Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Kötelező szívatás

Sándorfalva - Levelet kapott Dobó Sándor, hogy kivonják a forgalomból az autóját, és megbüntetik 500 ezer forintra, mert nincs érvényes biztosítása. Úgy tűnik, a hivatal szerint a biztosító a hibás, a biztosító szerint pedig az ügyfél diktált tévesen. Az ügyfél rohangál, ügyintéz, miközben minden papírja rendben van.
– Ahogy tavaly, most is küldött egy levelet a járási hivatal, hogy megbüntet 500 ezer forintra, ha nem adom le a rendszámom, és vegyem tudomásul: kivonják az autómat, mert nincs kötelező biztosításom – panaszolta lapunknak Dobó Sándor. A sándorfalvi nyugdíjas azért fordult a nyilvánossághoz, mert elege lett a felesleges ügyintézésből.

– Itt a biztosítási kötvény: 2012-ben kötöttem, éves díjat fizetek. A csekkek is azt igazolják, a díjat már októberben rendeztem. A forduló novemberre esik, tehát a felszólítás időpontjában még javában élt a szerződés. És mit írt a hivatal? Hogy a kötvénynyilvántartó rendszer szerint nincs biztosításom. Akkor ez mi? – mutatta az érvényes szerződést Dobó Sándor.

A sándorfalvi férfi megjegyezte, a mopedautó kötelezője évente pár ezer forint.

– Kértem a hivatalt, vegye fel a biztosítóval a kapcsolatot, ne kelljen évente bejárnom. Azt mondták, nem tehetik. Milyen rendszer ez? – fakadt ki a férfi. Olvasónk megjegyezte, nincs egyedül a problémájával, „az autósokkal rendszeresen cirkuszolnak" a létező, de valamiért mégsem látható kötelező biztosításokért.

Dobó Sándor az autójával és az iratokkal. Ha nem figyel, kivonják a kocsiját, pedig volt és van is érvényes biztosítása. A szerző felvétele
Dobó Sándor az autójával és az iratokkal. Ha nem figyel, kivonják a kocsiját, pedig volt és van is érvényes biztosítása. A szerző felvétele

Dobó Sándornak az okmányirodán azt javasolták, egyeztessen a biztosítóval, biztosan ott van a hiba. – Az okmányirodák a biztosítatlan gépjárművek listáját egy informatikai szakrendszerben, IGFB rendszerben kapják meg. Ebbe a listába kerülnek betöltésre a negyedéves összevetést követően azon gépjárművek és üzembentartók adatai, amelyek nem rendelkeznek biztosítással. A kormányrendelet alapján ezeket a járműveket a közlekedésigazgatási hatóságnak hivatalból ki kell vonnia a forgalomból – tudtuk meg a Csongrád Megyei Kormányhivataltól. Megjegyezték, sajnos a panaszos ügyfél problémája nem egyedi, az ügyintézők nagyon sok hasonló esettel találkoznak.

– Azt tanácsoljuk az ügyfeleknek, először menjenek el a biztosítójukhoz adategyeztetésre, és utána az okmányirodába, mert a leggyakoribb probléma az, hogy a kötvényen tévesen rögzítik az adatokat, és így a biztosítás nem jelenik meg a járműnyilvántartásban – tették hozzá.

A kormányhivatal után a Magyar Biztosítók Szövetségéhez (MABISZ) fordultunk. Gilyén Ágnes kommunikációs főosztályvezető elmondta, bár többször elhangzik általánosságban kritika a kötvény-nyilvántartási rendszer naprakészségéről, eddig konkrét vizsgálatot csak egyetlen megye, Fejér megye esetében tudtak végezni.

– A rendszer pontossága megfelel a számítástechnikai rendszerektől elvárható követelményeknek. Ha a kivonási határozat visszavonására azért kerül sor, mert a fenyegető kivonás hatására az üzembentartók a fellebbezési határidő alatt gyorsan „rendezik" a biztosításukat, akkor ez semmiképp sem tekintendő „hibának", hiszen éppen ez a rendszer működtetésének egyik célja – közölte a MABISZ főosztályvezetője.

Hozzátette, a hibák okai alapvetően a szerződők személyes adatainak, illetve a gépjármű adatainak pontatlanságára, azaz nem a biztosítótársaságok hibáira vezethetők vissza. Javasolják, az ügyfelek forduljanak a biztosítójukhoz az adatok egyeztetése érdekében.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

1200 forinttól kaphatunk fenyőfát Szegeden

Nemcsak a fa magassága, a sűrűsége és a formája is meghatározza az árat. Tovább olvasom