Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Kosztándi István a hegedűversenyek fejedelmét játssza ma este

Szeged - Nicolay Lalov Lisszabonban élő bolgár karmester dirigálásával Schubert VII. szimfóniája előtt a hegedűversenyek fejedelme, Beethoven egyetlen e műfajban készült alkotása is elhangzik a mai nagyszínházi hangversenyen. Kosztándi István koncertmester régóta szerette volna Szegeden is eljátszani.
– Beethoven hegedűversenyét minden hegedűs, aki művésztanári diplomát kap, megtanulja még akadémista korában. Én is levizsgáztam belőle Kolozsvárott; a tanáromnak nagyon tetszett, de inkább eltettem hosszú időre. Ritkán fordul elő, hogy fiatalon, zenekarral, közönség előtt is eljátssza valaki; jobbára nagy versenyek győztesei szokták megtenni.

Kellő zenei érettség kell ahhoz, hogy a virtuozitás csapdáit elkerülve a darab mélységeit is meg tudjuk mutatni. Ruha István mondogatta mindig: 50 év körül, sok művészi tapasztalat birtokában érdemes ezt a hegedűversenyt elővenni. Vannak persze kivételek, én is ismerek fantasztikus felvételeket 25-30 éves hegedűművészektől is. Például Joshua Bellét, Leonidasz Kavakoszét, Maxim Vengerovét. A Nagyváradi Filharmónia Zenekarával már én is eljátszottam három évvel ezelőtt a Pece-parti Párizsban, de itthon is nagyon szerettem volna, a mi zenekarunkkal – mondja Kosztándi István, aki a Filharmónia ma 19.30-kor kezdődő nagyszínházi hangversenyén adja elő Szegeden először a hegedűversenyek fejedelmeként is emlegetett, roppant nehéz Beethoven-darabot.A szegedi szimfonikusok koncertmestere nemrégiben pályázaton ötéves használatra elnyert egy állami tulajdonú, patinás olasz mesterhangszert, ami Giuseppe Castagnino híres hegedűkészítő műhelyéből származik. – Sokáig Szecsődi Ferenc kollégám játszott rajta, annak idején segítségképpen kölcsön is adta néhány hónapra, mert nekem nagyon rossz hegedűm volt, amikor szegedi pályafutásom indult. Akkoriban nagyon tetszett, ezért nosztalgiából pályáztam rá; és meglepetésre meg is kaptam. Közben Szecsődi Feri meghívott egy koncerttel egybekötött budapesti kiállításra, ahol új magyar mesterhangszereket mutattak be. Guminár Tamás elhozta azt a hegedűjét is, ami aznap éjjel készült el.

Frissen húrozta fel, még a lakk sem száradt meg teljesen rajta, de nekem nagyon megtetszett. Sikerült a zenekarunknak megszereznie ezt a hegedűt. Amikor a kettőt egymás mellé tettem, úgy éreztem, az új magyar mesterhangszer sokkal szebben, jobban, biztonságosabban szól, mint az agyondicsért olasz. Amikor visszaadtam a Castagnino-hegedűt, Falvy Zoltán professzor, az MTA Zenetudományi Intézetében azt mondta: ilyesmire még nem volt példa. Úgy voltam vele, használja inkább más, aki örömmel muzsikál rajta – fogalmaz Kosztándi István.

Sokszínűség. A hegedűművész nemrégiben kapta meg adjunktusi kinevezését az SZTE Zeneművészeti Kar Kamarazene Tanszékére, és készül már a DLA-fokozat megszerzésére is. Amikor a munkatempó megengedi, próbál a szimfonikusok tagjaiból alakított Szegedi Kamarazenekarral is. – A Honvéd téri református templomban december 20-án karácsonyi barokk koncertet adunk két kiváló kollégánk, Szabó Norbert fuvolaművész és Steiler Tamás oboaművész közreműködésével. Tavasszal Békéscsabán és Szolnokon lépünk fel a kamarazenekarral. Az oktatás is fontos számomra, mert amióta tanítok, én is tudatosabban hegedülök. Fantasztikus érzés, amikor egy növendéknél érezhető fejlődést sikerül elérni. Koncertmesterként úgy érzem, a legnagyobb kihívást most az jelenti az együttesünk számára, hogy a szimfonikus zenekari munkát összehangoljuk a színházi feladatokkal. Délelőtt Schubert-szimfóniát próbálunk, este pedig a La Mancha lovagját játsszuk. Rengeteg munkára, felkészülésre van szükség ahhoz, hogy napról napra meg tudjunk felelni a kihívásoknak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Véradókat tüntettek ki

1988 óta november 27-én ünneplik a hazai véradókat, akik önzetlen adományukkal segítik beteg embertársaik gyógyulását. Tovább olvasom