Délmagyar logó

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -3°C | 4°C Még több cikk.

Kötelező zárt helyen tartani a baromfit

A Csongrád megyei baromfitartók figyelmét a járványvédelmi központ felhívja az állattartási szabályok szigorú betartására.
A baromfitartók számára a Nemzeti Járványvédelmi Központ minimumkövetelményeket fogalmazott meg a hatályos állat-egészségügyi szabályok kiegészítéseként, és a megyénkben megállapított H5 altípusba tartozó nagy virulenciájú, A típusú madárinfluenza vírus okozta járvány miatt felhívja az állattartók figyelmét a szabályok szigorú betartására.

A gazda köteles bejelenteni az állattartás tényét a tartási hely, a tartott fajok és létszámok megjelölésével, köteles részletes és naprakész állomány-nyilvántartást vezetni. Az állattartó köteles állata megbetegedéséről, elhullásáról az állatorvost haladéktalanul értesíteni, az állatot vizsgálatra bemutatni, az állat-egészségügyi hatóság intézkedéseit tűrni és annak végrehajtásában segíteni. Köteles közreműködni a kárenyhítésben, a telepen rendszeres takarítást és fertőtlenítést végezni, nagy létszámú állattartó telepek esetén a telep bejáratánál kéz- és lábfertőtlenítőt üzemeltetni, gépjármű-fertőtlenítést végezni a telepre be-, illetve kihajtó járműveken, és fertőtlenítőszer készletet tartani. Minden fertőtlenítésnél fontos, hogy azt mindenkor alapos tisztogatás, takarítás előzze meg, valamint hogy a fertőtlenítéshez a célnak megfelelő, engedélyezett fertőtlenítő anyagot használjon.

A baromfi zárt tartása is kötelező. A technológia szerint zártan nem tartható baromfit fedett helyen kell etetni és itatni. A vízibaromfi (kacsa, liba) más fajú baromfival, vagy egyéb fogságban tartott madárral együtt nem tartható. Felszíni vizek baromfi itatására nem használhatók fel. Élő madarak részvétele piacon, vásáron, bemutatón, rendezvényen tilos.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hónapok óta kígyózik a sor

Nem ért véget a sorbaállás a Dégáz Szent István téri ügyfélszolgálata előtt. Bosszús ügyfelek… Tovább olvasom