Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Koszorúvásár: határ a csillagos ég

Szeged - A legegyszerűbb, kicsi koszorúk akár 300 forintért, a nagyobb, mutatósabb darabok 4-5 ezer forintért kaphatók Szegeden. A Mars téri piacon a parkoló Boros József utca felőli szélén tartanak krizantémvásárt.
Már csak néhány nap van mindenszentekig és halottak napjáig: a szegedi virág- és koszorúárusok készen állnak az ünnepekre. A Mars téri piac nagycsarnokában egyelőre kevés a vásárló és széles a választék, az utolsó egy-két napra várják az eladók a legnagyobb rohamot.

A szatymazi Csányi Istvánné 700 és 3500 forint között kínálja a koszorúkat. Azt mondta, tavalyhoz képest nem emeltek árat, sőt kevesebbért is odaadják a temetőbe szánt díszeket, mert kevés a vevő. Szinte mindent kézzel készítenek, úgy látják, a művirág manapság nem divat, bár van egy idősebb réteg, amely keresi.

Fotó: Frank Yvette
Fotó: Frank Yvette

Mécsesek

A mécsesek, gyertyák ára emelkedett, hiszen a paraffin az üzemanyag árával egyenes arányban nő – értesültünk a Mars téren, ahol a 25 forintos teamécsestől az 1000 forintos, üveges, 48 órán át égő mécsesig széles a választék. Jellemzően az egy-kétszáz forint értékűeket viszik sokan – ezeknek van tetejük, nem fújja el a szél a lángot. Hasznosak lehetnek az úgynevezett betétgyertyák, amelyek a korábbról megmaradt tartókba helyezhetők.

 
– Nem lehet előre megjósolni, hogy melyik a legkelendőbb – magyarázta egy szegedi árus szintén a nagycsarnokban. Nem feltétlenül az olcsóbb darabok fogynak a leggyorsabban. A felesége március óta készíti a koszorúkat, 650-től 4800 forintig nagyon sokféle közül lehet válogatni, de máshol akad 300–400 forintos mini koszorú is. Két hete vannak a csarnokban, és csütörtökig maradnak.

A krizantémvásárt a Mars téri piac parkolójának Boros József utca felőli szélén tartják: 30 helyet jelöltek ki a virágosoknak, de ottjártunkkor egyelőre kicsi volt a mozgás. Egy pusztaszeri árusnál 80 forint az árvácska, a cserepes krizantém 100–900 forint, a vágott, három szálból álló csokor 450 forint.

Óriási koszorúválasztékkal szembesültünk egy alsóvárosi virágüzletben is. A kicsi, mohával bevont darabok 450-ért, a közepesek 1500–2000 forintért, az 50 centiméter átmérőjű koszorúk 3000 forint körül kaphatók. Műanyag örökzöld koszorút 1900 forintért láttunk, amely az eladó szerint „örök élet meg egy nap", csak a napsütéstől fakul ki. A szálas krizantémot 200, a cserepest 500–1000 forintért árulja. Igazán csekély költségvetésből is megúszható a sírdíszítés: egy csokor őszirózsa 220 forint.

Olvasóink írták

 • 5. Zotya100 2012. október 29. 18:05
  „4. -- Sajnos mostanában nemcsak a lefagyás veszélye áll fenn, hanem az ellopásé is. És valóban nemcsak ilyenkor viszünk virágot, hanem egész évben, mi legalábbis. De ez lesz az első év, mikor már nem telik méregdrága koszorúkra, hanem a cserepes krizantémokat vesszük meg. A lényeg, hogy élő virág legyen, a művirág taszító.”
 • 4. ossian33 2012. október 29. 14:47
  „A halottak egész évben a temetőben vannak, bármikor lehet megemlékezni róluk, virágot vinni rájuk.
  Ez már rég nem arról szól, hanem üzlet, az elhunytnak már oly mindegy.
  Na meg a temetőbe látogató ismerősök mit szólnak, kinek a sírján van különb, drágább virághalmaz, ami lehet h másnapra lefagy...”
 • 3. Pandora 2012. október 28. 19:11
  „anyák napja előtt is mindig születik egy ilyen cikk a virágokról, horribilis árakról.
  akkor a T. fórumozók azt szajkózzák, hogy felesleges a felhajtás, mert a szeretetet nem csak azon az egy napon kell kimutatni.
  ez igaz is, de....
  akkor a Mindenszentek/Halottak napja is felesleges? csak most viszünk elhunyt szeretteink sírjára virágot? csak most november elején gondolunk-emlékezünk rájuk?
  nem hinném.

  csak úgy eszembe jutott..”
 • 2. jozko 2012. október 28. 18:46
  „Egyetértek.
  Sokan státuszszimbólumként kezelik a megemlékezés kegyeleti tárgyait.
  Ők mécsest is 2500 Ft-ért vesznek.”
 • 1. Bendegúz007 2012. október 28. 16:27
  „Én csak mécsest gyújtok,amíg él az ember addig kell megadni neki mindent,mikor már meghalt annak már mindegy.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A jegyzőkönyv szerint a jegyző sem szobatiszta

A jegyző sem szobatiszta – ez olvasható a tavaly december 9-én Kisteleken megtartott, közmeghallgatással egybekötött nyílt képviselő-testületi ülés jegyzőkönyvében. Tovább olvasom