Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 24°C Még több cikk.

Kövér-sovány Leányvásár

Budapest - Olvasópróbán jártunk kedden Budapesten, a Nemzeti Színházban: Gothár Péter rendezésében készül a szabadtéri nyitó előadása, a Leányvásár. A szabadtéri igazgatója szerint egy fesztiváljellegű produkció születik.
Jacobi Viktor Leányvásár című operettjével nyit július 5-én a Szegedi Szabadtéri Játékok – Gothár Péter rendezésében mutatják be a Dóm téren. Kedden a budapesti Nemzeti Színházban tartották az olvasópróbát, olyan méltán népszerű színészekkel, mint Ujlaki Dénes és Hegedűs D. Géza. Tom (Miggles) Fleetwoodot a Marica grófnőben a szabadtérin már fellépett Nagy Ervin alakítja, Harissonnéként pedig Schell Juditot láthatjuk.

– Az elmúlt pár évben a Csárdáskirálynő és a Marica grófnő rendezője mert bátrabban hozzányúlni az operett műfajához, de messze nem annyira bátran, mint amennyire Gothár Péter előkészítette a Leányvásárt – mondta Herczeg Tamás. A Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója kiemelte, egy fesztiváljellegű előadás körvonalazódik.

Gothár Péter rendező (jobbról) és az operett szereplői Budapesten, a Nemzeti Színházban tartottak olvasópróbát. A szerző felvétele
Gothár Péter rendező (jobbról) és az operett szereplői Budapesten, a Nemzeti Színházban tartottak olvasópróbát.
A szerző felvétele

– Bocsánat, hogy késtem – mondta az utolsóként érkező primadonna, Bordás Barbara, miközben Gothár már a koncepció ismertetésénél tartott. – A darab egy tengeren játszódik, mert a Hottentotta országot Szegedtől egy tenger választja el, a fiktív város benzinkútja is egy szigetre esik. A Dóm teret félig kitöltő hajó az első rész végére megérkezik – magyarázta a rendező. Elárulta, a szereplőket kövérekre és soványakra osztják, azért, hogy gyorsan tudjanak hízni és fogyni, papírruhákat terveztek. – Az egészet úgy fogjátok fel, mint egy mesét. Akkor a hülyéskedés is átlengi az egészet – mondta.

A 24 tagú tánc- és 40 fős énekkarral színpadra állított nagyoperett több meglepetést is tartogat: biciklik, hajók is feltűnnek a darabban. Mint arról beszámoltunk, a kerékpárok castingját Nagy Ervinnel és a koreográfus Juronics Tamással pár hete már megtartották. Az olvasópróba elején kiderült, az első szám hossza alig elég az átöltözésre, ezért Gothár javasolta, élő zenével fogják meg a nézők figyelmét. A darabot rövid, pörgős párbeszédek jellemzik, ami alaposan megnehezíti a színészek dolgát.

– Nem tudom, mennyire egyszerű vagy éppen bumfordi az én figurám, kicsit még kétségbe vagyok esve – mondta a próba szünetében Nagy Ervin. Elárulta, hogy egy 200 kilós férfit játszik, ami számára is egy teljesen új kihívás. – Idézőjeles bonviván leszek – tette hozzá nevetve, majd elmondta, az abszurditás jót tesz az operettnek. A polgármestert alakító Hegedűs D. Géza úgy véli, karakterében egy ironikus, humoros férfi jelenik meg. – Olyan ember bőrébe bújhatok, aki tőlem távol áll. Ez a kihívás – mondta. Megjegyezte: a darab mulattató, az átírás sok lehetőséget ad.
A Leányvásár szereplői június 21-én érkeznek Szegedre, addig Budapesten, a Nemzeti Színházban próbálnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Útban a világsiker felé

Mórahalmi, zákányszéki, bordányi tagjai is vannak a Classicon nevű mazsorettcsapatnak, akik kimagasló sikereket értek el a magyar bajnokságon. Tovább olvasom