg a buksiját...”
 • 10. szatyi 2013. október 03. 17:37
  „"9. szalmaszal 2013.10.03. 16:13"
  Gondolod, hogy másnak nincs annyi esze, mint neked? Tévedsz!
  Miként abban is, hogy nem tudom, melyik közlekedési eszköz mire való!
  Azt a jogot viszont senkitől nem vitathatod el, hogy arra használja a személyautóját, amire akarja, nem amire te gondolsz!
  Ha tetszik ez neked, -ha nem!”
29 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szótárjáték: Bakti Krisztina tabletet nyert

A Grimm Kiadó és lapunk szeptember 5-étől négy héten át, minden csütörtökön játékos nyelvtanulásra hívta olvasóinkat. Tovább olvasom