Délmagyar logó

2017. 05. 30. kedd - Janka, Zsanett 14°C | 29°C Még több cikk.

Kövér László a közbölcsesség növekedésére számít

Szeged - Csökkenteni lehetne az önkormányzatok feladatait Kövér László, a Fidesz országos választmányi elnöke szerint. A házelnökségről azt mondta: szeretné, ha a ház a vezetésével fel tudna készülni a következő országgyűlési választás utáni időszakra.
– Hogy érzi magát házelnökként?
– Bevallom, onnan magasról egészen másképp néz ki az országgyűlés, és ha az ember nem vigyáz, akkor elkapja a tériszony. Azt szeretném, ha a ház az én vezetésemmel fel tudna készülni a következő országgyűlési választás utáni időszakra. Az, hogy 200 fős lesz a parlament, nemcsak mennyiségi változást jelent, hanem együtt jár vele sok olyan minőségi változás, aminek az előfeltételeit nekünk kell megteremtenünk.

– Szegedet az egyik utolsó szocialista védőbástyaként emlegetik. Mi lesz, ha az önkormányzati választáson „beveszi" a Fidesz a várost, és mi lesz, ha nem?

– Nem tudom megmondani. Ez a leendő polgármesteren és a képviselőtársain múlik. Abból a szempontból nem mindegy, hogy milyen színű vezetése lesz a városnak, hogy a nemzeti együttműködés rendszerében – amelynek működtetésében az önkormányzatokra is számítunk – részt kíván-e venni egy település vezetése. Egy olyan polgármesterjelölttel, mint B. Nagy László, aki parlamenti képviselőként is a Fidesz kormányzatát erősíti, nyilvánvalóan kevesebb súrlódásunk lenne, mint egy olyan politikai vezetéssel, ami bizonyos értelemben természetes módon, de eleve ellenfélként tételezi a Fideszt. Ezt nem sérelmezem, nehogy félreértsük a dolgot, csak adottságként szögezem le.

„Bevallom, onnan magasról egészen másképp néz ki az országgyűlés, és ha az ember nem vigyáz, akkor elkapja a tériszony.
„Bevallom, onnan magasról egészen másképp néz ki az országgyűlés, és ha az ember nem vigyáz, akkor elkapja a tériszony."
Fotó: Frank Yvette

– Nem fél attól a Fidesz, hogy túlnyeri magát? Ha a jobb együttműködés érdekében fideszes vezetést választó települések több támogatást, nagyobb hátszelet akarnak, ezt miből teljesítenék? Van erre például pluszforrás?
– A rövid válaszom az, hogy nincs. Orbán Viktor hétfői beszédéből kiolvasható: nemcsak ebben, de az előttünk álló esztendőben is nagy terhet jelent a szocialisták által felvett és elherdált adósságállomány. Ezzel évekre előre kivonták a forrásokat nemcsak az önkormányzati rendszerből, hanem a magyar gazdaságból is. Az önkormányzatoknak sem tudunk több forrást biztosítani. Ellenkező oldalról kell megközelíteni a problémát: vagyis meg kell őket szabadítani mindazon kötelező feladatoktól, amelyeket nem szükségszerűen nekik kell ellátniuk, vagy egyáltalán nem szükséges, hogy ellásson bárki is, ha egyszer nincs rá megfelelő pénz. Talán majd jobb időkben megint fel lehet ezeket a feladatokat venni.

– Milyen feladatokra gondol?
– Most nem tudok példákat mondani. 1544 településen van a Fidesznek polgármesterjelöltje. Bízunk benne, hogy döntő többségük meg is kapja a bizalmat, illetve a nagyvárosokban MSZP-s kézben lévő polgármesteri székek is fideszesek lesznek október 4-étől. Miután szinte az egész önkormányzati világ képviseltetve lesz a Fideszen belül, azt gondolom, ennek nem a rivalizálás, a marakodás lesz a következménye, hanem a közbölcsesség növekedése. Mindenki tudja, milyen helyzetben van a települése, az egész ország. Ezért nem arról fognak szólni a következő esztendők, hogy hogyan lehet azon a kevés forráson osztozni, hanem hogy hogyan lehet ezeket a forrásokat nagyságrendekkel növelni.

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. Böbaba 2010. szeptember 17. 23:47
  „Kedves barkzso: nem tartom magam szoci maradéknak ... -bár úgy látom mindenki annak számít, aki nem feltétlen híve a Fidesznek, és Viktornak:-)) - de ettől függetlenül még emlékszem kedves, Kövér Lászlóra abból az időből, amikor az "eutanázia magyar nagykövete volt" Én is csak annyi kötelet adnék neki, amennyit ő szánt akkor az embereknek......Na és persze remélhetőleg tudja is mit kell vele csinálnia :-)))”
 • 23. Örvájn 2010. szeptember 17. 23:30
  „Egy szóval sem mondta a házelnök, hogy október 3. után ellenzéki vezetésű önkormányzatok kisebb eséllyel tudnak lobbizni a kormánynál.
  Mindenesetre 2006 ősszén MSZP aspiránsok részéről, Szegeden, Makón is elhangzott: ,,vastagon aláhúzva" kormányzati pozíciónak kézzelfogható előnyei lehetnek.
  Másrészről 2006 ősszén Lampert M. miniszter asszony bátorította az övéit -bár komoly pozíciókat vesztettek a területi ill. helyi közigazgatásban- megtalálják a módját annak, hogy az unió-s pályázati pénzek a Szekér táborban (vagy a közelében) landoljon.”
 • 22. barkzso 2010. szeptember 17. 23:29
  „Itt is pezsegnek szoci maradékok :))))”
 • 21. pákásznák 2010. szeptember 17. 23:22
  „mert néha kritizáljuk , de kedveljük a DM-et, mert a miénk is /kicsit/. Ez a bojkott cirkusz azért kell a fidesznek, hogy megfossza az olvasókat és TV-nézöket attól az élménytöl, hogy a minden karón és oldalon vigyorgó BénAgyot lásák hebegni, habogni, dadogni a pm jelölti vitán,.....amire igy nem kell elmennie, hisz a szervező DM-et bojkottáljuk, felső parancsra oszt jónapot!...Majd a nagyvezir megmondja, kire kell szavazni. Kövér, Navracs, Kósa csak előzenekar......”
 • 20. joy 2010. szeptember 17. 21:37
  „Ha növekedne a közbölcsesség, akkorát bukna a fityisz, mint ide Jeruzsálem!

  Én nem számítok rá, kishununkban tombol a hülyeség.
  :o(((”
 • 19. Agyalapi 2010. szeptember 17. 20:47
  „Én is remélem, hogy a közbölcsesség a következő három hétben nagyon növekedni fog.”
 • 18. Pimpa42 2010. szeptember 17. 19:19
  „http://kepfeltoltes.hu/100917/eleg01_www.kepfeltoltes.hu_.jpg”
 • 17. Herli 2010. szeptember 17. 17:46
  „Kövér úr, ha pártállástól függ egy város fejlesztése, működése, pályázatainak elbírálása, az akkor rosszabb mint a kommunizmusban volt ! Tudja, ahol és amiben dolgozott anno.”
 • 16. flexsnake 2010. szeptember 17. 17:43
  „ha kövér foggyon le, ne rajtunk hízzon!”
 • 15. smalltown 2010. szeptember 17. 16:23
  „kover meg a bolcsesseg...”
 • 14. achilleus 2010. szeptember 17. 15:52
  „2. hozzászólás favágó 2010.09.17. 08:24
  "No. Akkor most van bojkott, vagy nincsen?:-))"

  Én is ezt kérdem. Vagy csak a "szegedi fidesz" bojkottál? Elképesztő.”
 • 13. h65535 2010. szeptember 17. 15:16
  „Az ilyen közbölcsektől mentsen meg az ég....!”
 • 12. Lutetia 2010. szeptember 17. 14:11
  „No, ez a cikk bizonyára kellően hosszú és elég fotóval illusztrált, és megfelel a Fidesznek. Hányinger.”
 • 11. lidi 2010. szeptember 17. 14:08
  „"Abból a szempontból nem mindegy, hogy milyen színű vezetése lesz a városnak, hogy a nemzeti együttműködés rendszerében - amelynek működtetésében az önkormányzatokra is számítunk - részt kíván-e venni egy település vezetése. Egy olyan polgármesterjelölttel, mint B. Nagy László, aki parlamenti képviselőként is a Fidesz kormányzatát erősíti, nyilvánvalóan kevesebb súrlódásunk lenne, mint egy olyan politikai vezetéssel, ami bizonyos értelemben természetes módon, de eleve ellenfélként tételezi a Fideszt."

  na most akkor nemzeti együttműködhet egy szegedi (vagy egy karakószörcsögi - mert gondolom, ez se mindegy azért...) szoci polgármester, vagy nem? És ha nem, akkor egyúttal ugye a fideszszavazó helyiek is ki vannak téve a "brancsból". vagy akkor ők költözzenek debrecenbe, ha jót akarnak maguknak? szegedet meg körülkerítitek, vagy mi lesz?
  számomra egyébként - sérelmezés ide vagy oda - inkább az derül ki ebből a beszélgetésből is, hogy anagy nemzeti együttműködő párt tételez mindenki mást ellenségként (ellenfélként tételezni nem bűn, hiszen azok is: többek között erről szól a demokrácia, és most még állítólag az van, sőt, épp a kiteljesítése zajlik, ahogy Sólyom ígérte, mikor még ígérhetett, ugye...)”
 • 10. ferdzso 2010. szeptember 17. 13:28
  „Minél jobban erőltetik, annál nagyobb az ellentábor. (Pszihológia: "semmi". Egy gyereknek is minél jobban muszáj valamit annál jobban mást akar.) Azért legalább látom, hogy rendbe tetette a frizuráját, és bajuszát, komoly politikushoz illően.”
 • 9. dühös 2010. szeptember 17. 12:29
  „4. hozzászólás focabacsi

  Sajnos ott van a pont.
  Hogy ebben a szegedi Fidesznek mennyi ostobasága, tehetetlensége van, nem tudni.
  De hogy nem tudtak kiválasztani maguk közül egy közismert, bizonyítottan sokat tevő és tenni tudó embert polgármesterjelöltnek, az már röhej.
  Mindenki azt kérdezi: ki a z a B.Nagy? Így nekimenni egy fontos választásnak, ez már durva.”
 • 8. pákásznák 2010. szeptember 17. 12:12
  „növekszik a közbölcsességem.....hát ezért sem szavazok rátok köteleském! MSZMP-s kutyából mégiscsak lett fideszes szalonna.....”
 • 7. frakk 2010. szeptember 17. 10:53
  „Csak röhögök rajtatok :)) Na elmentem Londonba, addig meg mindent bele, hogy nem szavaztok a Fideszre. Csak azt nem értem ezt miért kell minden nap ennyi embernek (?) elmondani?
  Log, Léni, Satur, tudjuk hogy nem szavaztok a Fideszre !!! miért mondjátok el mégis újból , újból
  agitátorok !!”
 • 6. Szocifidesz 2010. szeptember 17. 10:46
  „Többek között az ilyen emberek, és ilyen szólások miatt nem szavazok a FIDESZ-re.
  Engem ne zsaroljon senki, és ne mondják mi a jó nekem!!”
 • 5. Léni 2010. szeptember 17. 09:48
  „Kövér László láttán ismét az az érzésem ami mindég megakadályoz abban, hogy egyáltalán
  meghallgassam őket!
  Az emberek nem bújnak ki a bőrükből bármilyen cafrangot, pozíciót is kapnak!
  Akik képesek voltak ennyi évig mindent félretéve /az ország érdeke például/ mocskolódni,
  gyűlölködésre uszítani az embereket, azok az én szememben azok akik!
  Kibújik itt a szög a zsákból nem sokára.”
24 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alvállalkozók a városháza előtt

„Hol van az élelem bére?", „Szeged felelős a pénzünkért", „Jár a villamos, jár a pénz" – olvasható a szegedi városháza előtti transzparenseken. Tovább olvasom