Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Koszovóból Münchenig jutott a 18 éves albán fiú

Mitrovica (Koszovó) - Két hónap alatt közel 60 ezren menekültek el Koszovóból. Csak januárban 11 ezer koszovói kért menedékjogot Magyarországon. A tavalyi választások után az itt élők rájöttek, nem lesz jobb otthon, menekülniük kell. Ásotthalom és Mórahalom térségében naponta több száz koszovói albán lépi át a zöldhatárt, akik a jobb élet reményében akarnak nyugatra szökni. Néhányan csak pár száz méterig jutnak, egyeseket a győri vonatállomáson fognak el. De van, aki valóra váltja álmát. Lapunk cikksorozatában Koszovótól Németországig kísérjük a menekülteket.
Hullámokban menekülnek

Mitrovica többnemzetiségű lakosságának nagyobb részét az albán közösség teszi ki. A többnyire az Ibar folyótól északra élő szerb lakosság a város egészén belül kisebbségben van. A két városrészt híd köti össze. Ide tartottunk, amikor egy középkorú férfi szólított meg minket tört magyarsággal. Nexhmedin Spahiu matematikus, politológus, Balkán-szakértő, többek között A koszovói nemzet elmélete című könyv szerzője jelenleg a Radio and Television of Mitrovica tulajdonosa. Elmondta, testvérei is külföldön élnek. A nemzetközileg elismert szakember azt mondta, a jelenlegi a negyedik nagy migrációs hullám Koszovóban. Az 1960-as években idénymunkások utaztak Svájcba és Németországba, amit az 1990-es évek szerb etnikai tisztogatása elől menekülő koszovóiak követtek. A harmadik hullámot a koszovói háború okozta.

A koszovói Mitrovicában látogattuk meg annak az albán fiatalembernek a családját, akit január végén Ásotthalmon ismertünk meg. Albion Shyti e hét elején eljutott Münchenbe. Lapunk cikksorozatában Koszovótól Németországig kísérjük a menekülteket. Albion Shyti édesapjával a mitrovicai buszpályaudvaron találkoztunk. Azt kérte, se az ő, se az otthon maradt gyermekei nevét ne írjuk le. Fotózni sem engedte magát.

Néhány perces autóút után egy lejtős mellékutcába érkeztünk. Albion szülei kávéval, süteménnyel kínáltak.

A 18 éves koszovói albán fiúról január végén írtunk először, amikor több társával illegálisan Magyarországra érkezett. Albion egyike volt annak a több mint 200 koszovói albánnak, akiket Győrben szállítottak le a Münchenbe tartó vonatról február 2-án. Utána a békéscsabai befogadóállomáson helyezték el, ahonnan február 16-án kiengedték. Három társával autóval sikerült eljutniuk Münchenbe, ahol menedékjogot kértek.

Eltűnt osztálytársak

– Hét évig dolgoztam az egyik bankban hitelügyintézőként, de az év elején leépítések voltak, és elbocsátottak – mesélte a fiú édesapja mitrovicai otthonukban. A legidősebb fiú, Albion gimnázium után elektroműszerésznek tanult, de idén úgy döntött, félbeszakítja tanulmányait, és több tízezer honfitársához hasonlóan külföldön próbál szerencsét, hogy így biztosítson megélhetést a családjának.

A fiú szülei többször elsírták magukat, míg beszélgettünk. – Szavakkal nem lehet leírni, amit érzek. Hiába beszélünk telefonon mindennap, nincs közöttünk. Szeretném, ha itthon maradt volna, de ilyen körülmények között nincs értelme. A menekültáradatot nem a magyar vagy a német hatóságoknak, hanem a mi kormányunknak kellene megállítania – mondta a 45 éves férfi.

Koszovóból Münchenig jutott a 18 éves albán fiú. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

Albion két testvére, a 15 éves húga és 14 éves öccse is bekapcsolódott a társalgásba. Mindketten jól beszélnek angolul. A fiú azt mondta, az ő osztályából öt gyerek indult el családostul Németországba. Az iskolában a gyerekek között is mindennapos beszédtéma a migráció. Legutóbb múlt héten „tűnt el" egy osztálytársa. Arra, hogy mennyien vágnak neki az útnak, jó példa, hogy Albion a békéscsabai befogadóállomáson találkozott öccse osztálytársával és családjával.

Üres zsebek, luxusautók

Mitrovica sétálóutcájának egyik kávézójában Afrim szólított meg. – Jó napot, köszönöm, hogy vagy – mondta. 22 évig élt Londonban. Gyerekként, a háború elől menekülve jutott el Angliába. Az ott élő magyaroktól tanult meg néhány mondatot. Azt is elmesélte, az egyik albán barátja magyar lányt vett feleségül Angliában. Most egy fodrászatot üzemeltet. Ő azt mondta, ha valaki menni akar, azt úgysem lehet megállítani. – Ha most az utcában megnéznéd száz ember zsebét, összesen ha 20 eurót találnál. Baj van a gyomrommal, most vettem két tablettát közel 10 euróért – magyarázta.

Ennek ellenére a mitrovicai és a pristinai kávézók tele vannak vendégekkel, a férfifodrászatokban – amelyekből meglepően sok van Koszovóban – egymásnak adják a kilincset az ápolt, jól öltözött fiatalok. A járműpark veri a magyart, minden sarkon autómosó áll. Amikor erről a kettősségről kérdeztem Afrimot, azt válaszolta, majdnem minden családban van valaki, aki külföldön él, és hazaküldi a pénzt.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tiltakoznak a Ságvári átnevezése ellen

Kulka János, a szegedi Ságvári Endre gimnázium egykori diákja szerint az intézmény akkor is Ságvári marad, ha erőszakkal átnevezik. Tovább olvasom