Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 31°C Még több cikk.

Kötetek a nap alatt - megnyílt az ünnepi könyvhét

Szeged - Több az idei szegedi könyvhét, mint hagyományosan, mert idén a város a könyvünnep vidéki központja – kezdte beszédét a csütörtöki megnyitón Solymos László.

Az alpolgármester felidézte, a város méltó a címre, hiszen olyan irodalmárok, írók, költők, műfordítók kötődnek ide ezer szállal, mint Dugonics András, Janikovszky Éva, Juhász Gyula, József Attila, Radnóti Miklós, Baka István, Móra Ferenc, Tömörkény István és Mikszáth Kálmán.

Idén hetedszer is a Somogyi-könyvtár szervezi a rendezvénysorozatot, amely 20 helyszínen 183 programmal várja könyvbarátokat. Központja a Dugonics tér, ahol 33 sátornál találnak könyvet, programot az érdeklődők hétfő estig. Az idei könyvhéten Szeged díszvendége Bereményi Géza Kossuth- és Balázs Béla-díjas író, dalszöveg- és forgatókönyvíró. Bemutatkoznak a szegedi kiadók és alkotók is.

Kocsis András, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesületének elnöke a a könyvet a megfogható csodának nevezte, az ünnepet pedig a legnagyobb könyvesboltnak, hiszen 80 városban tartanak ma hasonló megnyitót országszerte 335 könyvheti kiadványt ajánlva. Kiemelten az olvasók figyelmébe ajánlotta az Értékteremtők kötete, amelyben a „napjaink Kazinczyjával", a Hazám-díjas Ilia Mihállyal és Végel Lászlóval a szintén Hazám-díjas íróval készült beszélgetés.

Könyvhét nyílt a szegedi kánikulában. Fotó: Frank Yvette (képgaléria)

Végel László Kossuth-díjas vajdasági író felidézte: A vajdasági magyarok a második világháborúban a partizánok bejövetelekor éjjelente az utcára dobálták könyveiket, főleg a szerb szomszédjaik háza elé, mert féltek, hogy a magyar kiadványok miatt bajuk esne. Ehhez fogható volt, amikor a kilencvenes években a magyarok az anyaországba menekültek a háború előtt, a magukkal hozták bútoraikat, ruhaneműjüket, de könyveiket otthagyták, és mert az antikváriumok már nem vettek át többet, konténerbe hordták. Onnan a cigányok vitték el, és megtisztítva árulták, így menekítve a magyar kultúrát.

Az író kiemelte, nem szabad, hogy ez még egyzser megtörténjen, mert aki elhagyja a könyveit, az a hazáját hagyja el.

Átadták az idei városi könyvtámogatásokat és az Év könyve díjat. Támogatást vehetett át Solymos Lászlótól és Kocsis Andrástól: Czilczer Olga, Thékes István, a Csongrád Megyei Honismereti Egyesület, a Szegedi Írók Társasága és a Magyar Írószövetség megyei csoportja. Az Év könyve díjat egy igazán szegedi kiadvány, a  Palánk – Szeged belvárosa hajdan című album érdemelte ki, amelyet Fári Irén és Simoncsics János állított össze.
 
Könyvhét nyílt a szegedi kánikulában. Fotó: Frank Yvette (képgaléria)

A Délmagyarország többféle meglepetéssel készül
, merthogy olvasni jó... Az olvasás tudás, a tudás érték! A Dugonics téri Délmagyarország  Könyves Kuckóban saját  kiadású könyveinket mutatjuk be, a legfrissebb, Családi Tűzhely szakácskönyvünket, és a Több mint Kert 150 oldalas nagyon igényes, szép kivitelezésű kötetünket, amelyet dvd-melléklettel kínálunk olvasóinknak, könyvheti kedvezményes áron.

Szombaton a Délmagyarország Breki Tér várja a legkisebbeket, 13  órától gyerekfoglalkoztatóval, nagyszínpadon 14. 30-tól Kövér Béla Bábszínház előadásával. A Breki magazinban nagy nyereményjátékot hirdettünk. A megfejtők között egy két éjszakára szóló kétfős nyaralást sorsolunk ki szintén szombaton 18.30-kor a nagyszínpadon a négycsillagos Lifestyle Hotel Mátraháza Hotelbe. Akik a helyszínre hozzák el a megfejtésüket, további garantált ajándékot kapnak.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Véget ért és pocsék volt az akácszezon

A várt mennyiség fele gyűlt össze akácmézből a méhészeknél, miután a biztatóan indult virágzást eső, lehűlés, északon pedig jégeső tette tönkre. Tovább olvasom