Délmagyar logó

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -3°C | 7°C Még több cikk.

Kovács Eszter a világ legfiatalabb kungfumestere

Szeged - A világ legfiatalabb wing-tsun kungfumestere a 26 éves szegedi Kovács Eszter. Apró termete, törékeny, nőies alkata megtévesztő – nap mint nap férfiak és nők tucatjainak ad önvédelemmel kapcsolatos tanácsokat.
– Már előfordult, hogy „kóstolgattak" az utcán: egy ismeretlen férfi próbált karolgatni. Határozott mozdulattal ellöktem a kezét. Gondolom, már ebből érezte, nem egy gyenge, védtelen nővel van dolga, nem folytatta a kötözködést – mesélte a 26 éves Kovács Eszter, amikor megkérdeztük tőle: használta-e már valamelyik kungfutechnikát azok közül, melyeket nap mint nap megmutat tanítványainak. A 164 centiméter magas, 62 kilós, kék szemű, hosszú barna hajú szegedi nő ugyanis a legfiatalabb wing-tsun kungfumester. Edzésein hatéves a legfiatalabb nebuló, és már az 56-ot tapossa a legidősebb tanonc. Van közöttük sebész, egyetemi tanár, pénzügyi szakember és általános iskolás diák is. A kungfunak több mint 300 stílusirányzata létezik. Amit Eszter művel: az egyetlen, melyet nő alapított. Ennek ellenére sok tanítványa felnőtt férfi.

A 26 éves, szegedi Kovács Eszter férfiaknak tanít önvédelmet. Fotó: Miskolczi Róbert
A 26 éves, szegedi Kovács Eszter férfiaknak tanít önvédelmet.
Fotó: Miskolczi Róbert

– A kungfu nemcsak a harcról és az önvédelemről szól, egyfajta életforma, művészet és többféle filozófiai irányzat összessége. Keverednek benne a buddhizmus, a taoizmus és a konfucianizmus elvei. Koncentrációra, céltudatosságra, önfegyelemre tanít, és fejleszti a koordinációt – mondta el Eszter. Azt is megtudtuk: a férfiak erősebbek, ezért úgy vélik, könnyebben megtanulják, hogyan kell elhárítani egy késsel vagy bottal történő támadást. De ez nem igaz. A wing-tsunban a logikára, a gyorsaságra és a jó technikára van a leginkább szükség, ami a hölgyek erőssége.

Eszter szobájában a mestereitől kapott ereklyéket őrzi, kardok, kések veszik körül. Kéthetente ellátogat mesteréhez, Kecskemét-Katonatelepre, a wing-tsun-kolostorba, ahol újabb és újabb technikákat tanul. Hét nyelven beszél, jelenleg portugálul és kínaiul tanul. Civilben az egyetemen hungarológiát tanít külföldi hallgatóknak.

Kovács Eszter: a kungfu életforma, művészet, filozófia. Fotó: Miskolczi Róbert
Kovács Eszter: a kungfu életforma, művészet, filozófia.
Fotó: Miskolczi Róbert

– Ha a test, a szellem és a lélek harmóniában van, mindenre van energia. Pont ezt az életszemléletet próbálom átadni. Az egészséges táplálkozás például nagyon fontos. Piacon vásárolom a zöldséget és a gyümölcsöt. Fontos, hogy lassan egyek, érezzem az ízeket, az illatokat. Vagyis mindig meg kell adni a tiszteletet annak, amit éppen csinálunk – adott tippet Eszter a hétköznapokra.

Jön Jackie Chan mestere

Kovács Eszter az ország több száz kungfumesteréhez hasonlóan részt vesz azon a kecskeméti találkozón, melyre vendégként érkezik Si-jo Leung Ting. A 62 éves kungfunagymester Jackie Channek is adott leckéket egy-egy forgatás előtt.

Olvasóink írták

 • 12. markusj77 2013. január 30. 18:33
  „Biztosan nagyon ügyes Eszter és hatékony az a harcművészet, amit tud és amit tanít. A legtöbb férfi támadót biztosan meglepné a gyorsaságával, technikai tudásával. Ránézésre nem tűnik persze különösebben izmosnak, veszélyesnek, de nem is ez a lényeg, mint tudjuk, csalóka a törékenynek tűnő külső után ítélni. Én azonban kicsit a földharc tudást, gyakorlást hiányolom, hiszen ha valaki gyorsan el tudja lökni és földre kerül, ott már a speciális földharc tudás fog dönteni, nem a kung-fu tudás, ami persze állóharcban önvédelemhez kiváló.”
 • 11. exy 2008. november 05. 22:35
  „és én pár éve ahhoz a tényleg világ legfiatalabbjához (makói srác) jártam kung-fut tanulni, de rájöttem, hogy ez az egész a pénzről szól és abbahagytam...”
 • 10. flexsnake 2008. november 05. 17:48
  „Szeretem az ilyen ,,harcművészeteket" , mindig azt hiszik hogy golyóállóak :D
  Majd lefutja a golyót, hát persze :D
  Tőlem törpikkszínű őve is lehet azzal sem ér szart sem el :D”
 • 9. re: jha 2008. október 17. 17:21
  „A makói srácot Bágyi Janinak hívják, és kb annyi idős, mint Eszter...tehát helytáló. Leung Ting órái méreg drágák, valóban. Szinte megfizethetetlenek... No de... Azért gratulálunk Eszti!”
 • 8. u 2008. október 17. 16:53
  „énismerem személyesen..:)”
 • 7. na ja 2008. október 16. 15:10
  „LOL, ha lett volna pénzem én is vehettem vóna órákat Leung Ting-től, pedig még csak kezdő is alig vótam....”
 • 6. redboat 2008. október 16. 13:08
  „"Kovács Eszter az ország több száz kungfumesteréhez hasonlóan..."

  LOL kung-fu mester nagyhatalom lennénk?”
 • 5. Tapmancs 2008. október 16. 11:59
  „A második képen éppen tökönrúgja a fickót? :-)))”
 • 4. bushi 2008. október 16. 11:12
  „azért hogy a logika a nők erőssége kicsit erős akárhogy is nézzük :D
  egyébként meg ami itthon van keleti "harcművészet" elég nagy százalékban eltér attól ami keleten folyik..az tényleg művészet, ide Mo ra már csak eléggé lebutított formában jut el..”
 • 3. hja 2008. október 16. 09:14
  „A villágért sem szeretném le kicsinyíteni az eredményét Eszternek, de a kedves újságcikk szerzővel közölném, hogy a világon a legfiatalabb , enyhén szólva sem állja meg a helyét.

  Kelet- és közép európa legfiatalabb kung-fu mestere egy 17 éves makói srác - volt- azóta már idősebb, őt az aktívban is bemutatták. Anno neki külön engedély kellett a nagymestertől, mert kiskorú volt, a nagymester magyarországi látogatásakor adott engedélyt a mesterfokozat megszerzésére.

  Nyilván Eszter rengeteget dolgozik, és küzd az érdemeiért, nagyszerű teljesítményt mondhat magának, és mindenki elismeréssel kell hogy adózzon neki.
  Hajrá Eszter, csak így tovább, gratulálok, az társadalomnak a magad fajtákból kellene példát állítani.”
 • 2. palz77 2008. október 16. 07:27
  „A kép címe lehetne: A mosolygós gyilkos ! :)

  grat. a csajszinak, hogy eljutott erre a szintre !”
 • 1. sevenof9 2008. október 16. 04:55
  „jackie chan filmeibol tenyleg atjon a konfucionista taosita maoista buddhista trappista penzimadat.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Színész lett minden egyetemista

Szeged – Kudlik Júliától lestem el a tippet: ha a szemek sarkába citromsárga festéket teszünk,… Tovább olvasom